A lelki szem fénylő tisztasága - Megosztók: VakVagány, azaz Horváth Niki volt a sorozat vendége

Képgaléria megtekintése2016.05.04. - 00:40 | Mészáros Vivien - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A lelki szem fénylő tisztasága - Megosztók: VakVagány, azaz Horváth Niki volt a sorozat vendége

Május 3-án a MEGOSZTÓK - Bloggerek és vloggerek sorozatban VadVagány, azaz Horváth Niki blogger volt Horváth Zoltán sorozatgazda vendége.

Az előadás felvezetéseként videók segítségével idézhettünk fel a 2014-es év indulását, amikor egy közönségszavazáson Horváth Niki megkapta az Év embere díjat. A videók pörgetése közben jól látszódott, hogy sikerült a fiatal lány arcára visszacsalni azokat a kellemes érzéseket, amelyeket a plakett átvételekor láthattunk a felvételeken. A díjjal kapcsolatban elmondta, hogy már maga a jelölés is nagyon meglepte, egyáltalán nem számított rá és nem is úgy állt hozzá, hogy nyerni akar. Épp ezért érte annyira váratlanul, ám annál boldogabban, hogy kiemelkedő emberek mellett pont rá esett az emberek voksa.

Még mielőtt azonban rátérnénk az elsődleges témára, a blogolásra, pár szót meg kell említeni arról, hogy kis is Horváth Niki? A fiatal lány egy nagyon ritka betegséggel küzd, az ún. Erdheim-Chester kórral, ami 12 évvel ezelőtt támadta meg a szemét, 4 éve a veséi is leálltak, valamint egészségügyi-lelki állapotát tetézve az édesapja is elhunyt. A betegségnek nincsen gyógymódja, az orvosok a kezelésekkel legfeljebb csak fenntartani tudják az állapotot. Mindezek dacára Horváth Niki az a személy, aki boldog és kiegyensúlyozott életet él, sőt, ő az, aki segít az embereknek. Itt jön képbe a fő beszédtéma, a VakVagany nevezetű blog, amit 2012. júliusában indított a fiatal lány, és azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A blog elnevezése nem elírás! Az ékezetnélküliség kettős értelmezést takar, hiszen egyrészt lehetne egy negatívabb kicsengése a VakVágány elnevezéssel, másrészt viszont lehetséges Vakvagánynak is nevezni. Aki ismeri Nikit, vagy most találkozott vele először, annak biztos, hogy utóbbi elnevezés fog rögzülni az agyában. A blog megszületésének előfutára a Facebook-os posztok voltak, amelyeket egyre többen követtek, így Niki blogolásra adta a fejét. Kettős az öröm az oldallal kapcsolatban, hiszen a működésével járó boldogság egyrészt sugárzik az emberektől kapott pozitív visszajelzéseken keresztül, másrészt a beteg lány számára az írás egyfajta öngyógyítás. A díjjal kapcsolatban is említést tett a pozitív visszacsatolásokra, hiszen elmondása szerint ő nem önmagától ilyen, hanem az olvasóitól.

A beszélgetés színesítéseként Horváth Zoltán felolvasott pár bejegyzést a blogból, amelyek meghallgatása után valóban nehéz volt megszólalni, ezért inkább a blog témájáról, működéséről esett szó. Megtudtuk, hogy az írások nem tervezettek, utólag nem igazán szerkesztettek - ami hirtelen jön, és ki kell írni, azt Niki akár még éjjel 2 órakor is megcsinálja. Természetesen a kivételek erősítik ezt, de vannak olyan nehezebben megélt életesemények, amikor később tesz egy-egy írást közzé, mert kell idő, hogy leülepedjen a sokk. De ő ebben is a pozitívumot látja: legalább tiszta fejjel le tudja szűrni a konklúziót is.

A nehézség ellenére Niki jól elboldogul, hiszen megtanulta a 10 ujjas vakírást és a Darth Vader és Törp papa hangján megszólaló felolvasó program akadálymentesíti a számítógép-kezelésben. A blogolás során nehézséget jelentő képi dolgokat édesanyja kezeli, aki nem csak az oldal működtetésében nyújt segítséget, hanem az életben is nagy támasza lányának. Niki csodálatosan fogalmazta meg egy bejegyzésében: „A betegségem tényleg ritka, de még nagyobb ritkaság, egy igazi drágakő, az Édesanyám.".

Anyukája mellett hű társa Lili nevű vakvezető kutyája, aki a legapróbb akadályoktól is igyekszik megóvni őt, és emellett lelkileg is támogatja a lányt, sőt még bejegyzések is születnek a neve alatt.

A zárórészben természetesen szó esett a további célokról, amelyekből megtudhattuk, hogy Niki egyszerű dolgokra vágyik: ugyanúgy működjön tovább a blog, nem kell óriási nézettség, csak érezze azt, hogy ezzel segíteni tud másokon és magán. Nincsen más irányú terve a blogvilágban, bár az igaz, hogy nagyon szeret sütni, mégis úgy gondolja, hogy nem igazán elmélyült a témában ahhoz, hogy ő szakértősködjön, azért inkább annál marad, amit hitelesen tud csinálni.

Az oldalon kívüli tevékenységeket érintve megtudtuk, hogy szeretné folytatni a publikálást a megyei napilapban, valamint újra sikerült visszatérnie a korábban megkezdett rádiós pályafutáshoz, így az evangélikus rádióban lehet majd hallani Nikit az éterben.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Horváth Zoli 2016.05.04. - 15:53
Köszönjük, hogy eljöttetek és cikket!