Szeretet, béke, összetartás - Marley 70: emlékest a Soulution zenekarral

Képgaléria megtekintése2015.03.28. - 01:45 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Szeretet, béke, összetartás - Marley 70: emlékest a Soulution zenekarral

A Soulution zenekar március 27-én a Savaria Mozi aulájában egy meghitt, átszellemült, és egyben önfeledt koncertelőadással tisztelgett az elmúlt évszázad egyik legigazabb prófétája, Bob Marley szellemisége, összefogásra buzdító hitvallása előtt.

Robert Nesta Marley 70. születésnapjának alkalmából vendégzenészekkel, barátokkal, ismerősökkel tisztelgett a reggae királya előtt a Soulution. Fellépett az I Three (Alföldi Alexandra, Alföldi Zsófia, Mag Barbara), gitáron közreműködött Kovács Ervin, Holdosi Attila, valamint Czubor András, gitározott és "lelőtte" a seriffet  Varga Péter Cserga, hegedült és énekelt Németh Bence.

"Bob Marley volt a harmadik világ első szupersztárja. Ő volt az az ember, aki megmutatta a reggae misztikus erejét a világ számára. Szívében igazi zenész volt, aki Bob Dylan lírai erejét, John Lennon személyes karizmáját és Smokey Robinson különleges énekstílusát egyesítette hangjában." - írta róla Jann Wenner, a Rolling Stone magazin társalapítója.

Marley gyermekkorában sokat szenvedett a faji megkülönböztetés miatt. Egyszer így nyilatkozott a témában:
„Nincsenek előítéleteim magammal szemben. Apám fehér volt, anyám fekete. Néhányan félvérnek, vagy valami ilyesminek hívnak. Én nem állok senki oldalára. Nem állok sem a fekete, sem a fehér ember oldalára. Én Isten oldalára állok, aki megalkotott engem, és aki miatt fekete és fehér vagyok."

Bob 10 éves volt, amikor édesapja meghalt. Ekkor Kingstonba költöztek, ahol Marley-t sok támadás érte félvér mivolta miatt. Ekkoriban barátkozott össze Neville „Bunny" Livingstonnal, - aki későbbiekben Bunny Wailerként vált ismertté - és vele kezdett el zenélni. 14 évesen abbahagyta az iskolát és munkába állt, szabadidejében pedig Livingstonnal és Joe Higgssel, a helyi rasztafári énekessel zenélt.

Marley 1962-ben vette fel két első számát, melyek a „Judge not" és a „One cup of coffee" címet viselik.

1963-ban zenekart alapított Bob Marley, Bunny Livingston, Peter McIntosh, Junior Braithwaite, Beverley Kelso, és Cherry Smith, majd néhány névváltoztatás után a tagok a „The Wailers"-nél maradtak. 1966-ban Marley, Livingston és McIntosh maradt a zenekarban, a többiek elhagyják a The Wailerst. Marley ekkor vált a banda vezérévé, énekesévé és szövegírójává.

1964-ben törtek be a jamaicai toplistákra, ezzel a sziget legismertebb zenekarává vált a The Wailers.

1966-ban összeházasodott Rita Andersonnal, majd visszatért Jamaicába, ekkor lett tagja a raszta mozgalomnak, s ekkor kezdte a haját rasztaként viselni. 1968 és 1972 között stúdióba vonult a zenekar, és felvették az első albumukat, a „Catch a Fire"-t, ami 1973-ban került piacra világszerte, ezt 1974-ben a „Burnin" követte. Eric Clapton nagy sikerre tett szert az „I shot the sheriff" felfedezésével, melynek segítségével Bob Marley világszerte híressé vált. A Wailers - máig tisztázatlan okok miatt - végül 1974-ben oszlott fel.

Marley 1976-ban egy lövöldözés után - mely kis híján az életébe került - elhagyta hazáját, s csak két évvel később tért vissza. Ekkor járt először Afrikában, Kenyában, majd Etiópiában.

Európai, afrikai és amerikai fellépéseik során mindig telt ház előtt játszottak, a fiatal Bruce Springsteen segítőjeként is felléptek. Már-már politikai jelentősége volt, hogy fellépései alkalmával mi módon teszi le voksát a szabadság és függetlenség eszméi mellett. Feltehetőleg az így keltett indulatok váltották ki azt a merényletet, melybe csaknem belehalt. 1978-ban megkapta az ENSZ békemedálját, életművének koronájaként pedig 1980-ban meghívást kapott a felszabadított Zimbabwe függetlenségi ceremóniájára. 

Ekkor már Európában is óriási sikereket aratott zenekarával, s amerikai turnéra készültek, amikor kiderült, hogy Marleynak rákja van. Utolsó koncertjét 1980. szeptember 23-án adta Pittsburgh-ben, de ekkor már nagyon beteg volt: életében utoljára a „Get up, stand up" című dalt adta elő. A betegség végül 1981. május 11-én végzett a 36 éves zenésszel. Hamvait özvegye akarata szerint 60. születésnapján, február 6-án helyezték örök nyugalomra Etiópiában, mely a raszták számára az ígéret földje.

"A reggae a nép zenéje, a mindennapi történésekről szól, de nem egy történelmi szemszögből. Olyan dolgokról mesél, amiket nem tanítanak az iskolában." - Bob Marley 

Bob Marley-t a legismertebb reggae előadóként tartják számon. Ez a zenei irányzat egy tágabb fogalom, tulajdonképpen bele tartozik az össze jamaicai zene, ide értve a dub, a ragga, a ska vagy a rocksteady műfajokat is. Fő témája a társadalom szabadsága, mind politikai, mind vallási szempontból. Ugyan a rasztafári mozgalommal szorosan összefüggésbe hozható, számos egyéb témát is felölel, például a szerelem vagy szexualitás.

Elgondolkodhatunk azon, hogy mi lehetett Bob Marley titka. Csupán a dalai ahhoz, amit ő elért, kevés lett volna, hiszen több zenekar játszotta, és játssza ma is a reggae utánozhatatlan zenéjét. Talán a mindennél nagyobb vágy a szabadságra és a függetlenségre, ami körüllengte személyiségét? Sosem tudjuk meg biztosan, azt viszont állíthatjuk, hogy a reggae - ami nélküle talán sosem lett volna ismert - máig tömegeket vonz, és ha bárhol meghalljuk, mozgásra indít. Hiszen ahogy Bob Marley mondta: "Ha reggae-t hallgatsz és nem mozogsz, akkor te halott vagy." 

megosztom a twitter-en megosztom a facebook-on megosztom a delicious-on megosztom a startlapon megosztom a google+-on NyomtatásKüldés e-mailbenAz oldal tetejére Forrás: Forrás: hu.wikipedia.org, bobmarleyemleke.atw.hu

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás