Ostromállapot lesz a várban - a Nádasdy Történelmi Fesztivál végleges programja

Képgaléria megtekintése2009.06.13. - 03:30 | Büki László 'Harlequin'

Ostromállapot lesz a várban - a Nádasdy Történelmi Fesztivál végleges programja

Várostrom, pajzán komédiák, háremhölgyek, hastáncbemutató, múltelevenítő történelmi csata, török bazár, íjászat, főúri dögönyöző, a királyi borudvar és a korabeli konyha remekei és reneszánsz esküvő eleveníti fel Nádasdy Ferenc nádor udvartartásának mindennapjait július 17. és 19. között. A történelmi kort megidéző rendezvényen fellép a Bethlen Gábor Hagyományőrség, a Csík Zenekar, Szőke András, a Soltis Lajos Színház, a Paprikajancsi Bábszínház, és sok más, a XVI. század hangulatát bemutató előadó.

A folklórfesztivál mellett a július 17-19. közt megrendezésre kerülő Nádasdy Történelmi Fesztivál lehet Sárvár legjelentősebb kulturális eseménye. A hagyományteremtő szándékkal életrehívott kezdeményezés második sajtótájékoztatóját tartották június 12-én az ötcsillagos, impozáns Spirit Holtelben, ahol látványos külsőségek között ismertetésre került a fesztivál végleges programja. A történelmi kort, a végvári életet és a törökökkel folytatott ádáz harcot megelevenítő nagyszabású rendezvény - a XVI. századi hagyományok korhű bemutatása mellett - a végvári mezőváros hamisítatlan hangulatát kívánja felidézni a látogatók előtt.

A grandiózus rendezvény megvalósítása a Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület nevéhez fűződik, akik a múltidézés mellett tisztában vannak azzal, hogy a jelen kor eszközeiből is a lehető legjobb minőségűeket kell megkövetelni ahhoz, hogy a fesztivál bevezetése, fejlődése és elismertsége hosszútávon is biztosított legyen. Épp ezért tudatosan fogtak bele a Nádasdy Történelmi Fesztivál megteremtésébe, melyről az esemény weboldala rengeteg információt hordoz.

Németh Szabolcs és Szabó Krisztián ismerteti a fesztivál programját, háttrében a Bethlen Gábor Hagyományőrség

Szabó Krisztián, az egyesület elnöke elmondta, hogy a fesztivál bevezetése sikeresnek bizonyult, amit jeleznek a kifejezetten rendezvényre történő szobafoglalások, a szervezőknek címzett megannyi gratuláció és bátorító szó. Mecénások és támogatók anyagi hozzájárulása folytán a rendezvény stabil költségvetéssel bír, ennek eredménye az a sokszínű és értékteremtő program-kavalkád, amelyben minden korosztály megtalálja az ízlésének megfelelőt.

A biztos anyagi háttérnek köszönhetően az egyesület éveleji elképzelései tartalommal teltek meg, ugyanúgy, ahogy várhatóan július 17-19. között a Nádasdy-vár terei, utcái telnek meg vásárosokkal, a korabeli konyha remekeit kínáló szakácsokkal, tréfacsinálókkal, háremhölgyekkel, s megannyi furcsa szerzettel. A cél az, hogy ne legyen a fesztiválnak egyetlen egy mozdulatlanságba merevedett perce sem, amire a felvonultatott programok, látványelemek és a szinte percre megkomponált forgatókönyv a garancia. Ezekután lássuk a végleges programot!

Kondora István alpolgármester bízik benne, hogy a fesztivál hagyományteremtő esemény lesz Sárvár életében

A 2009-es Nádasdy Történelmi Fesztivál programja

Július 17. Péntek

17.30 - Török bazár, Vinum Banderium, korabeli konyha remekei
18.30 - Mira Orient hastáncos bemutatója
19.00 - Táborverés - Bethlen Gábor Hagyományőrség, Zrínyi vértesek, Bethlen Garde (SK), Kassai Kopjások (SK)
20.00 - Mandragóra és Lüszisztraté - a Soltis Lajos Színház pajzán komédiái
22.00 - Vitézek bevonulása és éjjeli őrjárat a mezővárosban

Július 18. Szombat

09.30 - Fesztiválnyitó
10.00 - Paprikajancsi Bábszínház előadása
11.00 - Várostrom - Ostromjáték
12.30 - "Török trakta" - Szőke András és Bede Róbert gasztronómiai bemutatója
13.30 - "Élet a törökvész alatt" - Bethlen Gábor Hagyományőrség múltelevenítője
14.30 - Mira Orient és a Háremhölgyek - hastáncbemutató
14.30 - Paprikajancsi Bábszínház előadása
15.30 - Várostrom - Ostromjáték
17.30 - Reneszánsz esküvő
18.15 - Be-Jó Történelmi Táncegyüttes műsora
20.00 - "Nádasdy-vigadalom" - a Csík Zenekar koncertje, majd reneszánsz táncház az ostromló vitézekkel

Július 19. Vasárnap

Egész nap - Ördögszekeres vásár, török bazár, Villa Maecenae, korabeli konyha remekei
10.00 - Paprikajancsi Bábszínház előadása és gyermekfoglalkoztató
14.00 - Nádiverebek együttes reneszánsz koncertje

Állandó programok:

Ördögszekeres vásár, vitézek tábori élete, íjászat, lovas kocsikázás, török bazár, hárem, főúri dögönyöző, Villa Maecenae, Vinum Banderium, korabeli lepények és pecsenyék vására, kikiáltók, komédiások, históriás utcazenészek, jövendőmondó, Nádasdy Tamás Vitézlő Oskolája (gyermekfoglalkoztató, apródnevelde)

Múzeumi programok:

lúdtoll-használat, miniatúrafestés, viaszpecsét-készítés, főúri patika, emléklap készítése Sylvester János nyomdájában, órakiállítás (Nádasdy óra), vadásztörténeti kiállítás


Ha egy szűk eszenciáját kellene adni annak, amit a vár mélye tartogat a látogatók számára, akkor ekképp foglalhatnánk össze a három nap történését: alig ocsúdunk fel a pénteki előadásiok pajzán komiszságából, máris várostrom zajába remegnek bele az ősi vár falai. Mire a vásári forgatagból kikeveredik a bámészkodó, máris újból hadrendbe áll a sereg, és perdül a harci dob, hogy pár pillanattal később egy ifjú pár fogadjon reneszánsz szertartás szerint örök hűséget egymásnak a várudvaron. A ránk köszöntő este forró hangulatát a Csík Zenekar talpalávalója és az ostromló vitézekkel kiegészült reneszánsz táncház garantálja.

A múlt kapui néhány héten belül feltárják az eddig rejtett kincseket, mi pedig a szervezőkkel együtt arra bíztatjuk a kedves olvasót, hogy július 17-19. között ne keressen más elfoglaltságot magának. Tegyen egy időutazást a Nádasdy Történelmi Fesztiválon, ennél izgalmasabb, látványosabb kikapcsolódást nehezen fog találni!

A Bethlen Gábor Hagyományőrség rögtönzött bemutatója a Spirit Hotel zöldjében

A fesztivál előzetes beharangozója itt olvasható!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás