Ezt főzd ki, ha jót akarsz! - A 14. Gyógy-bor Napok receptjei I.

2019.07.30. - 13:30 | vaskarika.hu - Fotók: Greffer Krisztián

Ezt főzd ki, ha jót akarsz! - A 14. Gyógy-bor Napok receptjei I.

Összegyűjtöttük a 14. Gyógy-Bor Napokon elkészített ételkülönlegességek receptjeit, melyek közt olyan ételekkel is találkozhatunk, amik igazi kulináris kuriózumok. Összeállításunk első részében a LiBeRo receptjeit tesszük közzé.

A 14. Gyógy-Bor Napok, Büki Gasztrofesztivál főzőshow-ját egy tavaly mély vízbe dobott, de az idei programra tudatosan készülő csapat, a LiBeRo nyitotta meg. (Márka)nevük alapján rossz az, aki rosszra gondol - senkinek nem volt szüksége arra a bizonyos eszközre, amit ezen a néven találhatunk meg a drogériák polcain - mindössze nevük kezdőbetűit rakták egymás mellé --> (Horváth ) Li(vi) - (Szép) Be(nce) - (Nika) Ro(bi) :)

A talányos ételnév egy viszonylag egyszerű fogást takart: Havannai fűszeres csirkecombok, (fekete) babos rizzsel, azaz Moros y Cristianos. Itt akár a spanyol, hasonló nevű, hagyományos fiesztára is gondolhatunk, de nem erről van szó! A bab a sötétebb bőrű, mór hódítókat jelenti, míg a fehér rizs a keresztények képviseletében jelenik meg a tányéron. A kubai étel elkészítésének ötlete Li(vi)-től és Be(ncé)-től eredt, akik pár éve személyesen is megtapasztalták a kubai vendégszeretetet és életérzést. Természetesen a színpadon is meséltek élményeiről, sőt - a biztos siker érdekében egy (varázserejű) kubai babát is bevetettek.


Persze erre nem volt szükség, mivel a csapat tanult szakács-tagja - Ro(bi) - biztos kézzel irányította a társaságot, és bírta rá hagymaszeletelésre Bencét, aki titkon számított az ellene irányuló merényletre és úszó-szemüveggel érkezett.

Meglepetésvendégként érkezett a színpadra Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, aki maga is remekül főz. Rendhagyó látogatása során a karibi és a magyar konyha közti párhuzamot sorakoztatta fel a nézőknek.

Már a hozzávalókból kiderül, hogy valóban könnyedén kivitelezhető itthon is ez a fűszeres kubai fogás, de hogy pontosan mi kell hozzá, azt itt olvashatjátok:

Hozzávalók 4 főre:

4 db csirkecomb - a csontokból finom alaplevet készíthetünk
4 ek olívaolaj
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4 ek zöldcitromlé, frissen facsarva
1-2 kávéskanál kömény, frissen őrölve
2 csipet római kömény, őrölt
2 kávéskanál só
feketebors, frissen őrölve

A csirkecombokat megmossuk, szárazra töröljük, közben a hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. Elkeverjük az olajjal és az összetört fűszerekkel, majd bedörzsöljük vele a húst, és behűtjük. Lehetőség szerint néhány óráig hagyjuk a pácban, majd serpenyőben kevés vízzel vagy alaplével süssük meg.

Babos rizs (Moros y cristianos)

130 g feketebab / vagy vörösbab
2 ek olívaolaj
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db kaliforniai paprika, piros
1 db chilipaprika (elhagyható, de megéri)
200 g hosszúszemű rizs
500 ml csirkealaplé - amit a csontokból főzhetünk
1 mk római kömény (esetleg hagyományos kömény, de csak esetleg!)
1 kk oregano, morzsolt
1 db babérlevél
2 ek fehérborecet
2 ek sűrített paradicsom
1 tk só
feketebors, frissen őrölve.

Szárazbab esetén válogassuk át, mossuk meg és legalább 10 órára áztassuk be, majd öntsünk le a vizet, de annyit hagyjunk, hogy ellepje. Pároljuk puhára, ha kész szűrjük le, de a főzőlevet tegyük félre, mert szükség lesz rá. (Konzervbab esetén nincs teendő, csak le kell szűrni.)

Egy nagyobb lábasban forrósítsuk fel az olajat, tegyük rá a durvára vágott hagymát, fokhagymát és kissé pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a jól átmosott rizst, a kockákra vágott  paprikát, a fűszereket és a csirkelevet. Ca. 20-25 percig félig lefedve pároljuk, amíg puha nem lesz, közben ízlés szerint fűszerezzük. Fontos, hogy ne legyen túl száraz! Amikor elkészült hozzákeverjük a készre főtt babot és átforgatjuk vele. Az íze legyen telt, gazdag, fűszeres és enyhén csípős.

Uborkasaláta

2 db fürtös uborka (vagy 1 db kígyóuborka)
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 ek olívaolaj
2 ek friss citromlé
1/2 mk só
feketebors, frissen őrölve

Az uborkát mossuk meg, szeleteljük le vékonyra és sózzuk be, hagyjuk állni. Közben készítsük el a dresszinget, amibe beleforgatjuk az uborkát és rövid ideig hagyjuk állni.

Jó étvágyat és Viva Cuba! :)


A főzésről itt írtunk:

Havannai ízek, búvárszemüveg és LiBeRo a Gasztro Színpadon

2019.07.18. - 02:30 | Greffer Krisztián

Havannai ízek, búvárszemüveg és LiBeRo a Gasztro Színpadon

LiBeRo, azaz Horváth Lívia, Szép Bence és Nika Róbert a konyhában! Fűszeres combok esete a mórokkal és keresztényekkel, avagy Havannai Csirkecomb babos rizzsel. Ez olvashatjuk a receptkártyán, ami alapján elkészült a 14. Gyógy-Bor Napok - Büki Gasztrofesztivál első napjának ínycsiklandozó étele.

Új hozzászólás