Levél szívritmusban – Tóthárpád Ferenc irodalmi estje a Herényiek Házában

Képgaléria megtekintése2017.12.19. - 01:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Levél szívritmusban – Tóthárpád Ferenc irodalmi estje a Herényiek Házában

A Herényiek Házában december 16-án tartott irodalmi esten Tóthárpád Ferenc kőszegi író, költő, szerkesztő életútjának, irodalmi pályafutásának mozaikjait ismerhette meg a közönség. Az alkotó beszélgetőpartnere dr. Czetter Ibolya egyetemi docens volt.

A találkozót a Herényi Esték sorozat 2017. évi záró eseményeként, adventi programjaiba illesztve rendezte meg a Herényi Kulturális és Sportegyesület. A beszélgetés elején az Czetter Ibolya a versírás kezdeteiről faggatta a vendéget, akinek a költészet iránti rajongása már nagyon korán, az általános iskola második osztályában elkezdődött. Ekkor fogalmazódtak meg első gondolatai, rímei. „A versek ihletője egy szőke leányzó és egy mozdony volt" - emlékezett vissza a poéta. Költészet iránti elköteleződése, a gépipari szakközépiskolában eltöltött években tovább erősödött.

A középiskolás évei alatt hódító pol-beat időszak hulláma őt sem kerülte el, sorai egy időre dalszövegekké formálódtak. Ekkor kezdett el gitározni, ha közönségtalálkozókra hívják, a hangszer a mai napig elkíséri. Meggyőződése, hogy a versek a megzenésítések által nagyobb népszerűségre tehetnek szert, az írások a zenével karöltve többekhez eljuthatnak. Számos együttes, zenekar foglalkozott a verseivel: többek közt a Csalogató Együttes, Katáng Együttes és a Hangraforgó Együttes. A művészetek közül a festészet is megérintette néhány kiállítás erejéig, de aztán választania kellett, végül az írás és a zene mellett döntött.                

Nemcsak verseket ír, hanem igazi lokálpatriótaként helytörténeti írásokat szerkeszt és tudósít Kőszeg város és környékének kulturális életéről. Több évig volt felelős főszerkesztője a Kőszeg és Vidéke című havilapnak. Örömmel és büszkeséggel számolt be arról, hogy ő szerkeszthette a 2012-ben megjelent Kőszegi Várszínház első 30 évének összefoglalóját. Most is dolgozik egy helyi kiadványon, ami a Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 150 éves történetét mutatja be. Jövőre a kőszegi művelődési ház hatvan éves történetének megírását kezdi el.    

Az esten néhány mondat erejéig szó esett az alkotói érvényesülésről és annak lehetőségeiről. A költő véleménye szerint az online felületeknek köszönhetően talán ma már túl sok az „egy négyzetkilométerre jutó írók és költők" száma, ugyanakkor - úgy látja - számos nagyszerű szerző nem kapja meg a kellő nyilvánosságot. Azt szeretné, ha az olvasók megtanulnának jól választani, ami nem is olyan könnyű, hiszen „raklapszám állnak a könyvek az üzletekben, és sok esetben nem azok vannak legfelül, amelyek megérdemelnék!"- mondta Árpád.

Szerencsére a szerző nem panaszkodhat, hisz önálló gyermek- és felnőtt kötetei, antológiákban való megjelenései és publikációi mellett több országos lapban jelentek meg írásai: a Hitel irodalmi, társadalmi művészeti folyóiratban, a Nők Lapjában, a Dörmögő Dömötör gyermeklapban. Sőt még a Fedél Nélkül című utcalapban is, ahol egyik alkalommal olyan hitelesen ábrázolta a hajléktalan sorsot, hogy egy az utcán élő, valóban nincstelen ember a versének megjelenését és elolvasását követően a hogyléte iránt érdeklődött, sorstársaként tekintve az íróra.    

Az est végén dr. Czetter Ibolya az idei munkáiról kérdezte Tóthárpád Ferencet, aki örömmel újságolta, hogy 2017 igazán termékeny volt számára: tavasszal jelent meg gyerekeknek szóló mesekönyve, a Kíl, a kajla kiscsikó. Nyáron a Kőszegi Várszínház műsorára tűzte Vadalma című drámáját, melyet a Soproni Petőfi Színház színészei mutattak be Pápai László rendezésében. A dráma alapja egy 1997-ben megtörtént, országos visszhangot kiváltó tragikus történet: Kőszegen az utca kövére rakott le valaki egy újszülött kislányt, a kisváros szociális gondozójának kapujában. A csecsemőt félig kihűlt állapotban szállították kórházba, de az életét sajnos már nem sikerült megmenteni. A mű a kislány születésének előzményeibe nyújt bepillantást. A darabot hatalmas sikerrel, teltházzal mutatták be a Kőszegi Várszínházban.           

   

Ebben az esztendőben szerkesztői munkát is folytatott. 12 év után először jelent meg szerkesztésében és a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában olyan versantológia, mely a Vas megyében élő kezdő vagy már régóta a pályán lévő költőknek nyújt publikálási lehetőséget. Az ITT-HON című kötet 25 helyi szerző versét tartalmazza.          

A napokban látott napvilágot a Dőzsöl az égen a hold című estéli verseket és versdalokat tartalmazó gyűjteménye. „Családi versek" - a szerző így határozta meg a kötet „műfaját". Nemcsak versek, hanem egy CD-melléklet is található benne. A költő, valamint a közreműködő művészek abban a reményben készítették az összeállítást, hogy nemcsak akkor, amikor már sötétedik, hanem a nap bármely szakában élvezetes szórakozást nyújthatnak a mesélő versek, T. Takács Tibor képpé álmodott hangulatai és a Rózsabors Műhely különleges dalai. Az est dedikálással, könyvvásárral, muzsikával zárult.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás