Véglegesítik a széles sávú Magyarország térképét

2015.02.28. - 12:45 | vaskarika.hu / MTI - Fotók: valasz.hu

Véglegesítik a széles sávú Magyarország térképét

Országos szintű térképes adatbázis készül az újgenerációs széles sávú lefedettségről, a következő évek beruházásait megalapozó adatok pontosításához a kormány a lakosság közreműködését kéri - tájékoztatott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken.

A tárca közleményében felidézte, a kormány a Digitális Nemzet Fejlesztési Programban célul tűzte ki, hogy 2018-ra Magyarország teljes területén elérhetővé tegye a másodpercenként 30 megabit (Mbit/s) sávszélességű internetet. A meglévő internetkapcsolatok felmérése 2014 végén kezdődött. A rendelkezésre álló nyilvántartást a Magyarországon hírközlő hálózattal rendelkező, azt üzemeltető cégek adatszolgáltatása alapján állították össze.

A kormány most a lakosság segítségét kéri az elkészült adatbázis megbízhatóságának, érvényességének teszteléséhez. Az NFM online adategyeztetést indít, az állampolgárok március 15-éig az ügyfélkapu rendszerén keresztül jelezhetik, ha a térképen szereplő széles sávú lefedettségi és sebességi adatok eltérnek az általuk tapasztalttól.

Ezen a címen bárki megkeresheti a lakóhelyét, és megnézheti a címén az adatbázis szerint elérhető internetszolgáltatás színjelzésekkel megkülönböztetett minősítési kategóriáját. Fehér szín jelzi a széles sávú internetszolgáltatás hiányát, sárga a másodpercenként 30 megabitnél alacsonyabb, piros az ennél az értéknél magasabb letöltési sebességet.

A résztvevők egy űrlap kitöltésével véleményezhetik az adott szolgáltatás minőségét. Az ellátatlan területen élők az eMagyarország-pontokon és a kormányablakok ügyfélszolgálatain erősíthetik meg, hogy lakóhelyük jelenleg valóban fehér foltnak számít.

A közlemény szerint a kormány bízik a lakosság tevékeny részvételében. Az elektronikus hírközlési hálózatok fejlesztését célzó pályázatok tervezéséhez nélkülözhetetlen egy pontos, naprakész és részletes adatbázis. A széles sávú infrastruktúra teljes kiépítésével a háztartásokban és a vállalkozásoknál is egyre többen használhatják az elektronikus szolgáltatásokat, digitális alkalmazásokat, ami hozzájárul az életminőség javulásához és a gazdaság versenyképességének növekedéséhez - hangsúlyozta az NFM.

Új hozzászólás