Raktunk bele sört? – Diáknapok 2015: főzőbajnokság a Nagy Kollégiumi Napon

Képgaléria megtekintése2015.04.23. - 03:00 | Büki László 'Harlequin', Lutor Katalin - Fotók: Büki László

Raktunk bele sört? – Diáknapok 2015: főzőbajnokság a Nagy Kollégiumi Napon

Hogy mit főznek bográcsban az egyetemisták? Slambuctól chilis babon át, a zabpehelygombócos csirkepaprikás levestől az erdélyi vörösboros pincepörköltig mindent. És finomat! Tőlünk a "mislencsillag" egy nemszokványos, nemhúsos, széllelszembefüstös bogárcskajának osztódott ki, ami ráadásul nem is a koliétrend Mount Everestje. És nem is bográcsbarát! Nem szégyen, ez bizony a tejbedara. Április 22-én 16 csapat részvételével kollégiumi főzőbajnoksággal indult a 2015-ös Diáknapok rendezvénysorozata. Kaját nem tudunk mellékelni, ám interjúkat és sok fotót igen!

HIRDETÉS

Kata vidám: "Április vége, diáknap van. Írj a KollBiznek dallamosan. Vízi lufizz a Perint parton, jó kedved most ne apadjon! Hallgatóknak nincs most pardon, mindenki ma összetartson!"

Előzmény: Hétfőn délután már örülhetett minden minden leendő fakanálszorongató, mert a kezében tudhatta azt a bizonyos „kajajegyet". Kedden irány a nagybevásárlás, majd az utolsó előkészületek este, s minden bizonnyal sokan aludtak el bográcsot körülfutó füst képével szemhéjukon.

Eksön: Elérkezett a szerda. Lassacskán akasztásra (sic!) kerültek a bográcsok, a máglyák ropogtak, szem nem maradt szárazon, mert szépre száll a füst, s persze itt is bolond volt, aki állta, de hát állni kellett. Itt mindenki nyertes. Mindenki szakács. Mindenki együtt van. A főzőverseny 11 órakor kezdődött az egyetemi udvaron, a mesterfogásokkal 15 óráig kellett elkészülni.


F.I.T, sörrel, fűszerrel, fakanállal

Válassz egy jó nevet, úgysem ér semmit: A csapatoknak nem volt fantázianeve, így amikor interjút készítettünk velük, impróztak gyorsan valamit. Ez is érdekes volt, hogy vajon mi jut eszükbe csapatnévként, ami végül elég széles skálán mozdította meg a keresztapaság kérdését. Diétás Vadas, Gazfickók, Paprika, Sportszervezők,  F.I.T, 217, Dubliners, Zsolt és patkányai. Eklektikus, nem?

Gondolatok a fakanál mellől: A Diétás Vadas csapata mustáros-tejfölös csirkepaprikás levest készített zabpehelygombóccal. Bizarr? Bizony! A milyen stádiumban van a kaja kérdésre a kézenfekvő "első helyezett stádiumban van" választ adták. Nem jött be, pedig finom volt!

A 217 csapata - a későbbi nyertes gasztroteam - erdélyi vörösboros pincepörköltet rottyantott a bográcsban. A különlegessége, hogy nem alsópolcos vörösborral, hanem olyan belépő szintű minőségi borral tették pikánssá az étket, amit baráti beszélgetésekhez és erdélyi vörösboros pincepörkölthöz ajánlottak a boros címke szerint (ami persze nem igaz!). De tuti, hogy nem Koccintós volt benne. Marhahús viszont igen! Vajda Krisztiánéknak a maximális 20 pontot adta a zsűri!


217, avagy a főzőverseny bajnokai

A FIT (Földrajz-Irodalom-Történelem) bográcsából egy igazán fitt kaja, a chilis bab illata kavargott. Plakátjuk szerint annyi bor van benne, hogy Tibi atya is pohárból ette. S hogy mitől lehet egy chilis bab egyedi? "Attól, hogy mindenkinek a nyála benne van!" - mondta a főszakács, Takács Barbi. Csak bízunk benne, hogy 1.: a zsűri túlélte; 2.: ezt nem olvassa.

Zsolt és a patkányai saját recept alapján pincepörköltet készített, aminek vargánya, házi szalonna, snidling és egyedi fűszerezés adta meg a pikantériáját. Nem kóstoltuk, elhittük!

"Csak pasik főznek nálunk, mert a mesterszakácsok is mind azok" - ezzel a picit hímsovén felütéssel fogadott minket a Paprika csapata. A négytagú zsűri három hölgytagja ezt nem hallotta, mert harmadik helyre taksálta a halászléízű sertéspörköltet. A recept titka a sok paprikában és a gondosan megválogatott alapanyagokban rejlett. Plusz a lelkük is a kondérban rotyogott. 

A Sportszervezők I. nevében Noémi nyilatkozott, aki épp névnapját ünnepelte aznap. "Pörköltet főzünk, sajnos nem marhából, hanem disznóból, és van egy titkos fűszerünk, amit nem mondhatunk el, mivel akkor már nem lesz egyedi. Egyszerű, de nagyon finom." További kérdéseink a bográcsfüstben végezték...

A Gazfickók brigádjánál az egyetemi megmozdulásoktól teljesen testidegen italmaradványokba botlottunk: 15 "kivégzett" tejesdoboz várta szelektív pihenőhelyét a fűben. Tartalmuk már a kondérban (!!) rotyogott, cukorral és fahéjjal gazdagítva. "Tejbedarát készítünk, ami nem más, mint tej (be) dara." Nincs ez túlragozva. Kedvenc kolikaja bográcsban, minőségi kakaóporral meghintve. A zsűri respektálta a merészséget, mert az egyik lapon elcsíptünk egy 4-est... Azért egy pillantást vessünk erre a képre, egy rövid elemzést megér (balról jobbra):
- inkább a fűre öntöttem
- majdnem sikerült megkóstolnom
- lenyeljem vagy kiköpjem? ;)
- egy életem... 


Gazfickók fakanállal

A Dubliners - szeretik az ír sört és az ír zenét - nevéhez majdnem méltóan erdélyi tradicionális ételt készített: slambucot. Lebbencs tészta, krumpli, paradicsom, paprika, kolbász, szalonna és fűszerek voltak az 50%-ig hagyományos receptúra szerint készülő ételben.
- És mi a másik 50%, amitől egyedi a kajátok? - kérdeztük Klement Örsöt.
- Raktunk bele sört? - kérdezte ő a többieket.
Itt meg is halt a buli - az orbitális röhögés miatt. Úgy gondoltuk, ez a kérdés önmagában is az egyetemi gasztrokultúra alapvetése. Nem kell túlgondolni semmit, sör legyen benne, már jó!

A zsűri és az ő szempontjai: Az ételek értékelését a Kollégiumi Bizottság 4 tagja vállalta, Nemes Brigitta, Nagy Attila, Réder Dalma és Gál Zita, akik ízlelőbimbóikat az étkek elkészültével máris izzították és körbejárták a feltálalt finomságokat. Több szempontot is figyelembe vettek a pontozásnál - 1-5-ig értékelték az ételt -, elsősorban az ételek ízletessége dominált, de számított a fogadtatás, a terítés, a tálalás.

A mesterszakácsok: A kollégiumi főzőversenyt Vajda Krisztián és csapata nyerte, maximális 20 ponttal. Második lett Broda Jeanette és csapata, harmadik Kovács Artúr és csapata egyaránt 19 ponttal. Különdíjat kaptak Bartha Boglárkáék, Kovács Lilláék és Furján Mátéék.

Amiért mindenképp megérte: A versenyzők kaptak a főzés ideje alatt sör-, boroskóla-, valamint fröccsbónt, melyet a Bánya Café & Bar pultjában válthattak be. Bármily meglepő egy főzőversenyen, még a KollBiz is meglepte azokat, akik nem tudtak eltelni a finom illatokkal, és kupon ellenében frissen sült baconbe tekert virslit kaptak az éhes szájak.


Munkában a zsűri a Diétás Vadas csapatánál

Aki nem főzött: Az egész napos Kollégiumi Nap eseményen sok más szórakozás is várta az egyetem hallgatóit, ugyanis a szumó birkózástól a rodeó bikán át, a különböző sportjátékokon keresztül az élőcsocsóig még ivós játékokat is játszhattak.

A hype: Ezúton is nagyon köszönjük a Kollégiumi Bizottság munkáját, ismét kitettek magukért!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás