Nők a csúcson - Asszonyfarsang 2015 Bükön

Képgaléria megtekintése2015.02.08. - 00:10 | Büki László 'Harlequin'

Nők a csúcson - Asszonyfarsang 2015 Bükön

Nők hosszú pórázon - féktelen jókedv, pajzán produkciók és tánc kifulladásig! Február 6-án férfimentes övezetté alakult a büki Sportcsarnok, ahol a hölgyek farsangoltak kivilágos kivirradtig.

Férfimentes batyus bálra várták az asszonyokat pénteken a büki Sportcsarnokba, ahol a jó hangulatot meglepetés sztárvendég, bulizenekar, tombolasorsolás és farsangi falatok garantálták. Az Asszonyfarsang modernizált változata olyan felhőtlen csajbulit ígért, mely lehetővé tette, hogy az élet oly sok területén bizonyító nők egy estére letehessék gondjaikat.

A Dunántúlon elterjedt asszonyfarsang régen az asszonyok egyetlen olyan napja volt, amikor ház körüli teendőik és kötött életmódjuk kötelékeiből kiszabadultak, és lényegében férfiként mulathattak. A Magyar Néprajzi Lexikon szerint a szokásban nagy szerepe van az improvizációnak: a szövegek és az álarcok nagymértékben rögtönzöttek voltak, feltehetően sem a századforduló táján, sem ma nem rendelkezik kialakult színjátékszerű hagyományokkal.

Az asszonyok dínomdánomjából ezúttal sem hiányzott a színpadi beöltözés (általában férfigúnyába bújtak), a farsangi torkoskodás és persze a nótázás sem.

Kis kosárkában hozta mindenki a színpadi produkciókon és a zenén kívüli "kedélyjavítót" - italok, szendvicsek és sütik lepték el pillanatok alatt az asztalokat. A férfiszemnek szokatlan látványtól szinte vibrált a levegő, az a pár "szerencsés kiválasztott" pasi - aki kizárólag munka szempontjából tartózkodott a rendezvényen - úgy érezte magát, mintha hajótöröttként a Paradicsomba csöppent volna, és segítő női kezek húzzák a partra, lehelnek belé életet, s itatják magához térítő nedűvel... Valahogy így mutathattunk mi, fotósok, filmesek, szereplők a nők mindenre kiterjedő és istápoló figyelmének kereszttűzében.

Mielőtt a maszkulin érzések lélekvesztője végképp léket kapott volna, Tóth Tamás művelődési központ vezető beszéde nyitotta meg a rendezvényt. Helyeslő moraj és nevetés futott végig az asztalsorok közt egy-egy nőket méltató gondolat után, s bizony a megszokott frázisok - Kedves Hölgyek, Urak - is előcsalták a mosolyt.

Aztán kezdetét vette a show, amiben az est háziasszonya szerepét is magára vállaló Barasics Edina vezette csepregi has- és zumbatáncosok vitték a prímet, ám a "Fürdősök" is remek paródiával szórakoztatták a közönséget. Szép Bence fellépésével átmeneti férfidominancia uralta az estet - kizárólag a színpadon. A showman a szülésről sztendápolt - a téma és a poénok is értő támogatást kaptak a hölgyek részéről.

Az előadások után a Spontán zenekaré lett a főszerep, és sorjáztak az elmúlt idők legnagyobb slágerei. A tánctér pillanatok alatt megtelt: a hölgyeket cseppet sem zavarta, hogy nincs "klasszikus" partnerük, hamarosan kisebb-nagyobb köröket alkotva indult be a táncnagyüzem. A cipők lekerültek, a sminkek leolvadtak, a bedobott frizurák "atomjaikra hulltak" - s mindez az est legtermészetesebb velejárója volt. A produkciók sorát a meglepetésvendégek fellépése követte: előbb a Felsőbüki Nagy Pál Szakközépiskola érettségiző diákjai adtak elő kánkánt, óriási üdvrivalgást csalva ki a hölgyekből, majd pedig Hevesi Tamás fellépésébe kapcsolódhatott be a színpadon is néhány szerencsés.

A farsangi önfeledtséget tombola és hajnalig tartó mulatozás zárta. Respekt minden fellépőnek és szervezőnek, hatalmas hangulatú, remekül szervezett esemény volt az idei Asszonyfarsang.

A bál fotói megrendelhetők - digitálisan vagy fotópapírra nyomva - az címre küldött e-mailben.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás