Reszelt almás nasi és társai - Őszi almás finomságok

2012.10.25. - 00:15 | Lakatos Reni

Reszelt almás nasi és társai - Őszi almás finomságok

Itt van az ősz, ezzel együtt pedig megérkezett a jellegzetes magyar gyümölcs, az alma szezonja. Nincs is jobb ilyenkor, mint a nagymama konyhájának illatát és hangulatát idéző almás sütik majszolása. Az egészséges és ízletes gyümölcs változatos felhasználására ma már több száz recept található, ezekből válogattuk jól bevált kedvenceinket.

Reszelt almás nasi

Egy személyes adag: lereszelünk egy darab almát, erre egy kis citromlevet öntünk, fahéjat szórunk, és szeletelt mandulát teszünk bele, majd mézzel édesítjük - ezeket összekeverjük, lefedve mikrohullámú sütőben melegítjük 1-2 percig, ezután kicsit állni hagyjuk, majd fogyasztható az egészséges nassolnivaló.

Almás püspökkenyér

Meghámozunk és lereszelünk egy adag almát (lereszelve 50 dkg legyen), adunk hozzá 30 dkg kristálycukrot, 1 csomag sütőport, 1 darab tojást, citromhéjat, kevés őrölt fahéjat, majd belekeverünk 30 dkg lisztet, 5 dkg mazsolát, 5 dkg durvára vágott diót. Kivajazott, kilisztezett őzgerincformába öntjük, közepes tűznél tűpróbáig sütjük. Még melegen kiöntjük a formából, porcukorral meghintjük. Sokáig eláll - feltéve, ha marad belőle.


Sörös almás palacsinta

25 dkg liszt, 25 dkg savanykás alma, 2,5 dl sör, 5 dkg cukor, szóda vagy szénsavas ásványvíz.

Az almát megtisztítjuk és lereszeljük, a lisztből, cukorból és a sörből kevés sóval palacsinta tésztát készítünk, belekeverjük az almát, és apró palacsintákat sütünk belőle. Felgöngyöljük és fahéjjal kevert porcukorral tálaljuk.

Gyúrt almás rétes

30 dkg liszt, 1 darab tojás, 2 dl tejföl, pici só - ezeket összegyúrjuk, téglalap alakúra kisodorjuk, megkenjük 15 dkg zsír és 3-4 evőkanál liszt keverékével. Feltekerjük, és amíg a töltelék elkészül (15-20 perc), addig pihentetjük. Ezután négy részre osztjuk, egyenként jó vékonyra kisodorjuk (közben a széleit bőven lisztezzük, hogy a zsír miatt, ami esetleg kijön belőle, ne ragadjon le). Kb. egy fektetett A4-es lap nagyságúra kisodorjuk, az alsó és a felső szélére zsemlemorzsát szórunk egy- egy csíkban, és arra rakjuk a tölteléket (az almát lereszeljük, ízesítjük cukorral és őrölt fahéjjal) és a morzsára rakunk egy-egy csíkot, majd mindkét feléről feltekerjük, kétszer-kétszer tudjuk átfordítani a tésztát.

Nagyméretű tepsibe rakjuk a 4 darab rudat és szép pirosra sütjük, majd porcukorral meghintjük. Ha tiroli rétesként fogyasztjuk, vaníliamártással kínáljuk.


Almás pudingos süti

Egy nagyobb tepsit alufóliával kibélelünk és egy sor szögletes háztartási kekszet rakunk bele szorosan egymás mellé, majd a következő krémmel töltjük:

7 dl vízben 1 kg tisztított és felszeletelt almát 15 dkg cukorral (ízlés szerint szegfűszeget és fahéjat is tehetünk bele, de ezek nélkül is finom), puhára főzünk. Hozzáadjuk 3 darab vaníliapuding, 15 dkg cukor és 3 dl víz keverékét, amit folyamatosan keverve jó sűrűre felfőzünk. Amikor kicsit lehűl a massza, ráöntjük a kekszre, a massza tetejét is keksszel borítjuk be és hűlni hagyjuk. A legjobb, ha egy éjszakát hideg helyen pihen, majd a tepsi tetejére egy nagy tálcát teszünk, és erre borítjuk ki a sütit, aminek most a teteje alulra kerül, hogy az ott lévő kekszek is tudjanak puhulni a masszától. Csokis mázzal leöntjük.

Almás lepény (linzer tésztából)

2 darab tojás, 15 dkg cukor, 20 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1-2 evőkanál tejföl, 40 dkg liszt - ezekből tésztát gyúrunk. Ezt kétfelé osztjuk, tepsi nagyságúra kisodorjuk, egyik felével kibélelünk egy tepsit. A tésztát megszórjuk 7,5 dkg darált dióval, amire rászórjuk a lereszelt 1,5 kg almát, amit fahéjjal és cukorral ízesítettünk. Az alma tetejére is szórjunk 7,5 dkg darált diót, fedjük be a tészta másik felével, a sütemény tetejét megkenjük egy felvert tojással, majd megszurkáljuk villával. 25-30 perc alatt 180 Celsius-fokos sütőben pirosra sütjük, porcukorral meghintve tálaljuk.

Korábbi hozzászólások

Erzsi 2016.02.26. - 19:26
Almás püspökkenyérhez: lereszelve 50 dkg. nem kell kinyomkodni a levét?

További hírek

Ma van a Tiramisu Világnap

2025. 03. 21. - 00:15 - Életmód / Gasztronómia

Harcsafalatok és gyömbérpálinka - A Szombathelyi Adventi vásárban jártunk

2024. 12. 14. - 20:20 - Életmód / Gasztronómia

Szombathelyi siker az Év Szaloncukra Versenyen

2024. 11. 30. - 10:00 - Életmód / Gasztronómia

45 éves a magyar sörkultúra egyik ikonikus helyszíne

2024. 09. 12. - 17:30 - Életmód / Gasztronómia

Moldvai csángó ételeket kóstoltunk az oszkói borbarangoláson

2024. 07. 01. - 02:00 - Életmód / Gasztronómia