Belső világok nyíltak meg - Speciális Mozi a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Képgaléria megtekintése2016.05.05. - 16:30 | Boros Ferenc - Fotók: Dr. Baráthné Molnár Mónika, Boros Ferenc

Belső világok nyíltak meg - Speciális Mozi a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

A Berzsenyi Dániel Könyvtárban május 5-én délelőtt, a Speciális Mozi rendezvény keretében értelmileg sérült alkotók filmjeit vetítették. A filmvetítés után a rendezvény házigazdája, Boros Ferenc Fábián Gáborral, a Speciális Mozgókép Egyesület elnökével, Ihász-Kozmor Barbarával, Rum-Kastély EGYMI gyógypedagógusával és a Rumi Média Szakkör tagjaival beszélgetett a filmkészítés lehetőségeiről és szépségeiről a fogyatékossággal élő emberek életében.

Napjainkban a speciális filmezés még nagyon kevés intézményben van jelen, miközben az értelmileg akadályozott gyermekek, fiatalok fejlődéséhez, személyiségük kiteljesedéséhez és az integrációhoz nagyban hozzájárulhatna. 

Kis lépésekben lehet haladni, ám a sok apró lépés eredménye csodákkal érhet fel. Nem csak olyan csodákkal, amiket ezen a délelőtt láthattunk a vásznon, hanem belülről fakadó csodákkal is, hisz a sérült fiatalok el akarnak mondani valamit, ezáltal belső világok nyílnak meg.

Fábián Gábor 2009-ben a Zsirai Speciális Filmszemle elindításával „álmodott egy világot," mely a tavalyi évtől kezdve az Országos Speciális Filmszemle és a Speciális Mozgókép Egyesület létrehozásával teljesedett ki. Gábortól megtudtuk, hogy a fogyatékossággal élő emberek a legtöbb esetben saját életükből merítve készítenek filmeket. Így egyrészről, olyan világokat tárnak a nézők elé amelyek csak ritkán vagy nehezen láthatóak, másrészről a kamerán keresztül az alkotók szembe is néznek önmagukkal, a gondolatokkal, gondokkal, érzelmekkel. A fogyatékkal élő emberek sok esetben fizikai, vagy értelmi sérültségükből adódóan nehézkesen tudják kifejezni magukat. A mentorálás során nagyon fontos a diákoknál megnyíló kis kapu, mellyel kommunikáció során lehet belépni, majd a bent lévő gondolatokat, képeket filmre vinni.  

Rum Kastélyban mindig is kiemelkedő helyen szerepelt a humánum, elfogadás, türelem, segítőkészség, illetve a nagyfokú tolerancia. A 2012 óta működő Média Szakkör célja, hogy fotókon, filmeken megörökítse az ott tanuló, nevelkedő értelmileg akadályozott és autista gyermekek számára fontos értékeket, gondolatokat, környezetet.

Ihász Kozmor Barbara gyógypedagógusként és filmes mentorként áll a fiatalok mögött. Számukra a közösségi összetartozás és alkotás a legfontosabb. Mindez a legújabb stop-trükkel készült animációs filmjükön, az Állati sulin is látszik, ahol a szakkör mind a 8 tagja kivette a részét az alkotás folyamatából. Filmjeikkel számos fesztiválon sikeresen szerepeltek, Kovács Márton és Kovács László például Olaszországba is eljutott díjnyertes filmjük révén.

Ezen a délelőttön a vetített alkotásokon keresztül egészen belülről, a leghitelesebb forrásból ismerhettük meg ezt a sok esetben zárt, mégis rendkívül nyitott világot. 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás