Aktívan látványosat, gyorsan - Csobánc vára Gyulakesziben

Képgaléria megtekintése2020.09.12. - 00:15 | Büki László 'Harlequin'

Aktívan látványosat, gyorsan - Csobánc vára Gyulakesziben

Hogy miért is az egyik kedvenc várromunk Csobánc vára a Balaton-felvidéken? Egyrészt bizton állíthatjuk, hogy innen nyílik az egész környék egyik legszebb, legteljesebb panorámája, pedig ez a vidék nincs híján a szép kilátásnak. Másrészt lelkes lokálpatrióták évről évre szépítik a romot, régészeti feltárás is folyik, illetve szakszerű rekonstrukciós munkákat végeznek. Megéri a fárasztó, de könnyen járható kaptatón felkapaszkodni még rekkenő hőségben is. Ahogy azt tettük mi is.

A Balaton-felvidék tán a legszebb tanúhegye a Csobánc, melyet Tapolca-Diszel településről tudunk megközelíteni. A Tapolcai-medence keleti oldalán Gyulakeszi községtől keletre emelkedik a vulkáni eredetű hegy, amelyet írók és költők regéje tett ismertté. Tetejét a XIII. században épült Csobánc vára koronázza, melyet a Rákóczi-szabadságharc leverése után leromboltak.

A várhoz Diszel irányából érkezve tábla jelzi az utat a településen belül, amin az első jobbra kanyarodási lehetőségig (ez egy murvás, széles út, zöld turistajelzéssel) tudunk kocsival menni, ott párszáz méter után gyalogosan, a zöld turistajelzést illetve az Országos Kéktúra útvonalát követve érünk fel a csúcsra.

A túra könnyű, szőlőtőkék és szűk, enyhén csalános növényzettel szegélyzett, egyértelműen kitaposott földúton rövid időn belül elérjük a szélesebb, tufás útszakaszt. Kb. egy óra alatt kényelmesen felérünk a várhoz, miközben lélegzetelállító panoráma tárul elénk! Mivel teteje csupasz, lapos, erről a hegyről a legszebb a kilátás. Szép időben belátni az egész Tapolcai-medencét, Szigligetet, megannyi tanúhegyet és a hajdani hegyesdi vár kúpját. A távolban felsejlik Sümeg sziluettje, és nem utolsósorban a Balaton és a túlparton a Fonyód fölé magasodó dombok. 

A kész várról 1270-ben tesz említést egy oklevél, de feltételezhetjük, hogy 1250 körül hozzáfogtak építésének diszeli nemesek. Az 1300-as években már a Rátót nembéli Gyulaffy-család tulajdona. Első ismert ura Gyulaffy Demeter, első várnagya Csaba mester. 1490-ben, Mátyás király halála után Habsburg Miksa betörései fenyegették Magyarország nyugati részét, Kinizsi Pál utasítására Csobáncot elkezdték megerősíteni. Hamarosan végvárrá vált a Török Birodalom határán. A várat több török támadás is érte az időszakban, de bevenni nem tudták az Oszmán Birodalom katonái. 1561-ben a szomszéd, hegyesdi vár elesett, melynek török urát Gyulaffy László, Csobánc hős kapitánya párbajban győzte le. A kapitány több magyar vár visszavételében jeleskedett, hőstettei miatt és győztes párbajai révén az ellenségtől kiérdemelte a "magyar Achilles" nevet.

1664-ben a szentgotthárdi csatát elvesztő sereggel vonuló török utazó, Evilja Cselebi is elhaladt Csobánc alatt, és meg is említi leírásaiban. A török kiűzése után itt katonáskodott Béri Balogh Ádám. 1705-ig császári kézen volt az erősség, amit Domonkos Ferenc és Kisfaludy László vezetésével a kurucok megszereztek. 1707. február 25-én egy 1000 fős császári sereg vette ostrom alá a várat, de a kb. 60 fős védősereg hősies kitartása megakadályozta Csobánc elestét. 1709-ben azonban császári kézre került, és robbantásokkal lerombolták, hogy ne legyen többé erős, védhető pont.



A későbbiekben többek között Rómer Flóris bencés szerzetes, a magyar régészet atyja is említi, kutatja, felméri. 1953-ban állagmegóvó munka illetve régészeti feltárás is folyt a vár területén. 2004 óta többé-kevésbé folyamatosan zajlanak munkálatok a Csobánc Váráért Alapítvány és lelkes önkéntesek jóvoltából. /Kapui Ferenc/

Kapcsolódó írásaink:

Balaton-felvidéki túra - Tanúhegyek, várak, tavak, kilátók

2016.07.12. - 02:00 | Büki László 'Harlequin'

Balaton-felvidéki túra - Tanúhegyek, várak, tavak, kilátók

A Balaton-felvidék hazánk egyik legvarázslatosabb, eldugott látnivalókban gazdag tája. Tettünk újra egy túrát a környéken, hogy jobban felfedezzük és képzeletbeli bakancslistánkon kipipáljunk néhány látnivalót.

 

 


Balaton-felvidéki túra - Templomromok és a Kornyi-tó

2015.04.17. - 20:30 | Büki László 'Harlequin'

Balaton-felvidéki túra - Templomromok és a Kornyi-tó

Nem kell sokat utaznunk ahhoz, ha egyszerre vágyunk nyüzsgésmentes helyre, határtalan nyugalomra és kalandra. A Balaton és környéke nemcsak a vízközeliség révén nyújt aktív kikapcsolódást, hanem a Káli-medence felfedezni való, csodálatos természeti adottságai miatt is. Újabb Balaton-felvidéki túránkon a Káli nemzetség földvárát, a szentantalfai Szent Balázs és a sóstókáli templomromot, valamint a köveskáli Kornyi-tavat örökítettük meg.



Balaton-felvidéki túra - A szentbékkállai kőtenger

2013.07.11. - 12:40 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Balaton-felvidéki túra - A szentbékkállai kőtenger

Szentbékkálla határában nyugatra fekszik a híres kőtenger. A kövek nagysága és magassága meglepő: némelyik ház nagyságú, mások betöltenek egy egész szobát. Mintha óriás járt volna e tájon, aki rossz-, vagy jókedvében gigászi kődarabokat hajigált.

 



10+1 hely, amit feltétlenül látnod kell - I. rész

2012.12.28. - 01:15 | Büki László 'Harlequin'

10+1 hely, amit feltétlenül látnod kell - I. rész

Ha jártál már ezeken a helyeken, most újra felidézheted az élményt. Ha csak hallottál róla, most jobban megismerheted - hátha lökést ad egy túrához! Ha nem is hallottál még az alábbi helyek valamelyikéről, akkor ez a Te cikked! Ismerd meg az ország legszebb természeti látnivalóit!

megosztom a twitter-en megosztom a facebook-on megosztom a delicious-on megosztom a startlapon megosztom a google+-on NyomtatásKüldés e-mailbenAz oldal tetejére Forrás: balatoniromok.blogspot.hu

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás