Dalnokidők - Varga Richárd Nem létező lemezbemutatója a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2016.11.15. - 00:40 | Büki László 'Harlequin'

Dalnokidők - Varga Richárd Nem létező lemezbemutatója a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Helyszín: Berzsenyi Dániel Könyvtár

Dátum: 2016.11.16.

Varga Ricsi modern dalnok. A tengerentúlon valószínű azt mondanák rá: storyteller. Mint mondjuk Dylan vagy Cohen. Nekünk ő az, aki irodalmi értékűre emeli a slam poetryt híres magyar költők verseinek parafrázisaival, és ő az, aki szívfonálon húzott érzéseit kicsíptetőzi a figyelem szárítókötelére... November 16-án újra a Berzsenyi Dániel Könyvtárban lép közönség elé, Nem létező lemezbemutatójával.

Klubok, pincék, kávézók és kultúrházak közönsége ismeri verseit és dalait. Azt tudja, amit kevesen: generációfüggetlenül megszólítani. Varga Richárd „egyszálgitáros" lemezbemutató estjei olyanok voltak nekünk, mint mesebeli három kívánságból az egyik. Kívántuk és megkaptuk. Most újra itt van, igaz, már nem egyszálgitárosként.

Tudjuk: székbeszegezően szívsimogató hallani a legszebb cseh tamási hagyományokat továbbvivő Varga Richárdot. Hol húsba markoló lírától, hol "privátvégzettől", hol a nyelvben rejlő játék önfeledtségétől fog három hét múlva halkulni-hangosodni a könyvtári terem szavai nyomán. S a végén kicsit sem lesz meglepő, ha úgy érezzük: visszaidézni az átélhetőt szinte szentségtörés, mert leírhatatlan lesz az ezernyi együttélt pillanat katarzisa.

Varga Ricsi 2014 novemberében jelentette meg a 101 című albumot, melynek nagy sikerű szombathelyi bemutatója épp a könyvtárban volt. Azóta íródott egy újabb albumnyi szám, amelyek legnagyobb része még semmilyen formában - se hangfelvétel, se videó - nem látott napvilágot. A dalok - elhagyva a korábbi, erősen párkapcsolat-orientált tematikát - elsősorban társadalmi problémákról, a XXI. században élő egyén kérdéseiről szólnak. Több dalszöveg a slam poetry műfajában gyökerezik.

Az új tartalmakhoz új forma is társult, hiszen a Nem létező előadás nem egyszálgitáros műsor: Kelemen Sára vokálozik, Birkás Zsófia csellón, Bodnár Balázs pedig billentyűs hangszereken működik közre az est során. November 16-án 17 órától a Berzsenyi Dániel Könyvtárban a dalszerzővel az est házigazdája, Boros Ferenc beszélget a dalok születéséről, inspirációkról, a slam poetryről, a társadalmi problémákról és sok minden másról.

A belépés ingyenes!

Új hozzászólás