A Szentivánéji Vigasságok részletes programja (jún. 20) - frissítve

2009.06.18. - 07:00 | vaskarika.hu

A Szentivánéji Vigasságok részletes programja (jún. 20) - frissítve

Helyszín: Szombathely

Dátum: 2009.06.20.

Bijou és Dobrády Ákos koncertek, tűztánc, furcsa pózok versenye, tűzzsonglőrök, helyi lemezlovasok, törzsi fúziós világtánc, tüzijáték - csak néhány a rengeteg szentivánéji program közül. Június 20-án három helyszínen számtalan program várja majd az érdeklődőket, és garantálhatjuk, hogy ezen a hosszú nyári éjszakán biztosan nem éri meg otthon maradni.

ÚTLEZÁRÁSOK A SZENTIVÁNÉJI VIGASSÁGOK RENDEZVÉNY IDEJE ALATT

2009. június 20-án 10.00-tól 2009. június 21-én 02.00 óráig a SZENTIVÁNÉJI VIGASSÁGOK rendezvény miatt a gépjárműforgalom elől a következő területek lesznek lezárva:

  • a Bartók Béla körút a Rohonci úttól a Gagarin útig;
  • a Kenderesi utca hídjától a Bartók Béla körútig terjedő útszakasz;
  • az Árpád út és a Kárpáti Kelemen utca csatlakozásától a Bartók Béla körútig terjedő útszakasz.

VÁLTOZÁSOK AZ AUTÓBUSZ-KÖZLEKEDÉSBEN

A Vasi Volán Zrt. tájékoztatja az Utazóközönséget, hogy a SZENTIVÁNÉJI VIGASSÁGOK rendezvényei miatt 2009. június 20-án (szombaton) a helyi járati autóbuszok az alábbiak szerint közlekednek:

10.00 órától üzemzárásig a Vasútállomásról induló és a Vasútállomásra érkező 29A és 29C viszonylatszámú autóbuszok nem érintik az Uszoda és Tófürdő elnevezésű megállóhelyeket.

A járatok a Rohonci u. - Magyar u. - Gagarin u. útvonal valamennyi kijelölt megállóhelyén megállnak.

Az eredeti forgalmi rend június 21-én üzemkezdettől áll vissza.
A rendezők a lakosság és az utazóközönség megértését kérik.

Részletes program:

Sziget

Játszóház

10.00-12.00 és 13.30-15.30
HÉTPRÓBA
- vidám játék 3-10 éves gyerekeknek
Ifjú vakmerő legények és bátor hajadonok!
Ha vállaljátok, hogy bizonyságot adtok bátorságotokról, gyertek, és lépjetek át az aranykapun! A mesék és csodák birodalmába érkeztek. Hét próbát kell kiállnotok!

10.00-12.00 és 15.00-17.00
CSALÁDI JÁTSZÓTÉR
Ha azt mondod, hogy sokkal ügyesebb vagy mint apa, anya, nagypapa vagy nagymama, elhiszi neked valaki? És Ők elismerik? Hozd el őket, és próbáljátok ki a Mesebolt Bábszínház vidám játékait! Versengjen a család! Biztosan lepipálsz mindenkit! De ha nem, az sem baj! Egy biztos: mindannyian jól érzitek magatokat, nagyokat kacagtok, és hetek múlva is erről beszéltek majd!
Kár lenne kihagyni!

Színházi előadások

10.30 óra
MESEMONDÓ CSODAVERKLI
- a Mesebolt Bábszínház előadása
Csipkerózsika és Az erdei házikó történetét bábszínpadra írta és rendezte: H. Nagy Katalin
A bábukat és a díszleteket Matyi Ágota, a csodaverklit Pető Ferenc és H. Nagy Katalin tervezte.
A zenéket írta és barátaival játssza: Rozs Tamás
Játékos: Pető Ferenc
Egy furcsa, ismeretlen szerkezet, a csodaverkli, járja vidéket. Ahol megáll, messzire hangzó zeneszó csalogatja a közönséget. A meglepetés váratlan, hiszen a harsány muzsika egyszercsak elhallgat, s helyette varázslatos történetek elevenednek meg a csodaverkli belsejében.
A verklis maga is mesehőssé válik, amikor kezébe veszi a történetek szereplőit, a bábukat.

11.30 óra
Pulcinella kertészkedik - Vásári kesztyűs bábjáték a Ziránó Színház előadásában
Rendezte: Kovács Géza Blattner-díjas
Tervezte és készítette: Boráros Szilárd
Játsszák: Pfeifer Zsófia, Varga Péter
Fergeteges humorú bábjáték, élő reneszánsz muzsikával kísérve, amiből megtudhatjuk, hogyan lopja el a Nyúl Pulcinella kertjéből a finom répákat, és mi módon jár pórul.
Pulcinella nem más, mint Arlecchino mellett a legnépszerűbb commedia dell'arte figura. Még a reneszánsz időkben bekerült a bábszínház világába is, több más társával együtt.
Nevezhetjük Vitéz László dédnagyapjának is, aki családszerető, de ugyan akkor aluszékony, jó kedélyű, de néha hirtelen haragra gerjedő, komikus hős.

15.30 óra
A három kismalac
- zenés marionettjáték a Ziránó Színház előadásában
Rendezte: Boráros Milada
Tervezte és készítette: Boráros Szilárd
Zenéjét szerezte: Schulteisz Gábor
Játsszák: Pfeifer Zsófia, Varga Péter
Előadásunkban a klasszikus mese jelenik meg, drótos marionett bábok játékának segítségével, üde zenei kísérettel. A három kis malacnak ezúttal is sok gondja akad a farkassal, de a végén felépül az a ház, amely menedéket nyújt mindhármuknak.

Nagyszínpad

14.00 óra
Szombathelyi
Ifjúsági Fúvószenekar és az Írisz Mazsorette Táncegyüttes bemutatója

14.30 óra
Westside
táncbemutató

15.30 óra
Flora and the Boogie Boys

A Flóra & The Boogie Boys Magyarország legfiatalabb Rock & Roll zenekara, akik Banda klasszikus amerikai rock and roll és rockabilly zenét játszanak az 50-es évek legendás sztárjaitól mint Elvis Presley, Carl Perkins, Bill Halley, Jerry Lee Lewis vagy épp Wanda Jackson.


16.30 óra
Galaxy Rock and Roll Klub

Mi is ez a rock'n'roll? A szó valódi jelentése: rázni, pörgetni, vagy ringatni és forgatni. Egyesület minden igazolt versenyzője kivívta az országos versenyeken való indulási jogot. Párosaik a világversenyeken is az élmezőnyt alkotják, minősített sportolók!

18.00 óra
Mississippi Moon
koncert

20.30 óra
Dobrády Ákos

„Közelebb egymáshoz" nyári koncertsorozatának legelső állomása Szombathely. Ákos és zenekarának megújult koncertműsorát láthatja a közönség. A koncerten felcsendülnek Ákos első szólóalbumának, a Fekete Gyémántnak dalai, valamint a legnagyobb TNT-s slágerek és az eseményen egy új dal premierjére is sor kerül, mert itt lesz hallható élőben az idei évben megjelenő „Közelebb egymáshoz" vadonatúj nagylemez első szerzeménye.

23.00 óra
Tűzijáték

A Hotel Claudius tetejéről


Emlékmű

Új helyszínnel bővül az év leghosszabb napjának ünnepe. Az emlékmű előtti téren, csodálatos panorámában gyönyörködhetnek az odalátogatók, mialatt rendhagyó ügyességi, és mókás közösségi programok, koncertek, és az emlékmű fénnyel-megfestése zajlik.

Extrém programok

10.00 órától
Furcsa pózok versenye
- vaskarika.hu
A versenykiírás egyéni, páros, illetve csoportban indulást is lehetővé tesz. A győztesek a díjak mellett a vaskarika.hu által felajánlott bekeretezett fotókon győztes pózukat is ajándékba kapják.

Zorb a dombon
A méltán népszerű felfújható kétszemélyes átlátszó gömbbel gurulhatnak le a dombról a vállalkozó szelleműek. Aki már próbálta rákapott, aki még nem az majd most fog beleszeretni ebbe a vicces és izgalmas játékszerbe.

Papírsárkány készítő és eregető verseny
A főképp a fiatalabb korosztályokat célzó versenyen a zsűri a legszebb, és a legszebben szálló papír-sárkányokat díjazza. A verseny a domboldalban kerül lebonyolításra.

Koncertek

17.00 óra
Fuzzboxx

A kőszegi zenekar nyitja a színpadot. Stílusuk egyedi, sokfelől táplálkozó és a stíluskorlátokat semmibe vevő csapat. A Led Zeppelin stoner rockja, találkozik Hendrix pszichedeliájával, mindez a Red Hot Chili Peppers felfogásmódjában eljátszva, az egész nyakonburogatva John Mayer-es poppal, Steve Wonder féle ős-funkkal, mindehhez társulnak Bob Dylan számai kétszeres tempóban eljátszva. Eklektika a javából, rutinos zenészek által előadva.

19.30
Bijou
koncert

A 2003-ban alakult Bijou azt a minimál hangzást, lassú tempójú, nyugodtabb életérzést képviseli, amellyel mostanáig keveset találkozhattunk a hazai zenei életben. A letisztult zenei alapokon és a lassú tempón jól érvényesül a finom, játékos énekdallam, valamint az álmodozó, magyar szövegek. Egyszerre ríkat és vigasztal. Pont ez az a kivételes életérzés, amitől egyedülálló a Bijou zenéje.


22.00 óra
Szentivánéji álom
- Savaria Szimfonikus Zenekar, vendégművész: Végh Lajos homakanimátor
Új helyszínen, az emlékmű előtti téren felcsendül Mendelssohn Szentivánéji álom című szvitje a Savaria Szimfonikus Zenekar előadásában. Az élményt Végh Lajos, grafikus művész, kifejezetten erre a műre készült, az emlékműre vetített digitális homok animációja fokozza.
A felejthetetlen élmény garantált.

23.30
Tribe Paganicae
- Tűztánc produkció
A Tribe Paganicae egy ma Magyarországon még kevéssé ismert stílus, az ún. tribal-fusion-worlddance, azaz törzsi-fúziós-világtánc jeles képviselője. Ez a tánc egyesíti az észak afrikai nomád törzsek, az indiai kultikus és bollywood stílusú táncokat, mai modern streetstyle, flamenco, vaudewille stb. stílusú táncokkal. Az előadás hangulatát mindig a választott zene stílusa határozza meg, de egységesen jellemző rá a fajsúlyos mozdulatok, és a dinamikus zene hipnotikus hatása.


24.00 óra
Helyi lemezlovasok, vj-k, és tűzzsonglőrök
szórakoztatnak az éj hátralévő részében.

A lemezeket Blint, a Szkvess - Gueth, és a Tommy Brutkho - Vidaotone páros pörgeti, vizualizál Menzkie és Bogy0.

Múzeumfalu

Magyarországon is immár népszerű programnak számít a Múzeumok éjszakája, amely évről évre különleges élményeket kínál a múzeumbarátoknak. Idén a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség Pannon Vigasság című hagyományőrző fesztiválja is várja az érdeklődőket a Vasi Múzeumfaluba.

14.00 óra
A falu napja

A rendezvénysorozat keretében Szentpéterfa község mutatkozik be. Fellépnek néptáncosok, népdalénekesek, tamburások, és természetesen a horvátok lakta település gasztronómiai különlegességei is terítékre kerülnek.

17.00 óra
Pannon Vigasság

Az ország különböző részéről érkező hagyományőrző néptáncegyüttesek bemutatójukon keresztül egy óriási esküvő részesei lehetnek az érdeklődők. A program során a táncosok és zenészek bejátsszák a területet, a lánykikéréstől az esküvőig a skanzen portái alkotják majd a díszletet.
A rendezvény vasi, rábaközi, kalocsa vidéki, és a galgamenti tájegységünkkel kapcsolatos lakodalmi szokásokat kívánja bemutatni: a lakodalmat.

20.00 óra
Lakodalmi mulatság

Az esküvő résztvevőivel együtt mindenki hivatalos a lakodalomba és fordulhat egyet a fiatalasszonnyal, majd szabadon rophatja táncot a különböző tájegységekről érkező néptáncosok vezetésével.
Meghívottak:
Muharay Elemér Hagyományőrző Népi Együttes Bag, Bogyiszlói Hagyományőrző Együttes, Kalocsai Hagyományőrző Népi Együttes, Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, Kapuvár Néptáncegyüttes

22.30 óra
Óriási máglya meggyújtása

A tüzes nyílvesszőkkel történő tűzgyújtás után közös örömtánc veszi kezdetét a máglya körül.

Új hozzászólás