Ismerd meg a roma jelképeket - Ma van a Nemzetközi Roma Világnap

2016.04.08. - 00:10 | vaskarika.hu

Ismerd meg a roma jelképeket - Ma van a Nemzetközi Roma Világnap

A nemzetközi cigányság nemzetté válásának, a roma nemzettudat alakulásának fontos elemét jelenti a roma nemzeti jelképek megszületése és alkalmazása. A nemzetközi cigányság nemzeti ünnepe április 8-a.

Nemzeti ünnep - állomás a cigányság nemzetté válásának folyamatában

Az 1971-ben Londonban megrendezett I. Roma Világkongresszusról emlékezünk meg ezen a napon. A kongresszus jelentős állomás volt a cigányság nemzetté válásának folyamatában, a roma nemzettudat formálódásában, ezen született döntés a roma nemzeti jelképek használatáról is. Április 8-át a IV. Roma Világkongresszuson, 1990-ben kiáltották ki hivatalosan is roma nemzeti ünneppé. E napot az ENSZ a Roma kultúra világnapjává nyilvánította. 

A romáknak jelmondatuk is van. Az 1971-es világkongresszuson elfogadták a nemzetközi cigányság jelmondatát is: OPRE ROMA! Jelentése: Fel, romák!, mely egyértelműen a roma nemzettudat ébredésének szellemében született. Az Opre Roma! használatos a cigány himnusz címeként is.  

A Roma zászló

A Roma zászló megalkotására már az 1930-as években felmerült az igény. Egy 1933-ban Bukarestben megrendezett nemzetközi roma kongresszuson elfogadtak egy egyszerű, kék és zöld sávból álló zászlót, ez azonban akkoriban nem terjedt - nem terjedhetett - el, gyakorlatilag évtizedekre feledésbe merült. Az 1971-es I. Roma Világkongresszus ezt vette alapul, és kiegészítve a vörös kerékkel a nemzetközi cigányság zászlójának tette meg. A zászlónak ez a formája gyorsan terjedt el a cigány közösségekben, és vált közismertté a nem cigányok körében is. A zászló, bár egyszerű vizuális elemekből áll, de szimbolikájában összetett, elemei egyszerre utalnak a folyamatos mozgásra és változásra, valamint az örök törvényszerűségekre.

  • A kék sáv jelenti az eget, úgy fizikai, mint átvitt értelemben. Utal a végtelenségre, szabadságra és a lehetőségekre, valamint túlvilági dolgokra, a mennyországra, keresztényeknek Istenre, muszlimoknak Allahra.
  • A zöld sáv a földet jelképezi. A növények, a legelők és a természet zöldje. Utal a cigányság természetszeretetére és természetközeli életmódjára. Ugyanakkor a végtelen ég kékjével szemben jelenti a földi kötöttségeket, a konkrét adottságokat, az azok által kijelölt szűkebb lehetőségeket. A kereszténységben a remény színe, mely a földieket az éghez köti, az iszlámban pedig a próféta színe, aki a földi embernek megmutatta az utat Allah egéhez.
  • A vörös kerék , vagy - ahogy szanszkrit kifejezéssel gyakran illetik, a csakra - többszörösen összetett szimbólum. Utal az őshaza, India zászlójára, ahol a csakra a dharma, azaz a "Törvény" szimbóluma. A dharma jelentése a hindu vallásban nem csak a földi igazságszolgáltatást, társadalmi igazságosságot jelenti, a hanem a kozmikus törvényszerűségeket, a "lét örök törvényét", nem csak tudományos, hanem spirituális értelemben is. A kerék jelképezi természetesen az utazást, a vándorló életmódot és a cigányságnál gyakran tapasztalható migrációt. A kerék formájával és színével jelképezi a lemenő és felkelő napot, utalva ezzel az idő ciklikusságára, a folyamatos újjászületés lehetőségére.
  • A vörös szín a vér színe is, mely önmagában is kettős jelkép. Egyfelől a testet életben tartó folyadék, az élet jelképe, másrészt mint kiontott vér, a történelem ártatlan áldozatait jelképezi.

A nemzetközi cigány himnusz

(a szerző neve helyesen: Žarko Jovanović Jagdino, ejtsd: zsárko jovánovity jágdino)
Ugyancsak az 1971-ben, Londonban tartott első Roma Világkongresszuson fogadták el a Gelem, gelem kezdetű roma himnuszt. Ennek eredetije egy több változatban élő balkáni roma népdal, mely feldolgozva, mint népies műdal is több formában élt már az 1930-as években. Ezek alapján komponálta meg a jugoszláviai származású Žarko Jovanović Jagdino a roma himnusz ma ismert formáját a világkongresszus tiszteletére. Ő eredetileg a kongresszus "indulójának", dalának szánta, azonban a küldöttek a nemzetközi cigányság himnuszának kiáltották ki.

 

A himnusz szerepe azonban nem maradt meg ezen a szinten. Olyannyira ismert és népszerű lett a romák körében, hogy gyakorlatilag ismét folklorizálódott. Ma már számtalan zenei előadásmódja és szövegváltozata létezik. Ugyancsak megszülettek a nem cigány nyelvű szövegváltozatok is, melyek azonban általában új szövegalkotások, nem csak fordítások.

Az eredeti szöveg, a nemzetközi cigány helyesírással:

Gelem, gelem, lungone dromenca
Maladilem baxtale Romenca
Ah, Romale, kathar tume aven,
le caxrenca, baxtale dromenca?

Aj, Romale, aj, Čhavale!

Vi man sas ek bari familija,
Mudardasle e kali legija.
Athe vrema, uštyi rom akana,
Te xutrasa, maj mišto keresa!
Aven manca sa lumake Roma,
Thaj putras le romane droma!

Aj, Romale, aj, Čhavale!

 

Kapcsolódó írásunk:

Igazgyöngy illik a fekete korallhoz - Roma Kultúra Napja a Berzsenyi Dániel Könyvtárban (videóval)

2016.04.07. - 00:30 | Mészáros Vivien - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Igazgyöngy illik a fekete korallhoz - Roma Kultúra Napja a Berzsenyi Dániel Könyvtárban (videóval)

Egyórás ízelítőt kaphatott a cigány kultúra értékeiből, aki április 6-án ellátogatott a könyvtárba. A program a Berzsenyi Dániel Könyvtár és Szombathely MJV Roma Nemzetiségi Önkormányzata támogatásával került megrendezésre.

 

 

"Örök csavargóvá tettél..." - 5+1 cigány dal

2012.04.08. - 15:00 | Büki László 'Harlequin'

"Örök csavargóvá tettél..." - 5+1 cigány dal

5+1 dallal emlékezünk a Roma Világnapra, s ajánljuk őket meleg szívvel olvasóink zenei látókörének bővítéséhez! Egyéb kommentárt nem is fűzünk ehhez, hallgassa mindenki, aki egy kicsit is nyitott a nemzetiségek folklórjára... A zene ideológia-független, hagyd, hadd sodorjon!

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Egy olvasó 2012.04.08. - 13:50
Olyan rossz, hogy a köztudatban vannak a cigányok, akik munka nélkül, segélyből próbálnak élni, rendezetlen a környezetük, és valahogy úgy érzem, hogy ezt a kultúrát, ezt a zeneiséget járatják le valahol... Pedig a cigány kultúra igenis gyönyörű, az anyaméhben magukba szívott zeneiség semmihez nem hasonlítható...
Ani 2012.10.08. - 15:47
Szeretett népem!!!
Daca 2014.04.10. - 15:37
A világ is, és a cigányok is fellélegezhetnének, ha egy külön országban élhetnének, és tényleg a saját identitásuk szerint. Mert hogy állam nélkül nehéz elképzelni a "nemzetté" válást! Úgyhogy ez is csak egy lufi, ami megvan ugyan töltve szép álmokkal, de ebben az álomban a cigányoknak is részt kéne vennie!