A Büki Húsvéti Vigadalom részletes programja (ápr. 6.)

2015.03.31. - 20:00 | Büki László 'Harlequin'

A Büki Húsvéti Vigadalom részletes programja (ápr. 6.)

Helyszín: Bük, Művelődési Központ

Dátum: 2015.04.06.

Feminista mozgalmak élharcosai bizonyára tiltandónak minősítenék a locsolás néphagyományát, miszerint férfikezek rángatják ki a házból a védtelen leányt, akit a saját udvarán öntenek nyakon egy kanna (hideg)vízzel, azért, hogy a locsolástól-locsolásig terjedő terminusban ne hervadozzék.

Pedig ha tudnák, hogy ezt a napot a magyar néphagyomány vízbevető, vízbehányó hétfőnek is nevezte, ugyanis még ötven évvel ezelőtt is elterjedt formájában, vödörnyi vízzel locsoltak, illetve az itatóvályúba dobták a lányokat, akik a nemes alkalomra a legszebb ruhájukban pompáztak. S mindezért cserébe a "hímsovén attitűdnek" kiszolgáltatott leányzók még saját kezűleg készített-díszített hímes tojással is megjutalmazták azokat a legényeket, akiktől az "áldást" kapták.A Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár ebben az évben is színes húsvéti programmal várja a legkisebbeket április 6-án, hétfőn délelőtt 9 órától. A programban szerepel tojáskereső verseny, kézműves sarok, történeti játszóház. A HÁNCS Néptáncegyüttes közreműködésével a régi húsvéti népszokásokat idézik fel, a Portéka Színpad pedig húsvéti Vásári komédiájával szórakoztatja a gyermekeket. 

Helyszín: Bük, Kóczán-ház (Széchenyi utca 42.), rossz idő esetén: Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár Színházterme (Eötvös u. 11.)

A belépés díjtalan!


Új hozzászólás