Várostromtól a Magashegyi Undergroundig - 7. Nádasdy Történelmi Fesztivál (júl. 17-19.)

Képgaléria megtekintése2015.07.16. - 00:30 | Lutor Katalin - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Várostromtól a Magashegyi Undergroundig - 7. Nádasdy Történelmi Fesztivál (júl. 17-19.)

Egy fesztivál, ahol a legnagyobb mennyiségű kultúra jut egy forintra - Július 17-19. között hetedik alkalommal köszönti a török kor szerelmeseit és a korabeli gasztronómia rajongóit Vas megye legnagyobb török kori hagyományőrző rendezvénye, a Nádasdy Történelmi Fesztivál. 700 forintos fesztiváljegy, letisztult és igényes zenei programok, hagyományőrző csapatok fellépése, gyermekfantáziát megmozgató játékok, gasztronómiai különlegességek, fotópályázat - ismertetjük a részletes programot!

Minőségi fesztivál sajtótájékoztatójának minőségi helyszín adott otthont június 17-én. Kondora István, Sárvár város polgármestere szerint az ötcsillagos Spirit Hotel megfelelő metaforája a város és a fesztivál minőségének egyaránt. Megnyitóját követően a programokat Szabó Krisztián, a Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület elnöke ismertette.

A rendezvény a 0. nappal indul július 16-án, A három testőr című darab várja a publikumot a Nádasdy-vár színpadán. A fesztivál július 17-én, pénteken a hagyományőrző csapatok díszszemléjével kezdődik délután 4 órakor, de a vásár és a gasztronómiai standok már 10-12 óra tájában látogathatóak lesznek. A nap során a várudvaron folyamatosan aktív programok várják a fesztiválozókat. Újdonság, hogy a péntekre áthelyezett esti időponttal látványosabbá válik a fáklyás felvonulás.


Kondora István polgármester (b), Szabó Krisztián főszervező (k) és Wawrzsák László (j) borszakértő a 7. Nádasdy Történelmi Fesztivál sajtótájékoztatóján

A szombati napon kerül sor az élősakkra, melyen a török és magyar csapat áll majd szemben egymással, utóbbi Berkes Ferenc nemzetközi nagymester vezetésével. A játék lebonyolításában a helyi sakk klub tagjai is részt vesznek. Újdonság, hogy a várpark füvébe nyírt sakktábla az élősakk után sem veszti el funkcióját, nagyméretű  fa sakkfigurákkal lehet majd játszani ezt követően a "bio sakktáblán". A rendezvény fontos eleme ezen a napon is a hagyományőrző csapatok aktív részvétele lesz, ami a várostromban teljesedik. Délután 5 órától a nagyszínpadon óránként lesznek előadások, melynek fő attrakciójaként a Balkán Fanatik, valamint a Szelindek zenekar is színpadra lép. A várparkba visszaköltöző Nádasdy Ételmustrán - mely a Sárvári TDM támogatásával valósul meg - 20-25 csapatra számítanak a szervezők. 

A vasárnap főként a gyermekekről szól majd, délelőtt 10 órakor egy interaktív gyermekprogram várja majd a fiatalabbakat. A rendezvény leglátványosabb eleme, a szombati ostromjáték vasárnap is várja a látogatókat egy kisebb csatával.

Idén a Sárvári TDM, valamint a város támogatásának köszönhetően első alkalommal mutatkozik be a fesztiválon a Nádasdy Borbazár, amin hat pincészet kínálja majd borait, ezáltal a fesztiválon belül - kiegészítő programként - létrejön egy mini borfesztivál. A minőség fokozása érdekében egy különleges fesztiválpohárral is készülnek a rendezők, mely méretét tekintve tökéletes lesz a nyári borozgatáshoz.

A gasztronómia rajongói új helyszínen kóstolhatnak bele a Báthory-lakoma fogásaiba, a külső várban pedig Szőke András és Bede Robert főző show-ján készített ételekbe.  


Kondora István polgármester a 7. Nádasdy Történelmi Fesztivál sajtótájékoztatóján

A három részre szakadt Magyarországot idézi meg az a kincskereső játék, melyre majd a programfüzet segítségével lehet jelentkezni. Nehézségi foka idén lesz a legegyszerűbb, 3 állomást kell teljesíteni, viszont érdemes lesz ezeket egy adott napon, ugyanis az állomások nem biztos, hogy fix helyszínnel rendelkeznek majd. A kincskereső fődíját idén is a Hotel Spirit biztosítja.

Egyéb nyereményjátékkal is bővelkedik még a fesztivál. A szervezők matricákat küldtek szét a városban, melyekkel egy fesztiválfotó készítése ellenében szintén a Hotel Spirit szolgáltatását lehet megnyerni. 18 éven felüli fesztiválozóknak idén is létrehozzák a Rettegés kazamatáját - a nyugalom megzavarása érdekében.

Újítás, hogy a 8-12 évesek számára fesztiváltábort hoznak létre, mely napközis jelleggel működik, és tradicionális mesterségekkel ismerteti meg a kicsiket. Az idei rendezvényt színesíti a legfiatalabb korosztály számára nyitva álló kézműves-foglalkoztató, emellett vitézi táborokkal, kézműves vásárral, apródneveldével várják a legkisebbeket.

"Én szeretem a Nádasdy Fesztivált!" - fotópályázaton a fesztiválon készült pillanatokkal lehet nevezni. A legjobb alkotásokat szakmai zsűri bírálja el. 

Fesztiváljegy 3 napra: 700 Ft


Németh Szabolcs szervező (j) ismerteti a 7. Nádasdy Történelmi Fesztivál gyermekprogramjait

A sajtótájékoztatót követően adták át a „Nádasdy Fesztivál Bora 2015" díjat. Idén 31 pincészettől 70 minta érkezett gyöngyöző-, fehér-, rosé- és vörösbor kategóriákban, a borok bírálatára pedig 2015. június 14-én, vasárnap került sor a Nádasdy-várban. A borverseny során 10 arany, 24 ezüst, és 32 bronz minősítés született, a legtöbb pontszámot és a legjobb minősítést elért bor a Badacsonyi borvidékről nevezett Istvándy Pincészet Kéknyelű 2014 tétele lett, így egy éven keresztül viselheti a „Nádasdy Fesztivál Bora 2015" címet.

A borversenyről részletesen itt írtunk:

Az Istvándy Pincészet Kéknyelűje lett a Nádasdy Történelmi Fesztivál bora

2015.06.17. - 13:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Az Istvándy Pincészet Kéknyelűje lett a Nádasdy Történelmi Fesztivál bora

Ma délelőtt került sor a hetedik sárvári Nádasdy Történelmi Fesztivál sajtótájékoztatójára a Spirit Hotel Thermal Spa-ban, ahol bemutatták a fesztivál idei programjait, fellépőit, valamint - egy borversenyt követően - átadták a „Nádasdy Fesztivál Bora 2015" címet is.

 

 

Részletes program:

július 16. csütörtök

20:30 A három testőr- a Pannon várszínház előadása a Nádasdy-vár udvarán (Nagyszínpad)
Bővebb információ: Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár, Sárvár 9600, Várkerület 1. Tel: 95-320-063

július 17. péntek

16:00
Hagyományőrző csapatok díszszemléje(vásártér)

17:00
Nádiverebek együttes koncertje(Nagyszínpad)

17:30
Ünnepi megemlékezés és koszorúzás Fekete Bég szobránál(Nádasdy napóra)

18:00
Neofolk együttes(Nagyszínpad)

19:00
Patrick Walker Trio(Nagyszínpad)

20:00
Hagyományőrzők és résztvevők fáklyás felvonulása(Körforgalom - Batthyány utca - Várkerület útvonalon)

21:30
Magashegyi Underground(Nagyszínpad)

23:00
Hollóének Hungarica Régizene együttes koncertje, táncház(Nagyszínpad)



július 18. szombat

10:00
Fesztiválmegnyitó a várparkban(Várpark)

11:00
Élő figurás sakkjátszma a várparkban (Vásártér)

11:15
Szőke András és Bede Robert főző showja a várban- Ez most más lesz mint eddig! (Külső vár)

14:00
Személyes párbajok és hagyományőrző csapatok bemutatói a viadaltéren (Vásártér)

15:00
Tászler Melinda- Szabadidomító lovas bemutatója- (Vásártér)

17:00
Ostromjátékok - csata az oszmán hódítókkal (Ostromtér)

18:00
Kanona Band (Nagyszínpad)

19:00
Grup Nazin (Nagyszínpad)

20:00
Salonski- Ljubljana (Nagyszínpad)

21:30
Balkán Fanatik koncertje (Nagyszínpad)

22:45
Szelindek Középkori-Világzene Forgatag+táncház



július 19. vasárnap

10:00
Interaktív, zenés koncert kisgyerekeknek(Nagyszínpad)

11:00
Trakta és Mustra- csata az ostrom után(Vásártér)

13:30
Személyes párbajok és hagyományőrző csapatok bemutatói a viadaltéren (Vásártér)

13:00
A Fekete bég udvari zenészei(Nagyszínpad)

15:30
Regös együttes(Nagyszínpad)

16:30
Kincsvadász játék eredményhirdetése(Nagyszínpad)

17:00
Fesztiválzáróra



Állandó programok:

Színes programok, állandó kiállítások Nádasdy Ferenc Múzeumban, török bazár, kézműves vásár, végvári vitézek, Rettegés kazamatája, kincskereső játék, mesterségek bemutatói, élősakkjáték a várparkban, pónilovaglás, oszmán hódítók és magyar hajdúk tábori élete,  hajdútánc, Nádasdy Borbazár(Nádasdy uradalom borászatainak bemutatkozása), korabeli lepények és pecsenyék vására, kikiáltók, komédiások, históriás utcazenészek, igricek, Kanona Band toronyzenéje, interaktív gyermekfoglalkoztató apródnevelde, fesztiváltábor- http://www.nadasdyfesztival.hu/tabor/, Oszmán adószedők mezővárosi portyája a városban. Honfoglalás kori nomád bemutató a Sárvári Íjászkör korabeli táborában.

Július 18.-án 9:00-18:00 óráig a ingyenes speciális szűrőbusz a Várparkolóban(szemészet, bőrgyógyászat, koleszterin, vércukor, BMI stb.) a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával

Kísérőrendezvényünk:

Országos Nádasdy Ételmustra
IDŐPONTJA: 2015. július 18. (Szombat) 8:00-16:00

HELYSZÍNE: Várpark, Várkerület 1. (a zenepavilon mellet)

Kérjük, ha jelentkezni kíván a Nádasdy Ételmustrára, töltse le a mustra szabályzatát, a jelentkezési lapot és a mustra hivatalos plakátját. (Jelentkezésekor el kell fogadnia az ezekben foglalt feltételeket!)

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás