Ideális, ha ide állsz! - Fotópontok Bükön II. rész

Képgaléria megtekintése2016.06.10. - 12:45 | Büki László 'Harlequin'

Ideális, ha ide állsz! - Fotópontok Bükön II. rész

Hol a legérdemesebb fotózni Bükön? Tudta-e, hogy sárga, irányba állított kis "tappancsok" jelzik azokat a fotó szempontjából látványos helyeket, ahol érdemes szemünk elé emelni a kamerát? Körbejártuk Bük-Bükfürdő tizenegy fotópontját.

HIRDETÉS

Bükön tizenegy fotópontot jelölt fel az aszfaltra - vagy földbe szúrt táblára - a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület. A kis sárga lábnyomok a legfrekventáltabb látnivalókra, épületekre irányítják a figyelmet, támpontot adva a településre érkezőnek arról, mit ne hagyjanak ki semmiképp, ha büki fotóemléket szeretnének hazavinni a testi felfrissülés mellett.

A fotópontokat a TDM munkatársai Csepregi Tibor fotográfussal közösen jelölték ki, az irányjelző kis lábnyomok pedig a fotós perspektíváját tükrözik. Nézzük, hol is érdemes fotóznunk Bükön - íme, öt fotópont a városból!

Napsugár Játszópark

Bük gyermekparadicsoma a Marx utca végén található. A 9 hektáros terület, amely a régi Bánya-tó körül terül el, egy 1700 nm-es óriás játszóházzal biztosítja a gyerekek önfeledt szórakozását, miközben szüleik is pihenhetnek a festői szépségű környezetben, vagy akár sportolhatnak a legmodernebb gépekkel felszerelt konditeremben, illetve kikapcsolódhatnak a bowling pályán.

A gyönyörű bányatavat kiépített úton körbe lehet sétálni, körülötte rengeteg pad kínál lehetőséget a megpihenésre és a természet nyújtotta látvány befogadására. A tavat átszelő sétálóutat már ellepte a víz, ami vadromantikussá teszi az összhatást - főleg, ha mindez olyan dramatikus égbolttal párosul, mint ami ottjártunkkor fogadott. A tó körüli úton három fotópont is van, ahonnan megkapó panoráma tárul elénk. Az egyik pont épp a tavon átvezető út elején található. A többi felfedezését a T. Olvasóra bízzuk!

Az elrejtett játékparadicsom - Napsugár Játszópark Bükön

2013.07.08. - 01:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Az elrejtett játékparadicsom - Napsugár Játszópark Bükön

Július 6-án ünnepélyesen is átadta a nagyközönség számára a Csepregi Építőipari Kft. a Napsugár Játszóparkot. A 9 hektáros terület, amely a régi Bánya-tó körül terül el, egy 3100 nm-es óriás játszóházzal biztosítja a gyerekek önfeledt szórakozását, miközben szüleik is pihenhetnek a festői szépségű környezetben, vagy akár sportolhatnak a legmodernebb gépekkel felszerelt konditeremben, illetve kikapcsolódhatnak a bowling pályán.


Katolikus templom

A Közép-Bükön lévő gótikus templom 1408-ban épült, de már akkor is egy XIII. századi román templomot építettek át. A templom után Közép-Büköt sokáig „Egyházas-Bük"-nek nevezték, és valószínűleg ez lehetett a legkorábbi településrész. A barokk stílusban átalakított épület belsejében falkép töredékek is idézik a korábbi korokat. A templombelső töredékes falfestéseinek egy része középkori, másik része viszont a XVI. századból való barokk munka. Árpád-házi szent királyaink, a jogaros István és a csatabárdos László barokk szobrai kiemelkedő alkotások. A szép parkban található templom mellett álló Mária-oszlop a 18. században készült. Közelében látható Felsőbüki Nagy Pál sírja.

Eötvös park

A város szívében, az Eötvös utca és Széchenyi utca találkozásánál alakították ki a pihenő díszteret.
A díszkút-szökőkút köré tervezett tér szerves része az elkerített Játszókert.

A tér központ eleme a város és a víz szoros kapcsolatát is jelképező díszkút. A rendezett park kedvelt találkozóhelye a bükieknek és a városba látogató vendégeknek egyaránt. 


Répcementi Tanösvény

A Répce folyó élővilágát bemutató interaktív kiállítást Bükön, a Széchenyi utcában, a Polgármesteri Hivataltól pár lépésre - vele átellenben - lehet megtekinteni 

Keszei Balázs a Répce vidék flóráját, azaz növényvilágát gyűjtötte csokorba a tanösvény tervezésekor, míg Dr. Gyurácz József a vidék faunáját, állatvilágát mutatja be. A tanösvény a kanyargós Répcét szimbolizálja, és a Répce-vidék egyenetlensége is kitűnik a környezetből.

A tanulást és a megismerést interaktív táblák segítik. A több száz négyzetméter felületű tanösvényen a növényzet elrendezése és a beültetett fajok sokszínűségének kialakítása Szili Adrienn kertészmérnök munkáját dicséri.

Koczán-ház

A Torkos soron található Kóczán Ferenc (néhai) lakóháza a tájegység utolsó zsúpfedésű, csapott oromzatú, vályogfalú parasztháza. Az egykori suszterház a városi programok egyik kedvelt helyszíne, ahol népi hagyományainkat, ünnepeinket és rendezvényeinket mutatjuk be, autentikus környezetben.

A Kóczán-ház jelenleg civil közösségek otthona - itt kapott helyet a kézműves műhely, a húsvéti tojásfestés, gyermekeknek a „Csintekerintő játszóház" is, valamint különböző gyermek- és családi programok. De itt rendezik meg évente a Farsangfarki disznóölést, az Ivó napi bormustrát, és a Szent Mihály Napi forgatag részeként a Gasztroudvar nevű eseményt.


A sorozat első része:

Ideális, ha ide állsz! - Fotópontok Bükfürdőn

2016.06.02. - 19:15 | Büki László 'Harlequin'

Ideális, ha ide állsz! - Fotópontok Bükfürdőn

Hol a legérdemesebb fotózni Bükfürdőn? Tudta-e, hogy sárga, irányba állított kis "tappancsok" jelzik azokat a fotó szempontjából látványos helyeket, ahol érdemes szemünk elé emelni a kamerát? Körbejártuk Bük-Bükfürdő tizenegy fotópontját.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás