Részleges napfogyatkozás lesz látható március 20-án - A csillagvizsgálóból láthatjuk

2015.03.17. - 12:00 | vaskarika.hu

Részleges napfogyatkozás lesz látható március 20-án - A csillagvizsgálóból láthatjuk

Március 20-án, pénteken lesz látható az évtized utolsó jelentős takarású és jól megfigyelhető részleges napfogyatkozása. A következő jelentős takarású fogyatkozásra 2026-ig kell várnunk. A helyszínen a látogatók napszűrős távcsővel, speciális Hidrogén-alfa távcsővel, valamint távcsöves napkivetítéssel, Camera Obscurával és speciális napmegfigyelő szemüvegekkel nézhetik meg a jelenséget.

Hosszabb szünet után jó idő esetén ismét napfogyatkozást láthatunk Magyarországról március 20-án, a délelőtti órákban. A fogyatkozás teljes napfogyatkozás, azonban a teljesség sávja lakott területektől távol, az Atlanti-óceánon húzódik. A hazánkhoz legközelebbi szárazföld, ahonnan meg lehet figyelni a teljességet, a Feröer-szigetek. A jelenség Európa teljes területéről látható, minél nyugatabbra, minél közelebb helyezkedünk el a teljesség sávjához, annál nagyobb mértékű részleges fogyatkozást láthatunk. Hazánkból nézve mintegy 60 százalékos lesz a fedés, ezért mindenképp érdekes megfigyelni, természetesen a szükséges óvintézkedéseket betartva.

Szombathelyről nézve a fogyatkozás 9:35:51-kor kezdődik. A jelenség közepén, 10:44:48-kor a fogyatkozás nagysága 0,67, a napkorong közel 58%-a lesz takarásban, miközben a Nap 40° magasan áll a horizont felett. Ilyen mértékű fogyatkozás során a napfény mennyisége észrevehetően csökken, noha még nem túl feltűnően. A fogyatkozás 11:56:22-kor ér véget Szombathelyen.

E jelentős esemény kapcsán a Gothard Csillagászati Egyesület a Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi és Műszaki Karán működő Kövesligethy Radó Csillagvizsgálóba (9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.) távcsöves bemutatást szervez.

A helyszínen a látogatók napszűrős távcsővel, speciális Hidrogén-alfa távcsővel, valamint távcsöves napkivetítéssel, Camera Obscurával és speciális napmegfigyelő szemüvegekkel nézhetik meg a jelenséget. Látogatóink a csillagvizsgáló Hidrogén-alfa távcsövén át megfigyelhetik, ahogyan a Hold a Nap légkörét és protuberanciáit elfedi, amely vizuális távcsővel egyáltalán nem látható.

A jelenség során - a bemutatások mellett - tudományos mérések is készülnek, többek között mérik a Naplégkör átmérőjét valamint gimnáziumi (Nagy Lajos Gimnázium) és egyetemista diákok a jelenség hatására végbemenő hőmérsékletcsökkenés mérésében segítenek be.

A jelenség délelőtt nagyjából 9:30-tól 12:00 óra között látható, a csillagvizsgálóban is ezen időintervallumban várják az érdeklődőket.


Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Tomi 2015.03.17. - 16:25
Hol lehet venni olyan speciális szemüveget??