Nekünk van a legjobb közönségünk! - Alterábáról Hegével

2017.03.29. - 01:00 | Büki László 'Harlequin'

Nekünk van a legjobb közönségünk! - Alterábáról Hegével

Ugye megvan, hogy Szombathelytől 25 km és már csak 103-at... kell aludni = Alterába Fesztivál? Július 11. és 16. között idén 8. alkalommal rendezik meg az "ország legnagyobb kertipartiját". A nagy szervezés kellős közepén sikerült elcsípnünk Hegedüs László fesztiváligazgatót egy interjúra, hogy kicsit az ő szemszögéből is betekintést nyerjünk az ötnapos lélek- és testfitneszbe.

HIRDETÉS

Az utóbbi években Körmend is egyre markánsabb helyet követel magának a fesztiválvárosok között. Különbözik valamiben az idei Alterába Fesztivál az eddigiektől?

Minden évben vannak változtatások, azonban tavaly léptünk nagyot, amikor egy csodaszép és tökéletes hangzású nagyszínpaddal rukkoltunk elő. Sajnos az időjárás nem kedvezett, így az esőbeálló sátor is megdolgozott a pénzéért. Bízunk benne, hogy idén csak árnyékolóként fog funkcionálni!

A zenekarok szempontjából is van változás, több a feltörekvő tehetség délutánonként, a nagyszínpadon pedig újra lesz Rock nap, de nem maradunk el a nevünkből adódó stílustól sem!

Milyen érzés, hogy már az Alterábát is a nagyfesztiválok között emlegetik? Ez részetekről nagyobb fokú odafigyeléssel jár?

Természetesen, nagyobb a felelősség, nagyon figyelünk a minőségre, ami eddig is a névjegyünk volt! Igényes, tiszta, nem utolsósorban olcsó, ami mindenki számára elérhető így!

Mi a legnagyobb kihívás egy ilyen fesztivál megszervezésekor?

A konkurencia, hiszen már a fesztiválok országa lettünk. Igaz, hogy mi nagyon kevés támogatóval rendelkezünk, azonban mégis elismertek vagyunk, mert nem csak a vendégeket vesszük emberszámba, hanem a zenekarokat is, ezért a két Fair Play díj.

Ha már a szervezés: mennyire viszed az egészet a saját válladon, a munka melyik szakasza van főként a kezedben? Valamiféle kulisszatitkot elárulnál, hogyan is kell elképzelni a fesztiválszervezést?

A teljes szervezést egyedül csinálom, mert akkor nincs mellébeszélés, ha hibázok, enyém a felelősség. A Kisszínpad szavazással hozza a jó kis zenekarokat, ennek koordinálásában, valamint a külföldi zenekarok kommunikációjában Budai Tibor barátom segédkezik, aki ős-Alterábásnak számít vendégként is! Amikor finisben vagyunk, akkor már negyvenen dolgozunk azon, hogy minden tökéletes legyen.

Mennyire tud egy ilyen méretű és költségvetésű fesztivál a mai világban létezni, rentábilis lenni?

Sehogy. Főleg, ha olyan az időjárás, mint tavaly. Azonban érzékeljük, hogy sokan felfedezték a reklámértéket, amit hordozunk, így még ha kisebbek is, de folyamatasosan érkeznek támogatók. Sokszor magánszemélyek, akiknek nagyon tetszik a rendezvény, vagy a filozófiája. A nagyokkal nem tudunk és nem is akarunk versenyezni, hiszen giga külföldi sztárokat nem tudunk meghívni, a fesztivál arculata és méretei ezt behatárolják. Azonban szerencsére nem ostobák a fesztiválosaink, hiszen ugyanezeket a magyar zenekarokat nézhetik meg másol 12-15 ezres napijegyekkel. Nálunk az 5 napos bérlet 12.500.- Forint. És a mai fiatalok tudnak azért matekozni, nem beszélve a büfé árak nagyságrendekkel való eltérésétől sem.

Idén is számos elismert hazai együttes látogat el Körmendre. Hogyan szokott kialakulni a fellépők listája? Figyeled a visszajelzéseket, kívánságokat, vagy a már benned kialakult elképzelés alapján dolgozol?

Nyilván megvannak a favoritok, akik a klubokban is hozzák a kötelezően elvártakat. A Vad Fruttik, a Halott Pénz egyaránt olyan csapat, akik nagy tömegeket vonzanak. A Fruttiknak például az Alterába a második kedvenc fesztiválja, ami nagyon jól esik nekünk. Sokan szeretnek visszajárni, hiszen a régióban kevés a jó fesztivál, ami meghatározott stílusokkal határolja be magát. De mégis a legfontosabb, hogy nagyon figyeljük a kívánságokat, mit szeretnének a fesztiválozók. Szerencsére sok a közös elgondolásunk!

Van személyes kedvenced, aki nélkül nem múlhat el Alterába Fesztivál?

A Vad Fruttik, bár már szó volt arról, hogy egy évet ki kellene hagyniuk, én azonban nem szeretném. Ők velünk nőttek fel, büszkék vagyunk rájuk. A 30Y szintén baráti zenekar, a Magashegyi Underground, PASO, Anna and the Barbies és mindazok, akik barátilag állnak hozzánk is, nem csak az elvárásaik vannak. Nagyon szeretik, szeretjük az Ismerős Arcokat is, akik nagyon emberből vannak szintén. De lehetne még sorolni, úgy, ahogy az ellenkezőjét is.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is lesz Családi nap?

Nem. Sosem tudjuk meg, mennyien lettek volna. Tavaly jó ötletnek tűnt, de a 12 fok, eső és 70-es szél nem engedte, hogy kibontakozzon, így túl nagy deficitet hozott. Ezen a napon is a tehetségeknek adunk inkább lehetőséget, nagyon jók ők is, és így ingyen megnézhetik őket a barátok a délutáni sávban.

Várhatóak valamiféle újítások a 2017-es Alterábán?

Szeretnénk még több látványt, fényeket, és játékokat, addig még alakul, bízva a szponzorokban is, akik újak lehetnek, látnak bennünk fantáziát, vagy csak egyszerű mecénások, akik támogatják a kultúrát.

Melyek azok a koncertek, amelyek be vannak karikázva a programfüzetedben? Mi az, amit biztosan nem hagysz ki és nagy kedvenc?

Egyetlen egy koncertet sem látok végig, de szeretnék minél többet kint lenni, hogy megnézzem őket. Tudom, hogy jó koncertet ad a Halott Pénz, a Vad Fruttik, Anna, de itt valóban az összes zenekar odateszi magát, mert állítólag - ez az Ő véleményük -, nekünk van a legjobb közönségünk, ahol imádnak zenélni. És ez meg is látszik minden évben! Számomra ez a legnagyobb élmény, azt hiszem a közönségünk is ezt érzi, és ezért is jönnek a kis családias fesztiválunkra!

Új hozzászólás