Biztos jövő elé néz a Swietelsky-Haladás csapata a közgyűlés döntésének köszönhetően

2015.03.19. - 19:45 | vaskarika.hu - Fotó: Vágvölgyi Bálint (rangado.hu)

Biztos jövő elé néz a Swietelsky-Haladás csapata a közgyűlés döntésének köszönhetően

A szombathelyi közgyűlés 11 igen és 9 nem szavazat mellett megszavazta a Haladás Futball Klub tulajdonosi szerkezet váltásáról szóló előterjesztést, ennek köszönhetően a Halmill Kft. lesz a csapat többségi tulajdonosa. A közgyűlés döntésével biztosítottá válik a csapat szakmai és anyagi háttere. A gazdaságos tőke átcsoportosításnak köszönhetően olyan források szabadulnak fel, amelyeket az önkormányzat más területekre, többek között kultúrára fordíthat.

SAJTÓKÖZLEMÉY

A március 19-i rendkívüli közgyűlésen a képviselők elé került a Haladás Futball Klub anyagi helyzetét érintő belső vizsgálat eredménye is. Ez egyértelműen megállapítja, hogy a klub forráshiánnyal küzd, és az a támogatás, amit az önkormányzat - nem kis erőfeszítés árán - biztosítani tud, nem elég a hosszú távú biztonságos működéshez.  A probléma megoldása érdekében az önkormányzat már korábban tárgyalásokat kezdett, hiszen mint felelős tulajdonos fontosnak tartja, hogy minél előbb olyan megoldást találjon, ami a szakmai és az anyagi biztonságot is meghozza a csapat számára.

Koczka Tibor Szombathely sportért felelős alpolgármestere szerint a lehető legjobb döntés született. - Több lehetőséget is átgondoltunk, mindenképp olyan megoldást kerestünk, amivel a Haladás és a város is csak nyerhet. Már egy ideje elkezdtük a tárgyalásokat. Első körben a szakmai hátteret kellett biztosítanunk. Ez ugyanis feltétele az anyagi támogatásoknak. A közgyűlés által is jóváhagyott, gazdaságilag minden szempontból megalapozott tőkeemelésnek köszönhetően a többszörös magyar válogatott Illés Béla által vezetett Halmill Kft lett a többségi tulajdonos. Gazdasági szempontból olyan megoldást kerestünk, ami könyvvizsgálók által is igazoltan nem jár vagyonvesztéssel, ezért döntöttünk a törzstőke emelés mellett a tulajdonrész áruba bocsátása helyett.  Úgy gondolom, a mostani döntés egy fontos lépés, hogy a csapat jövőjét hosszú távon mind szakmailag, mind anyagilag biztosítani tudjuk - tette hozzá a városvezető.

A közgyűlés döntése nemcsak a futballklub életében hoz pozitív változásokat, hanem az önkormányzat gazdálkodását tekintve is. Hiszen lehetőség nyílik a rendelkezésére álló források átcsoportosítására és így várhatóan több pénz juthat kulturális intézmények és programok támogatására. Az elfogadott előterjesztés garanciát ad arra, hogy a csapat nevéről, színéről, címeréről, székhelyéről, telephelyéről továbbá az indulási jogairól továbbra is csakis kizárólag az Önkormányzat dönthet. Ezen felül az Önkormányzat folyamatos ellenőrzési jogköre fennmarad, hiszen a Felügyelő Bizottság vezetése továbbra önkormányzati jogkörben marad.

A közeljövőben megvalósuló anyagi támogatásnak elengedhetetlen feltétele volt a biztos szakmai háttér. A Halmill Kft. 2007 óta tulajdonosa a Haladás Futball Klubnak. A Kft. belépésével a csapat feljutott NB II-ből NB I-be, az első osztályban pedig jó szereplésre törekszenek. Illés Béla szerint a legfontosabb, hogy tovább erősödjön a csapat. „A cél, hogy stabil középcsapattá váljon a Haladás és évről-évre előrébb lépjen. Fontos számunkra a további minőségi futballisták leigazolása mellett a jelenlegi csapattagok megtartása és az Illés Akadémia által kinevelt játékosok foglalkoztatása. Ezen cél elérésében pedig a biztos anyagi háttér jelenthet megoldás" - nyilatkozta Illés Béla.

A Halmill Kft korábbi 44 százalékos részesedése a közgyűlési döntés következtében 75 százalékra változik. A cég két tulajdonosa Halmai Gábor és Illés Béla, két nagy múltú többszörös magyar válogatott focista. Illés Béla hetvennégyszeres magyar válogatott, egykori Haladás futballista jelenleg a szombathelyi Illés Akadémia vezetője. A két tulajdonos olyan tapasztalattal és tudással rendelkezik, amely biztosítéka lehet a csapat szakmai előrelépésének is.

Új hozzászólás