Bocuse d'Or: a magyarok különdíjasok, a norvégok győztek

2015.01.29. - 00:20 | vaskarika.hu / MTI - Fotó: MTI/AP/Laurent Cipriani

Bocuse d'Or: a magyarok különdíjasok, a norvégok győztek

Orjan Johannessen norvég séf nyerte meg szerdán a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjét a franciaországi Lyonban, ahol a magyar induló, Molnár Gábor a 13. helyet szerezte meg, és egyben elnyerte a legjobb poszternek járó különdíjat.

A 29 éves Johannessen az Austevollban található Bekkjarvik Gjestgiveri nevű családi étterem séfje, ő képviselte két évvel ezelőtt is a hazáját. Az ezüstérmet az Egyesült Államokból Philip Tessier, a bronzot pedig a Tommy Myllymaki vezette svéd csapat nyerte el. A legjobb húsfogást a finnek készítették, nekik volt a legjobb segítőjük is Antti Lukkari személyében. A halmenük közül a zsűri a japán fogást találta a legjobbnak.


A Bocuse d'Or 2015-ös szakácsverseny európai döntője Lyonban 

A közönség internetes szavazata alapján Molnár Gábor kártya-ihletésű plakátja nyerte el a legjobb poszternek járó különdíjat. A legutóbbi döntőben két évvel ezelőtt szintén Magyarország nyerte el a legjobb poszternek járó díjat. Akkor Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje képviselte Magyarországot, és a tizedik helyen végzett. Mindkét plakátot a Hamu és Gyémánt készítette.

A legjobb promóciónak járó különdíjat az argentin csapat vihette haza.

A 15. alkalommal megrendezett lyoni világdöntőn az amerikai, az európai, valamint az ázsiai kontinentális döntők legjobbjai vehettek részt, összesen 24 ország séfje.

Hivatalosan csak az első három helyezettet hirdették ki, de a pontozások alapján a magyar csapat a 13. helyet szerezte meg -  mondta az MTI-nek Jókuti András, a Világevő bloggere, aki a helyszínen követte végig a kétnapos főzőversenyt. A gasztronómiai szakértő jobb eredményre számított, miután szerinte nagyon jól sikerültek a magyar fogások. "Molnár Gábor nem követett el semmilyen hibát, s a jelenlévők egyetértettek abban, hogy az elmúlt két évben sokat fejlődött a magyar csapat" - hangsúlyozta a szakértő. Véleménye szerint ugyanakkor ez is "nagyon szép teljesítmény", s azt mutatja, hogy élesedik a verseny.

Molnár Gábor magyar séf (b) és Pohner Ádám asszisztens a nem hivatalos szakácsvilágbajnokság, a Bocuse d’Or (Arany Bocuse) európai döntőjében Lyonban 2015. január 28-án. (MTI/AP/Laurent Cipriani)

Jókuti András elmondta: a norvég győzelem és a svéd harmadik hely nem okozott meglepetést, miután a skandinávok régóta a legjobbak a letisztult fogásaiknak, a professzionalizmusoknak és nagy szervezettségüknek köszönhetően.

A nemzetközi zsűriben idén először nem volt ott a 89 éves versenyalapító Paul Bocuse, helyét Jérome nevű fia vette át. Rajta, valamint a tiszteletbeli elnökön, Grant Achatzon, a három Michelin-csillagos chicagói Alinea étterem séfjén és a legutóbbi versenyen győztes Thibaut Ruggeri francia séfen, a zsűri elnökén kívül mind a 24 nemzet képviselője helyet kapott a zsűriben. Magyarországot Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke képviselte.

"A csapat sikeres szereplése újabb mérföldkő, a magyar séf ismét bizonyította a kivételes nemzetközi mezőnyben, hogy Magyarországot ideje felrajzolni a világ gasztronómiai térképére" - fogalmazott Hamvas Zoltán az MTI-hez eljuttatott közleményben. "Az eredmény mögött példaértékű összefogás áll, a szakmának és támogatóinknak is köszönettel tartozunk, amiért a versenyző számára mindent megadhattunk a felkészülés alatt" - tette hozzá.

A gasztronómia olimpiájának számító kétnapos megmérettetés igazi sportversenyekhez hasonlítható felvillanyozott hangulatban zajlott. A  küzdőtéren nyitott konyhákban elkészült látványos menüket zenei kíséret mellett szolgálták fel a zsűritagoknak, miközben a lelátókon mintegy 1500 néző nemzeti zászlókat lengetve szurkolt a séfeknek, akiknek 5 óra 35 perc állt rendelkezésükre, hogy elkészítsék a hús- és a halfogást.

A nem hivatalos szakácsvilágbajnokság, a Bocuse d’Or (Arany Bocuse) európai döntője Lyonban 2015. január 28-án. (MTI/EPA/Eddy Lemaistre)

Molnár Gábor a kötelező alapanyagot, a pisztrángfilét fűszeres zöldség juliennel és scampival töltve, torma és tintaspagetti-ívvel a tetején készítette el. Mellé a helyszínen kialakított piac zöldség kínálatából és édesköményből rögtönzött zöldség köretet.

A húsételt a verseny hagyományainak megfelelően dísztálon mutatták be, ennek központi motívuma a Gömböc volt, mint a hazai találékonyság és alkotó szellem jelképe. A séf a húsból Gömböcöt formázott, egy látványos fészekre helyezte. A gyöngytyúkmell ívek paprikás gyöngytyúkmell csíkokkal, póréhagymával és sitakehamuban elkészített combsonkaszeletekkel, Panco-gyöngytyúkbőr koriander morzsával kerültek a tálra. A köretek között volt a pickled gulyás consommé savanyított, marinált ecetes zöldségekkel és a szférikus tejfölgolyóval, fűszersaláta és gulyás jus hozzáadásával. Készített mangóecetben marinált, sütőtökszalagba göngyölt és korianderes-birsalmás narancslekvárral töltött répát póréhamuval, Grenaille burgonyakavicsot fekete olívatapenáddal töltve, valamint tojást sült csirke majonézzel, és szószként zöld sabayont, gyöngytyúk jus-t. Egy hattyút is formázott a magyar csapat gombazselén és fekete kenyéren tálalt feketegyökérből, tormás panna cottával, rajta csicsóka carpaccióval és tejchips tollakkal.

Orjan Johannessen norvég séf versenymunkájának egyik részlete a nem hivatalos szakácsvilágbajnokság, a Bocuse d’Or (Arany Bocuse) európai döntőjében Lyonban 2015. január 28-án. (MTI/EPA/Eddy Lemaistre)

Az 1987 óta minden páratlan évben, a SIRHA (Salon international de la restauration, de l'hotellerie et de l'alimentation) szakkiállítás keretében rendezik meg a szakácslegendaként számon tartott Paul Bocuse szülővárosában, Lyonban a világ legszínvonalasabb szakácsversenyének világdöntőjét. A Bocuse d'Or következő európai fordulóját Budapesten rendezik 2016-ban. 

Takajama Hideki japán séf versenymunkájának egyik részlete a nem hivatalos szakácsvilágbajnokság, a Bocuse d’Or (Arany Bocuse) európai döntőjében Lyonban 2015. január 28-án. (MTI/EPA/Eddy Lemaistre)

Új hozzászólás