Oscar, avagy a gengszter jó útra tér - interjú Horváth Somával

2008.08.28. - 06:00 | Horváth Eszter 'Maszi'

Oscar, avagy a gengszter jó útra tér - interjú Horváth Somával

Színpadon játszik, rendez, a társulat ügyes-bajos dolgait is irányítja. Volt már művészeti vezető, most éppen egyesületi elnök. Ő Horváth Soma, a Cromwell Ifjúsági Színtársulat augusztus 29-én bemutatandó Oscar című darabjának rendezője. A produkcióról, a társulatról, jövőről beszélgettünk.

vaskarika.hu: Pénteken mutatja be a Cromwell Ifjúsági Színtársulat az Oscar című darabot Szombathelyen. Mit kell tudni a darabról?

Horváth Soma: Azt kell tudni róla, hogy egy igazi gengszterkomédia arról, hogyan keveredik egy pénzzel és egy bugyival teli táska. Az 1991-es, „Oscar" című film színpadi adaptációja ez a produkció, melyben anno Sylvester Stallone játszotta a főszerepet. A darab átírása Csukovics Balázs nevéhez fűződik, a rendezésé pedig az enyémhez.

v: Miért pont erre esett választásotok?

HS: Tudni kell a Cromwellről, hogy négy éve működünk, és négy év alatt a nagybemutatóink általában egy társadalmi csoportot, vagy társadalmi problémát dolgoztak fel. Voltak már terítéken a homoszexuálisok, a pedagógusok, a francia arisztokraták, vagyis a francia sznobok, illetve felidéztük a régi időket. De nem „úszták meg" a politikusok sem, hiszen tavaly novemberben bemutattuk „A miniszter félrelép"-et. Most úgy gondoltuk, hogy a chicagói alvilág, az 1920-as évek gengsztereinek kicsit al caponei életét próbáljuk színpadra vinni. Így esett erre a produkcióra a választásunk. Igazából ez egy vérbő komédia, és azt gondolom, hogy ezzel mindenképpen be tudjuk mutatni ezeket az időket, hiszen a darabban nemcsak a színészi játékkal akarjuk éreztetni, hogy milyenek voltak a 20-as évek, hanem a díszletekkel és jelmezekkel is.

v: Mennyi ideig tart felkészülni egy ilyen darabra, illetve mikor találtátok ki, hogy az Oscart színpadra viszitek?

HS: Általában mindig, amikor jön egy új ötlet, akkor már az előző premier után egy-két nappal elkezdünk gondolkodni azon, mi is lesz a következő bemutató. Társulatunk úgy működik, hogy mindig vannak olyan darabok, amelyek repertoáron vannak, amelyeket viszünk vidékre. Azért is nagyon fontos, hogy tudjuk, menyi idő telik el, mert nagyon komoly reklámkampányt folytatunk azért, hogy minél többen legyenek az előadásokon. Vissza szeretnék kanyarodni egy kicsit „A miniszter félrelép"-hez: ezt úgy dolgoztuk fel, hogy „A parlament Don Juanja, avagy egy ágyban az ellenzékkel" volt a címe produkciónak. Ennek a premiere 2007. november 30-án volt, és ezen az előadáson 580-an voltak, ami úgy gondolom, hogy nem kevés, hiszen tudni kell azt, hogy Szombathelyen a rendszerváltás óta nem volt ekkora érdeklődés színházi produkcióra.

v: Négy éve alakult a Cromwell. Hány tagot számlál, vannak e új jelentkezők? Hogyan kell elképzelni a társulatot?

HS: A Cromwell két taggal indult, volt már 15 tagunk is, most tizennégyen vagyunk. Ebben a darabban mozgatjuk meg a legtöbb embert: 18 szereplős a produkció. A lényege az, hogy azok az emberek, akik közben elmentek, vagy különböző okok miatt kiléptek a társulatból, azok visszajönnek meghívott tagként, és játszanak. Boldogok vagyunk, mert ezt szívesen teszik. A négy év alatt körülbelül 15 tagfelvételt tartottunk, és félévente legalább van egy tagfelvételünk. Tudni kell, hogy a társulatban a legtöbb színjátszó középiskolás vagy főiskolás, akik egy idő után elkerülnek tőlünk. Sokszor azért, hogy visszatérjenek.

v: Augusztus 29-én lesz az Oscar bemutatója Szombathelyen. Hol és mikor találkozhatunk azt követően legközelebb a társulattal?

HS: Augusztus 29-én este 19 órakor kezdődik a Művelődési és Sportházban az előadás, majd ezt követően féléves szünet következik. Elkezdődik egy új hónap, egy új tanév. Fogunk új tagfelvételt tartani, illetve készülünk a 2009. januárjában kezdődő, ötéves Cromwell Fesztiválra.

v: Most a Sportházban játszatok, de meg szoktatok fordulni a HEMO-ban is.

HS: Igen, a HEMO-ban is, sőt, az MMIK-ban is. De voltunk már Pécsett a Harmadikban, illetve Sopronban a Gyermek- és Ifjúsági Központban, illetve egy soproni koktélbárba is visszajáró fellépők vagyunk, mivel szeretjük a „standup-comedy-t" is.

v: A hétvégén megalakult a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulata. Ha elkészül a színház épülete, elképzelhető, hogy velük is együtt fogtok működni?

HS: Elindult már egyfajta tárgyalás, de egyelőre tesszük a saját dolgunkat.

Új hozzászólás