Miért szép a Café Freiben – kulisszatitkok a házigazdákkal

Képgaléria megtekintése2015.03.19. - 15:50 | Rozán Eszter - Fotók: Dart

Miért szép a Café Freiben – kulisszatitkok a házigazdákkal

Miért szép? a címe a Weöres Sándor színház egyik Thea-tér programjának, melyben a képzőművészet, az irodalom és a zene találkozásán túl műhelytitkokból, alkímiából és életmorzsákból is csipegethetnek az érdeklődők. A Miért szép kulisszatitkaiba Oroszy Csaba, Kaczmarski Ágnes, Mérei Tamás és Fűzfa Balázs engedett bepillantást.

Oroszy Csaba elmesélte, a Miért szép eredetileg Jordán Tamás ötlete volt, akinek örök nagy(s azóta egyre jobban beteljesülő) álma, hogy a színházban egy közösségi teret, agorát hozzon létre, ahol a művészet és a közönség találkozhatnak egymással. A program magja a képzőművészet, ezen belül is az alkotási folyamat.  Filmre vették, hogyan készül el a nagy mű, milyen folyamatok mennek végbe az anyagban és alkotójuk fejében a kezdetektől egészen a végkifejletig. S hogy egyéb érzékszerveink se maradjanak kihasználatlanul, a különböző társművészetek is megjelennek a műsorban. A képzőművészet, zene és irodalom együttes hatása egy új, szinte mágikus világba vezet. A filmeket Kaczmarski Ágnes és Dömötör Katalin készítette. Egy mű létrejötte a beavatatlanok számára már önmagában is izgalmas, a film készítői és szereplői azonban a humort sem nélkülözték, apró gegek teszik színessé. Eddig tíz filmet mutattak be, melyekbe mi is bepillantást nyerhettünk, így láthattuk Bartek Péter Pál festőművészt, Kamper Lajos grafikusművészt, Marosfalvi Antal festőművészt, T. Takács Tibor festőművészt, Kovács Gábor fafaragóművészt, Veres Éva ötvösművészt, Horváth János festőművészt, Kiss Miklós üvegművészt, Dobány Sándor keramikusművészt és Boráros Szilárd báb, díszlet és jelmeztervezőt.

Kaczmarski Ágnes szívesen emlékszik vissza a forgatásokra, melyek során nem egyszer kerültek humoros helyzetbe. Volt olyan például, hogy az anyag nem engedelmeskedett megformálójának. Veres Éva az ezüstékszer készítése közben találkozott azzal a problémával, hogy az ezüst nem akart megolvadni. Kovács Gáborhoz télen mentek a legnagyobb hidegben, s mivel a művész a szabadban dolgozott, a -18 0C fokban nem volt kellemes tartani a kamerát. Az alkotáshoz szükséges fát is csak jókora bonyodalmak árán sikerült megszerezniük. Dobány Sándornak a rövidnadrág megpróbáltatásaival kellett szembenéznie. A filmben rövidnadrágban kellett szerepelnie, de mivel neki magának nem volt, a felesége bányászott elő egy régi piros shortot. Csakhogy Sándor ezt annyira szégyellte, hogy az erdőszélre mentek forgatni (Pécsen), ahol a madár sem jár. Gondolták ők, míg egyszer csak meg nem érkezett a turistabusz. Végül sikerült a felvétel, mi is megcsodálhattuk a művészt a humoros jelenetben. A filmbejátszások során Oroszy Csabát is láthattuk női ruhában.

Fűzfa Balázs Oroszy Csaba kérdésére, hogy miért szereti a Miért szépet így válaszolt:

Azért, mert a Miért szépben az állandóság és a változás egyszerre van jelen, a népszerűségét is ennek köszönheti. Nagyszerű rögtönzések teszik igazán izgalmassá, fantasztikus, egyedi pillanatokat hoznak létre. (Ezt láthattuk például a bejátszásban, Jordán Tamás szavalatában.) Fűzfa Balázs egyetemi oktatói tevékenységének fő célja, hogy a hallgatói rájöjjenek, miért szép egy irodalmi mű. Ha eljutottak idáig, akkor új értelmezések lehetősége tárul ki előttük. Az irodalom érzékenységre nevel, a művészeti nevelés segít hozzá, hogy képesek legyünk a szépet a csúnyától megkülönböztetni.

Mérei Tamás úgy véli, már a cím is pozitív üzenetet hordoz, ugyanis nem azt kérdezi, milyen a művészet, hanem azt, hogy miért szép. Ez annyira megragadta, hogy már a kezdetektől úgy érezte, ez egy neki való feladat. Mivel szebbnél szebb zeneművek állnak rendelkezésünkre, nem könnyű kiválasztani azokat, melyek a műsorban szerepelnek. Később, mikor az irodalmat, zenét és a képzőművészetet kombinálták, különösen szép egység jött létre.

Fűzfa Balázs illusztrálta, hogy a humor mennyire közel tudja hozni a művészetet. Egy nézők által találomra kiválasztott verset elemzett, pontosabban egy szellemes versparódiát hallhattunk tőle.

Legközelebb március 27-én lesz Miért szép Somogyi Győzővel, aki a tojástempera-készítés rejtelmeibe vezeti be a nézőket.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás