BLOOMSDAY - BLOOMSNIGHT - Koncertek, kiállítások Leopold Bloom tiszteletére (jún. 16)

2009.06.10. - 08:30 | vaskarika.hu

BLOOMSDAY - BLOOMSNIGHT - Koncertek, kiállítások Leopold Bloom tiszteletére (jún. 16)

Helyszín: Szombathely

Dátum: 2009.06.16.

Kiállításokkal, koncertekkel, táncházzal elevenítik fel James Joyce Ulysses című regényét a szombathelyiek. A Bloomsday kezdetben írországi, mára nemzetközivé vált, évente megtartott irodalmi ünnep, mely nevét a mű egyik főszereplőjéről, Leopold Bloomról kapta. Június 16-án tartják, mivel a regény cselekménye - 1904-ben - ezen a napon játszódik. Szombathely különös szerepet tölt be az ünneplésben, mivel Bloom édesapja, Virág Rudolf, városunkból kivándorolt magyar zsidó volt. A részletes program itt olvasható.

Fő tér - Joyce szobor

16.30-tól az Ifjúság Fúvószenekar térzenét játszik
17.00 DUBLIN N˚ 11 „TÜKÖR"
A szabadtéri kiállítást megnyitja: H.E. Martin Greene, az Ír Köztársaság Nagykövete és dr. Ipkovich György SZMJV polgármestere

Évente változó tematika, de mind köthetö az Ulysseshez. Tíz év, több mint száz alkotóművész akikhez Kassai Ferenc és Lobler Ferenc a szombathelyi kapocs. Kilenc hazavihetö kiállítás, átlagosan negyven alkotó részvételével, az ország minden tájáról. Ez jellemzi az elmúlt tíz évet a DÁBLIN kiállításokon.
A Dáblin N˚ 11 témája a TÜKÖR.
A Joyce ház előtt, kandelláberek közé feszített drótkötelek tartják a két oldalon nyomott molinókat, amelyeket június 16-tól két héten át a város nagyközönsége is megtekinthet, ezzel is képet kap a BLOOM NAP képzőművészeti világáról.

17.30 Firkin zenekar - jumpin' irish music
18.30 Útvonal-pecsételés az IROKÉZ - AGORA Galériáig
19.00 Ipacs Géza kiállítása az Irokéz Galériában. A kiállítást megnyitja: Térey János költő
20.00 ConFusion táncegyüttes műsora a Fő téren
20.30 Ír táncház
21.00 Firkin
zenekar - jumpin' irish music
Szabadtéri ír kocsma Guinness sörrel, , zenével és tánccal. A 2008 nyarán megalakult Firkin zenekar Péter János fuvolás vezetésével a modern ír kocsmazene féktelenül vidám műfaját honosítja meg Magyarországon. A legendás Pogues, a Flogging Molly és Dropkick Murphys nyomdokain haladó banda lazít, kikapcsol, feltölt minden járót és kelőt.


Fő tér 40. Bloom ház, első emelet

21.30 Mollysnight - kamaradráma
Molly Bloom elementáris szóáradata James Joyce: Ulysses című regénye nyomán
Előadják:
Csákányi Eszter Kossuth-díjas színművész - Asszony, Szerető, Földanya, Psziché, Feleség
Takács Ferenc - Férfi, Író, Olvasó, Kommentátor, Férj - közreműködésével

A Bloomsday - azaz 1904. június 16. James Joyce Ulysses című regényének egy napos cselekménye - nem ér véget a napnyugtával. Éjszakai is folytatódik, mégpedig Bloomék hitvesi ágyában, a lassan álomba szenderülő feleség, Molly Bloom szabadon csapongó belső monológjával. Ez az elementáris szóáradat teszi ki a regény utolsó fejezetét, a Bloomsday-t lezáró Bloomsnight-ot. Valójában Mollysnight-nak kell neveznünk, hiszen a két férfihős, Leopold Bloom és Stephen Dedalus nappali odüsszeiája után most az asszony, Molly tudatában az éjszaka és a nyelv, az emlékek és a vágyak nagy kalandja zajlik.

Az előadás megtekinthető a Bloom-ház emeleti termében, és élő egyenes adásban a Fő téren!

Új hozzászólás