Egy zseniális fantasy-íróval ismét kevesebb - Meghalt Terry Pratchett

2015.03.14. - 13:00 | vaskarika.hu / MTI - Fotó: inetrnet

Egy zseniális fantasy-íróval ismét kevesebb - Meghalt Terry Pratchett

Elhunyt Sir Terry Pratchett brit fantasy- és sci-fi-író, a világsikerű Korongvilág-regények szerzője.

Kiadójának közleménye szerint a bestselleríró 66 évesen, Alzheimer-kórban halt meg csütörtökön otthonában, családja körében, "alvó macskájával az ágyán".

A Transworld Publishers szerint Pratchett halálával "egyik legfényesebb, legélesebb elméjét veszítette el a világ", több mint 70 könyvével az író "oly módon gazdagította a bolygót, mint csak nagyon kevesek előtte". Pratchett regényeit több tucat nyelvre fordították le, köztük magyarra is, és 65 milliót meghaladó példányban adták el eddig.

2012. június 15-én Zürichben készített kép Sir Terry Pratchett angol íróról, aki 2015. március 12-én, 66 éves korában elhunyt. Pratchett az Alzheimer-kór egyik ritka, korai életkorban jelentkező válfajában szenvedett. (MTI/EPA/Alessandro della Bella)

A szerző 2007-ben jelentette be, hogy az Alzheimer-kór egy ritka, korán bekövetkező változatában szenved. Betegsége ellenére tovább alkotott, utolsó könyvét - a Korongvilág-sorozat egy újabb darabját - 2014 nyarán fejezte be, még mielőtt a kór végső stádiuma teljesen megfosztotta volna munkaképességtől. Irodalmi munkásságáért II. Erzsébet angol királynő lovaggá ütötte az írót.

Betegségének évei alatt Pratchett a kegyes halál aktivistája lett, emellett egymillió dollár adománnyal támogatta az Alzheimer-kór kutatását. /MTI/

2012. június 15-én Zürichben készített kép Sir Terry Pratchett angol íróról, aki 2015. március 12-én, 66 éves korában elhunyt. Pratchett az Alzheimer-kór egyik ritka, korai életkorban jelentkező válfajában szenvedett. (MTI/EPA/Alessandro della Bella)

Sir Terence David John Pratchett (Beaconsfield, Buckinghamshire, Anglia, 1948. április 28. - 2015. március 12.), a Brit Birodalom Rendje tisztje (OBE), Knight Bachelor, angol fantasy- és science fiction-író. Leginkább Korongvilág-regényeiről ismert. Más művei többek között a Johnny Maxwell Trilógia, és a Manák Trilógiája. Az íráson felül szorosan együttműködött könyveinek játékokba és színdarabokba való átültetésében.

13 évesen kezdett írni, és 15 éves volt első műve publikálásakor. Első regénye, The Carpet People, 1971-ben jelent meg, majd az első Korongvilág regénye, The Colour of Magic, 1983-ban került az angol könyvesboltok polcaira - A mágia színe magyar fordítása 1992-ben jelent meg -, és azután évente egy-két könyvet írt.

1990-ben az Egyesült Királyság bestseller szerzője; 2007 februárjára hozzávetőleg 50 millió könyve kelt el világszerte, 33 nyelven vált olvashatóvá. A második legolvasottabb író az Egyesült Királyságban, és hetedik legolvasottabb nem amerikai író az USA-ban.

1998-ban A Brit Birodalom Rendje tisztje (OBE) lett, „az irodalom érdekében tett szolgálataiért" (for services to literature). Regénye, The Amazing Maurice and his Educated Rodents 2001-ben Carnegie Medal-díjat nyert mint legjobb gyermekkönyv. Pratchett és könyvei körül rajongói valóságos kultuszt alakítottak ki.

2009 újévétől hivatalosan a „Sir" megszólítás járt neki, mivel az irodalomért tett szolgálataiért a királynő a lovagi címmel tüntette ki. /wikipedia/

Új hozzászólás