Több százan hittünk a versben – Költészet napja az egyetem magyar szakosainak rendezésében

Képgaléria megtekintése2015.04.11. - 03:00 | Lutor Katalin

Több százan hittünk a versben – Költészet napja az egyetem magyar szakosainak rendezésében

Április 9-én egy reggeltől estig tartó költészetnapi zsongás közepén találhatta magát mindenki, aki betért a Berzsenyi Dániel tér D épületébe. A délelőtt folyamán közel 300 középiskolai diák vett részt a színes irodalmi eseményeken, ahol az irodalmi activitytől kezdve a Slam Poetry műhelyig rengeteg érdekesség várta őket.

József Attila születésnapjára, és ezzel egyidejűleg a magyar költészet napjára is emlékeztek a fiatalok április 9-én. Rozmán Kristóf és Modor Réka, a két főszervező mindent megtettek annak érdekében, hogy ez a nap fergetegesen teljék az irodalom ölelésében a Nyugat-Magyarországi Egyetem „D" épületének falai között.

A délelőtt folyamán megközelítőleg 300 középiskolai diák járt állomásról állomásra az események sűrűjében. Az első érkezők egy irodalmi activity-n vettek részt, melynek moderátorai Kocsis Marcell és Lutor Katalin voltak, s lehetőség adódott több iskolának összemérni irodalmi tudását és a szerencséhez való jó érzékét.

Vendégül láttak több osztályt az Orlay Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskolából, Fűzfa Balázsnak köszönhetően a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 11. C osztályát, valamint vegyes évfolyamú csapatokat a Nagy Lajos Gimnáziumból és a Kanizsai Dorottya Gimnáziumból. Az activityt követően az érdeklődők részt vehettek egy slam poetry műhelyen, ahol megtekinthettek egy bemutatót, egy rövid történetet hallhattak a slam poetry kezdeteiről, elterjedéséről. A jó hangulatért Mersich Ádám volt felelős, akik az álmosabb társaságokat is könnyedén felpörgették. A harmadik állomáson Rozmán Kristóf várta a csapatokat, ahol a Rambo versekről tartott előadást. Itt elhangzott, hogy hogyan is jöttek létre ezek a fantasztikus videók, majd néhány alkotás megtekintését követően közösen elemezték a fiatalok, hogy melyik videóban mi is volt az igazán megkapó.

Mindeközben a folyosón egy irodalmi kiállítás várta az érdeklődőket Czédli Mónika elsőéves képi ábrázolás szakos hallgató festményeiből, melyeket ismert költemények ihletettek, valamint egy paraván Lutor Katalin képverseivel is megtelt Instaversek cím alatt. A díszterem előtti aula oszlopaira pedig lehetőség volt posztolni, s nem is akármit: VERSET. A nap végére egész szépen megteltek a kis színes papírcetlik.

Kiderült, hogy nagyon sokan érdeklődnek komolyabban is az irodalom iránt, s talán jövendőbeli tagjai is lesznek a SEK Irodalmi Műhelyének. A résztvevőknek most alkalmuk volt, hogy egy egész napon át úgy bánjanak az irodalommal, mint egy apró drágakővel, melynek tökéletessé csiszolása rajtunk, s a jövő generációján múlik majd. Mi hiszünk a versben, mert irodalom nélkül lehet... de nem érdemes!

A késődélutáni eseményekről itt írtunk:

A költészetnek van jövője! - Költészet Napja az egyetemen

2015.04.10. - 20:00 | Rozán Eszter, Lutor Katalin - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A költészetnek van jövője! - Költészet Napja az egyetemen

József Attilás fülbevaló, verscunami, 12 legszebb magyar slam, irodalmi antológia bemutató - az NYME magyar szakos hallgatói vallják, hogy a versek szeretete örömforrás lehet, a költészet napja pedig olyan esemény, mely méltó megemlékezést kíván. Április 9-én 14 órán keresztül irodalmi programok várták az érdeklődőket az egyetem D épületében.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás