dr. Berecz István táncos a Fonó új művészeti vezetője

2015.01.31. - 11:30 | vaskarika.hu / MTI - Fotók: Büki László 'Harlequin'

dr. Berecz István táncos a Fonó új művészeti vezetője

A 2014/2015-ös évad közepétől új művészeti vezetője van a Fonónak: Berecz István, a 2012-es Fölszállott a Páva szólótánc kategóriájának győztese 2014 év végén vette át a Budai Zeneház népzenei programjainak művészeti vezetését, amelyet 2014 nyaráig Rosonczy-Kovács Mihály népzenész töltött be.

Berecz vezetői munkája mellett művészként számos produkcióban szerepel, így jelenleg is látható a Nemzeti Színház Fekete ég - Fehér felhők című előadásában.

"Fontos, hogy legyenek táncházak, élő zene, élő mulatság ami közösséget épít.. A táncház a testet-lelket építi, ha ez másnap nem is érzik..."

Dr. Berecz István jogász, kétszeres Aranysarkantyús táncos. Budapesten 1987-ben született, általános iskolás korától kezdve furulyázik, énekel, Juhász Zoltán nyári táboraiban, erdélyi, magyarországi furulyásoktól tanult legtöbbet. 1999-ben a Fővárosi Népzenei Vetélkedőn arany-, majd 2004-ben, és 2005-ben is az V. Országos Rajeczky Benjamin népdal versenyen aranyminősítést szerzett. 2003-tól a Sárkányfű együttesben Juhász Réka, Juhász Dénes, és Hetényi Milán társaságában erdélyi és magyarországi furulyán megszólaló magyar népzenét játszott. 2004-ben bekerültek a Táncház-Népzene c. hanglemezpályázat nyertesei közé, és az Új élő népzene 10. c. hanglemezen is megjelentek. 


Berecz István a 2014 évi Gyógy-Bor Napokon, Bükön

Táncolni 2001-ben kezdett, azóta megfordult az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttesben, a Bihari János Táncegyüttesben, a Válaszút Táncegyüttesben, a Fitos Dezső Társulatban; jelenleg a Kis István által vezetett Bem Táncegyüttesben táncol. 2009-ben a Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon a legjobb férfi táncos.

A Fonóban rendszeres tartott táncházat, ahol a gyimesi csángó tánc- és zenekultúrát népszerűsítette. 2012-ben a Fölszállott a páva c. népzenei-néptáncos vetélkedő szóló tánc kategóriájának győztese lett. 2013-ban az Elle magazin az év legtehetségesebb fiataljai közé választotta. Szintén 2013 nyarán bekerült abba a magyar delegációba, akik a magyar kultúrát hivatottak képviselni az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb folklór fesztiválján, a Washingtonban megrendezésre kerülő Smithsonian fesztiválon. Szintén ebben nagy sikerrel szerepelt a párizsi Unesco Palotában. 2014-ben Zuglóban az Év Emberének választották.


Berecz István Kacsó Hanga Borbálával a 2014 évi Gyógy-Bor Napokon, Bükön

2014-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán diplomázott. Ugyanebben az évben a Vidnyánszky Attila rendezte János vitézhez készített koreográfiát a Nemzeti Színházban. Ugyanitt a Fekete ég - Fehér felhők c. előadásban kapott szólószerepet, szintén Vidnyánszky Attila rendezésében. 

Eddigi pályája során fellépett Németországban, Angliában, Hollandiában, Olaszországban, Belgiumban, Észtországban, Bulgáriában, Franciaországban, Törökországban, Mexikóban, Lengyelországban, Szerbiában és az Amerikai Egyesült Államokban.

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Bársony István 2015.11.27. - 22:44
Egyszerűen Csak Gratulálok a Munkájához, illetve az egész Berecz Család tevékenységéhez!!!!!!!!! További jó egészséget és sok sikert kívánok.
Moldvai Istvan 2016.05.28. - 14:13
Szeretnem megtudni a telefon szamodat! A nevem Palosi Jancsi, Szaszcsavasi származasu de Madridban elek. Az en telefon szamom 0034 628912022.