Balaton-felvidéki túra - Tanúhegyek, várak, tavak, kilátók

Képgaléria megtekintése2016.07.12. - 02:00 | Büki László 'Harlequin'

Balaton-felvidéki túra - Tanúhegyek, várak, tavak, kilátók

A Balaton-felvidék hazánk egyik legvarázslatosabb, eldugott látnivalókban gazdag tája. Tettünk újra egy túrát a környéken, hogy jobban felfedezzük és képzeletbeli bakancslistánkon kipipáljunk néhány látnivalót.

Egyik kedvelt úticélunk a Balaton-felvidék, így nem múlhat el év, hogy a kötelező látnivalók mellett ne fedezzünk fel valami újat, ami az útikönyvekben nem szerepel. Mindjárt az első célpontunk ilyen volt: Kisörspuszta. A település mindössze egy utca az erdőben, csudajó hely hippi családokkal és szép régi házakkal. Plusz két bányatóval és az azokat övező holdbéli tájjal! A tavak környékét végeláthatatlan löszös-homokos talaj borítja. Már ezért a látványért is érdemes idejönni, és akkor még a bányatóban nem is fürödtünk! A falu melletti főút túlsó oldalán található ez a nádassal és vízzel körülvett, finom homokos lapály. A bánya területére elvileg szigorúan tilos bemenni és a vízzel is vigyázni kell, mert hamar mélyül. A tóhoz vezető úton érdemes megnézni a hangulatos, népi motívumokat is tartalmazó házakat - mintha megállt volna az idő és az örök nyugalom költözött volna a környékre. Ki ne lakna itt szívesen, a világtól "elzártan"? 

A Taliándörögdi klastrom szinte kihagyhatatlan látnivalója a környékbeli túráknak, ahogy a Balaton-felvidékre jellemző tanúhegyek megmászása is. Ezek közül elsőként a Hegyesdet vállaltuk be, melynek csúcsán várrom található. A hegyesdi várromhoz meredek lépcsősor visz fel, ám jó 20 perc alatt kényelmesen megmászható. A vár egy kialudt vulkán tetejére épült a XIV. században. A hegy csúcsán ma is láthatók az egykori gótikus vár kerek tornyának alapjai. A hegy csúcsáról szép kilátás nyílik a Tapolcai-medence síkjára, a környező tanúhegyekre és a Balatonra. A hegyesdi Vár-hegy ma is éberen őrködik a település felett. Erről a hegyes, szabályos kúpformáról kapta a település is a nevét. A vulkáni kúp a Balaton- felvidék tanúhegyeihez tartozik, keletkezése mintegy 7 millió évvel ezelőttre tehető.

A Balaton-felvidék tán a legszebb tanúhegye a Csobánc, melyet Tapolca-Diszel településről tudunk megközelíteni. A Tapolcai-medence keleti oldalán Gyulakeszi községtől keletre emelkedik a vulkáni eredetű hegy, amelyet írók és költők regéje tett ismertté. Tetejét a XIII. században épült Csobánc vára koronázza, melyet a Rákóczi-szabadságharc leverése után leromboltak. A várhoz Diszel irányából érkezve tábla jelzi az utat, amin az első jobbra kanyarodási lehetőségig tudunk kocsival menni, ott párszáz méter után gyalogosan, a zöld turistajelzést illetve az Országos Kéktúra útvonalát követve érünk fel a csúcsra. A túra könnyű, kb. egy óra alatt kényelmesen felérünk a várhoz, miközben lélegzetelállító panoráma tárul elénk! Mivel teteje csupasz, lapos, erről a hegyről a legszebb a kilátás. Szép időben belátni az egész Tapolcai-medencét, Szigligetet, megannyi tanúhegyet és a hajdani hegyesdi vár kúpját. A távolban felsejlik Sümeg sziluettje, és nem utolsósorban a Balaton és a túlparton a Fonyód fölé magasodó dombok.

Túránk utolsó állomása a badacsonyi Kisfaludy-kilátó volt, mely a Badacsony 438 méteres magassági pontjánál épült. A 18 méter magas kilátóról sajnos nem nyílik körpanoráma a tájra...  Az erdei túra közepesen nehéz, sok bazaltlépcsővel, rövid, de meredek kaptatókkal, jól jelzett úton visz a kilátóig. Gépkocsival érdemes a Kisfaludy-házig menni, és a mellette lévő fizetős parkolóban hagyni az autót. Innét indulva megtehetjük akár a 10 kilométeres ún. Badacsonyi körutat (Rózsakő, Hertelendy kilátópont, Kisfaludy-kilátó, Kő-kapu, Tördemici kilátópont, Bujdosók lépcsője, Ranolder-kereszt) is.

Kapcsolódó írásaink:

Balaton-felvidéki túra - Templomromok és a Kornyi-tó

2015.04.17. - 20:30 | Büki László 'Harlequin'

Balaton-felvidéki túra - Templomromok és a Kornyi-tó

Nem kell sokat utaznunk ahhoz, ha egyszerre vágyunk nyüzsgésmentes helyre, határtalan nyugalomra és kalandra. A Balaton és környéke nemcsak a vízközeliség révén nyújt aktív kikapcsolódást, hanem a Káli-medence felfedezni való, csodálatos természeti adottságai miatt is. Újabb Balaton-felvidéki túránkon a Káli nemzetség földvárát, a szentantalfai Szent Balázs és a sóstókáli templomromot, valamint a köveskáli Kornyi-tavat örökítettük meg.


Balaton-felvidéki túra - A szentbékkállai kőtenger

2013.07.11. - 12:40 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Balaton-felvidéki túra - A szentbékkállai kőtenger

Szentbékkálla határában nyugatra fekszik a híres kőtenger. A kövek nagysága és magassága meglepő: némelyik ház nagyságú, mások betöltenek egy egész szobát. Mintha óriás járt volna e tájon, aki rossz-, vagy jókedvében gigászi kődarabokat hajigált.

 



10+1 hely, amit feltétlenül látnod kell - I. rész

2012.12.28. - 01:15 | Büki László 'Harlequin'

10+1 hely, amit feltétlenül látnod kell - I. rész

Ha jártál már ezeken a helyeken, most újra felidézheted az élményt. Ha csak hallottál róla, most jobban megismerheted - hátha lökést ad egy túrához! Ha nem is hallottál még az alábbi helyek valamelyikéről, akkor ez a Te cikked! Ismerd meg az ország legszebb természeti látnivalóit!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás