Igazgyöngy illik a fekete korallhoz - Roma Kultúra Napja a Berzsenyi Dániel Könyvtárban (videóval)

Képgaléria megtekintése2016.04.07. - 15:30 | Mészáros Vivien - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Igazgyöngy illik a fekete korallhoz - Roma Kultúra Napja a Berzsenyi Dániel Könyvtárban (videóval)

Egyórás ízelítőt kaphatott a cigány kultúra értékeiből, aki április 6-án ellátogatott a könyvtárba. A program a Berzsenyi Dániel Könyvtár és Szombathely MJV Roma Nemzetiségi Önkormányzata támogatásával került megrendezésre.

A műsor Nagy Éva igazgatónő bevezetőjével kezdődött, melyben elhangzott, miért is hívták életre ezt az estet: a cél a roma kultúra jeles képviselőinek bemutatása, illetve az értékekkel való megismerkedés, amelyek fontos részét képezik hazánk kulturális értékeinek.

Az estet Ferkovics József roma származású magyar grafikus és festő nyitotta meg, aki felelevenítette e nap történelmét: 1971-ben került sor az I. Roma Világkongresszus ülésére, aminek jeles napját - április 8. - az ENSZ a Roma Kultúra Világnapjává nyilvánította, így a cigányság legnagyobb „nemzeti" ünnepének mondható e nap. Hazánkban 1995-től vált hagyományjellegűvé, azóta pedig minden évben megemlékeznek a jeles napról.


Az est velejét Jónás Judit, a Cinka Panna Cigány Színház alapítója és Mata András előadóművész Fekete-fehér hangok című előadása adta, amelyben cigány, magyar és spanyol költők versei kerültek a repertoárba. Így szólaltak meg többek között Choli Daróczi József, Lakatos Menyhért, József Attila, Nagy László vagy Federico Garcia Lorca fehér fényű, fekete árnyékú szavai, amit az autentikus cigány dalok színesítettek. Volt sírás és vigadás, vagy éppen sírva vigadás, de a lényeg a mindenkiből előcsalogatott érzések, amelyek hol a költői sorokban megbújó igazságokra való heves bólogatásban, hol kacagó tapsban jelentek meg.

„Ne szórjatok elénk sem kölest, sem zabot. Gyöngy, igazgyöngy illik a fekete korallhoz."

 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás