A világ érdekes helyei - Kotori-öböl (Montenegró)

Képgaléria megtekintése2016.03.04. - 00:20 | Büki László 'Harlequin'

A világ érdekes helyei - Kotori-öböl (Montenegró)

A Kotori-öböl az Adriai-tenger déli részének legnagyobb természetes öble, a legdélebben fekvő európai fjord.

A Kotori-öböl (régi nevén Cattarói-öböl) az Adriai-tenger délkeleti partján fekszik, Montenegró egyik legszebb vidéke. A közeli Orjen és Lovćen magasba törő mészkőszirtjeivel együtt az egyik legnagyszerűbb mediterrán tájat alkotja..

A legenda szerint 809-ben egy hajó erre szállította a 3. századi Szent Tripum vértanú testét. A vihar elől az öbölbe menekültek. A helyi lakosok tanácsára otthagyták a szent földi maradványait, akik védőszentjükként és megváltójukként tisztelték a relikviát. Tiszteletére építették a Szt. Tripun román katedrálist, amely a mai napig a Földközi-tenger egyik legszebb középkori épülete.

A Kotori-öböl keskeny tengerpartján sorakoznak egymás mellett a történelem, művészet és szépség kincseskamrái, a kis üdülőközpontok: Kotor, Perast, Risan, Herceg Novi és Tivat.

 

A sorozat további cikkei:

A világ érdekes helyei - Kylemore apátság és kert (Írország)

2015.09.04. - 01:30 | Komlós Attila - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A világ érdekes helyei - Kylemore apátság és kert (Írország)

A Twelve Bens lábainál, a Kylemore-tó partján található a legrégebbi ír bencés apátság és a megye egyik legfontosabb építészeti nevezetessége, a neogótikus-romantikus várkastély, amelyet Mitchell Henry manchesteri mágnás építtetett feleségének 1867 és 1871 között, de az asszony és lánya halála után eladta. Az apátság ma leányiskola, korhű bútorokkal berendezve, látogatható szobákkal, Europa Nostra-díjas botanikus kerttel és a neogótikus Norwichi katedrális kicsinyített másával.


A világ érdekes helyei - Cesky Krumlov (Csehország)

2015.08.25. - 00:15 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A világ érdekes helyei - Cesky Krumlov (Csehország)

Csehország (Prága után) második leglátogatottabb turisztikai célpontja Cesky Krumlov, aminek középkori hangulatú belvárosa 1992-től szerepel az UNESCO Világörökség listáján. Patinás sétálóutcákon és tereken barangolhat az idelátogató, melyeket gyönyörű épületek szegélyeznek. A kisváros igazi ékszerdoboz, méltó vetélytársa a tőle sokkal nagyobb és híresebb Prágának.

 

A világ érdekes helyei - a skóciai Glencoe-völgy

2015.08.05. - 00:10 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A világ érdekes helyei: a skóciai Glencoe-völgy

Glencoe sokak szerint Skócia és talán a világ egyik legszebb vidéke. A Skót-felföld dél-nyugati részén fekvő 16 km hosszú völgy szinte függőleges, 1000 m körüli sziklafalak között vezet. Bármerre fordul az utazó, patakok, vízfolyások keresztezik az utat, a hegyek csúcsa pedig szinte mindig felhőbe burkolózik.

 


A világ érdekes helyei - Occi, a szellemváros (Korzika)

2015.02.03. - 00:20 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A világ érdekes helyei - Occi, a szellemváros (Korzika)

A korzikai város történelme egyszerű: egy napon a kutak kiszáradtak, úgyhogy mindenki távozott. Mi 2004-ben fedeztük fel magunknak Occi elhagyatott városát.

 

 


A világ érdekes helyei - Bonifacio (Korzika)

2014.09.13. - 00:15 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A világ érdekes helyei - Bonifacio (Korzika)

Bonifacio az a város, amit az útikönyvek úgy emlegetnek, hogy "nem szabad kihagyni!" Aki járt már Korzika legdélebben fekvő, egyben talán legszebb természeti adottságokkal bíró településén, az mindig emlékezni fog a sziget legkülönlegesebb, és a Világörökség részét képező sziklavárosára.

 


A világ érdekes helyei: Giant's Causeway (Óriások ösvénye - Írország)

2014.09.03. - 01:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A világ érdekes helyei: Giant's Causeway (Óriások ösvénye - Írország)

Az ír sziget egyik leghíresebb természeti látnivalója nevét azokról a különleges, hatszög alakú bazaltsziklákról kapta, melyekből több, mint 40.000 található itt. A Moher sziklák mellett található Óriások ösvénye szerepel az Unesco Világörökség listáján is.

 

 

A világ érdekes helyei: a Hochosterwitz várkastély

2014.08.14. - 00:15 | Büki László 'Harlequin'

A világ érdekes helyei: a Hochosterwitz várkastély

Az impozáns Hochosterwitz-várkastély Karintia egyik jelképe, 14 nagyméretű kapuépületből áll. Ezek ügyes elhelyezés miatt a vár bevehetetlen volt, mert a támadónak egyesével kellett volna bevennie a kapukat, miközben minden oldalról támadásnak volt kitéve. Az ausztriai Sankt Georgen am Längsee községben található várkastély áprilistól októberig, belépti díj ellenében látogatható.

 

A világ érdekes helyei: a Stonehenge kövei

2014.03.08. - 12:00 | vaskarika.hu / MTI

A világ érdekes helyei: a Stonehenge kövei

Egy kutatás szerint a Stonehenge köveinek akusztikai tulajdonságai is szerepet játszhattak abban, hogy éppen ilyen típusú kőzeteket használtak fel az ókori építők.

 

 


A világ érdekes helyei: a Cseh Óriás-hegység

2014.02.21. - 15:00 | Büki László 'Harlequin'

A világ érdekes helyei: a Cseh Óriás-hegység

A Csehországot szinte szabályosan körülvevő hegykoszorú legmagasabb és legmarkánsabb szakasza a cseh-lengyel határon emelkedő Óriás-hegység. A Krkonoše elnevezés a hegység mesebeli szellemének nevéből ered. A valószínűleg szorb eredetű szó a feljegyzésekben 1110-ben szerepel először. Egyes mesék szerint jószellem, aki megsegíti a viharban bajba jutottakat, mások szerint ő a rossz szellem, aki veszélybe taszítja a hegy vándorát. Akár így, akár úgy, egyben megegyeznek, mégpedig abban, hogy már mindenki látta. A beszámolók szerint főleg hajnalban és naplementekor ötlik szembe óriás, emberfeletti alakja.

A világ érdekes helyei: Vidám temető Szaploncán

2014.02.04. - 19:40 | vaskarika.hu - Fotók: panoramio.com

A világ érdekes helyei: Vidám temető Szaploncán Temetők. Mécsesek, angyal és Mária szobrok, művirágok, sírfeliratok. Egy a közös mindegyikükben: melankolikus hangulatot árasztanak. De mi volna ha nem így lenne? Menjünk el Szaploncára, és a temetés hangulata átfogalmazódik.

 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás