Vastaps a templomban! - Vásáry André koncertje a herényi Szent György templomban

Képgaléria megtekintése2015.04.27. - 00:30 | Büki László 'Harlequin'

Vastaps a templomban! - Vásáry André koncertje a herényi Szent György templomban

A Herényi Virágút részeként április 26-án a Szent György templomban adott koncertet filmzenékből és nagyívű crossover dalokból Vásáry André. Állva tapsoltunk és sűrűn fotóztunk!

A Herényi Virágút Szombathely második leglátogatottabb rendezvénye, ami családi szabadidős programok tömkelegét kínálja a vásári és búcsúi forgatag színes kavalkádjával társítva. Ebbe a könnyed hangulatú miliőbe igazi kuriózum olyan programot találni, ami ugyan könnyedségével passzol a rendezvény imázsához, ám egyrészt a helyszín, másrészt a meghívott művész egészen más, magasabb régiókba repítő zenei élménnyel gazdagíthatja. Ahogy azt tette is vasárnap délután Vásáry André énekművész, aki tavaly novemberben megjelent ötödik, Mozijegy című albumáról hozott filmzenéket, valamint opera- és könnyűzenei darabokat a templomot "utolsó állóhelyig" megtöltő hallgatóság örömére. 

André második templomi koncertjén kényeztettük fülünket a férfi szopránhang különleges regisztereivel és a templomi akusztika semmihez sem fogható tisztaságával. Még azok a dallamok is magukkal ragadtak minket, amiket egyébként slágerként "nyúlós rétestészta" dalként könyveltünk el. Élőben és a templomi miliőben teljesen új értelmet és köntöst kaptak, s lehullt róluk az a máz, ami eddig számunkra béklyózta a befogadást és kellő távolságot tartott a szívközeliséggel (Titanic, Több mint testőr).

A 45 perces koncert mindenegyes momentuma vélhetően feledhetetlen zenei élményként archiválódott a közönségben, s bekerült abba az "élményládikába", amit szívesen nyit ki, húz elő évek múltán is mindenki, aki "behódolt" eme különleges énekhang semmihez sem fogható hatalmának.

A koncert stílszerűen Sarah Brightman és Andrea Bocelli lélekemelő duettjével, a Time to Say Goodbye-jal zárult. Volna. Rendszeres koncertlátogatóként is ritkán részesülünk abban az élményben, ami ezután következett: a közönség felállva tapsolta vissza Vásáry Andrét, aki a Volt egyszer egy vadnyugat főtémáját adta ráadásként. "Ezt már valószínű, szövegkönyv nélkül is tudom" - mondta érzékeny humorral, s hagyta, hogy finom borzongással a bőrünkön távozzunk a kellemesen hűvös templomból, fülünkben ragadt dallamok kísértő ölelésében.

"Az úgynevezett komolyzene és a crossover technikailag és zeneileg is közel áll egymáshoz, ezért új inspirációt jelenthet, amikor az egyensúly kedvéért váltogatom a két stílust. Úgy érzem, a hallgatók is szívesen fogadják ezeket a műfaji határokat átlépő feldolgozásokat" - mondta a különleges hangú énekes.

S hogy mit mondott még, az a koncert után vele készített interjúból hamarosan kiderül!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás