Az Istvándy Pincészet kéknyelűje lett a Nádasdy Történelmi Fesztivál bora

2015.06.17. - 13:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Az Istvándy Pincészet kéknyelűje lett a Nádasdy Történelmi Fesztivál bora

Június 17-én délelőtt került sor a hetedik sárvári Nádasdy Történelmi Fesztivál sajtótájékoztatójára a Spirit Hotel Thermal Spa-ban, ahol bemutatták a fesztivál idei programjait, fellépőit, valamint - egy borversenyt követően - átadták a „Nádasdy Fesztivál Bora 2015” címet is.

A borversenyre az egykori Nádasdy uradalom területéről kikerülő mai borvidékek, vagyis Soproni-, Somlói-, Badacsonyi-, Balaton-felvidéki-, Zalai borvidék bortermelői nevezhették palackozott tételeiket. 2015-től minden évben meghívást kap a borbírálatra az előző évben a "Nádasdy Történelmi Fesztivál Bora" címet viselő bor készítője. Az első év 31 mintájával szemben idén 31 pincészettől 70 minta érkezett gyöngyöző-, fehér-, rosé- és vörösbor kategóriákban, a borok bírálatára pedig 2015. június 14-én, vasárnap került sor a Nádasdy Várban.

A beküldött mintákat borászok, okleveles borbírák, borszakértők, sommelier-ek értékelték két bizottságban. 

A fehérboros bizottság tagjai: Lukács Szabolcs, a bizottság elnöke, magyar sommelier bajnok, Nagy Zita, borszakíró, WSET bortanácsadó, Polgár Zita, borász, okleveles borbíráló, Vancsura Miklós, a Sárvári Gyógy-és Wellnessfürdő ügyvezető igazgatója.


Wawrzsák László, a borverseny és a bizottság elnöke, okleveles borbíráló ismerteti a fesztivál borát

A vörösboros bizottság tagjai: Wawrzsák László, a borverseny és a bizottság elnöke, okleveles borbíráló, Fendrik Zsóka, borász, sommelier, Dénes Tibor, borász, 2014-es Nádasdy Történelmi Fesztivál bora készítője, Schützenhoffer Gergely, sommelier.

A borverseny során 10 arany, 24 ezüst, és 32 bronz minősítés született, a legtöbb pontszámot és a legjobb minősítést elért bor pedig a Badacsonyi borvidékről  nevezett Istvándy Pincészet Kéknyelű 2014 tétele lett. Ez a bor viselheti tehát egy éven keresztül a „Nádasdy Fesztivál Bora 2015" címet, a mai sajtótájékoztatón a címet jelző elismerő matrica került átadásra.


Istvándy Gergely borász

A borverseny legjobb 30 tétele július első péntekén egy sétálókóstoló és fotókiállítás keretében is kóstolhatóvá válik a közönség számára, ahol a borfogyasztók szavazhatnak a közönségdíjas tételre is. A Nádasdy-vár ad otthont a TOP30 kóstolónak, ahol a borok készítőivel is találkozhatnak a vendégek.

A győztes bor természetesen a Nádasdy Történelmi Fesztiválon is kóstolható lesz majd, hiszen a győztes borász térítésmentes árusítási lehetőséget kap a rendezvényen, további nyereményét pedig a Fesztivál szombati napján veheti át a nagyszínpadon.

A 7. Nádasdy Történelmi Fesztivál programjairól itt írtunk:

Várostromtól a Magashegyi Undergroundig - 7. Nádasdy Történelmi Fesztivál (júl. 17-19.)

2015.06.17. - 16:30 | Lutor Katalin - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Várostromtól a Magashegyi Undergroundig - 7. Nádasdy Történelmi Fesztivál (júl. 17-19.)

Egy fesztivál, ahol a legnagyobb mennyiségű kultúra jut egy forintra - Július 17-19. között hetedik alkalommal köszönti a török kor szerelmeseit és a korabeli gasztronómia rajongóit Vas megye legnagyobb török kori hagyományőrző rendezvénye, a Nádasdy Történelmi Fesztivál. 700 forintos fesztiváljegy, letisztult és igényes zenei programok, hagyományőrző csapatok fellépése, gyermekfantáziát megmozgató játékok, gasztronómiai különlegességek, fotópályázat - ismertetjük a részletes programot!

Új hozzászólás