A nagy háborúban hőssé vált 11-es huszárokra emlékeztek a huszárlaktanyában

Képgaléria megtekintése2017.11.11. - 13:30 | NagyRobert - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A nagy háborúban hőssé vált 11-es huszárokra emlékeztek a huszárlaktanyában

Díszlövések zaja törte meg a borús, fáradt szombathelyi délutánt, miután megkoszorúzták a 11-es huszárok emlékművét, majd bemutatták a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában megjelent 11-es Huszárok háborús emlékalbumát is.

November 11-én pénteken ismét a huszárok vehették birtokukba a 11-es Huszár úti laktanyát, igaz, csak ideiglenesen. A nagy háború centenáriumának harmadik éve is tartogatott meglepetéseket, de nem a koszorúzást, hanem egy új kötetet, ami a Szülőföld Kiadó gondozásában jelent meg.

A nagy háborúban tanúsított hősies helytállásról szól A 11-es Huszárok háborús emlékalbuma, amikor az osztrák-magyar csapatok, köztük a 11-es huszárezred a limanowai csatában megállították és a Dunajec folyó mögé szorították vissza a Krakkó irányába áttörni készülő orosz csapatokat.

Ez a csata azért is maradandó emlékű, mert az osztrák-magyar lovasság gyalogosan küzdött, ami nem kis fegyverténynek számított abban az időben, nem véletlen, hogy az ilyen hőstetteket aranybetűkkel írták be a magyar történelem hasábjaira.

A könyvbemutatón dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere kiemelte, hogy a mai világban is fontos a könyvnyomtatás, Hende Csaba, az országgyűlés alelnöke a hagyományőrzés fontosságáról beszélt, míg dr. Székely János megyéspüspök elmondta, hogy Isten egy olyan világot szeretne, ahol nincs szükség többé háborúskodásra, ahol a kardokból ekevasat kovácsolnak, a dárdákból pedig szőlőtőke-metszőollót.

Jagadics Péter, a Savaria Katonatörténeti Kiállítás kurátora és Farkas Csaba, a Szülőföld Könyvkiadó igazgatója történelmi tényekkel ismertették meg nagyérdeműt, mi pedig elmondhatjuk, hogy egy újabb hiánypótló alkotással gazdagodott a magyar történelemmel foglalkozó könyvek sora.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás