Pusztay Jánost köszöntötték 70. születésnapján a Megyeházán

2018.07.22. - 03:00 | Rozán Eszter - Fotók: Cseh Gábor (szombathely.hu)

Pusztay Jánost köszöntötték 70. születésnapján a Megyeházán

Bensőséges hangulatban köszöntötték dr. Pusztay Jánost 70. születésnapja alkalmából a Megyeháza Dísztermében. A professzor nem mindennapi életutat mondhat magáénak, afféle utolsó polihisztorként harcol a kis nyelvek fennmaradásáért, és küzd azért, hogy egy szebb és jobb világban élhessünk, ahol a tudomány és az egymás iránti szeretet és tisztelet a fő mozgatóerő.

A nyári szabadságolások és utazások közepette is szép számban gyűltek össze a Megyeháza Dísztermében, hogy Dr. Pusztay Jánost köszöntsék 70. születésnapja alkalmából. Barátok, kollégák, tanítványok, ismerősök jöttek el, hogy egy-egy kedves szóval, ajándékkal lepjék meg a Príma Primisssima-díjas professzort. Az ünnepség Jordán Tamás szavalatával kezdődött, Kosztolányi Dezső: Hajnali részegség című versét mondta el, mely az ünnepelt kedvenc költeménye, majd a laudációk következtek.

A felszólalók bensőséges hangnemben beszéltek a professzorhoz fűződő kapcsolatukról, volt, aki a belőle áradó derűt emelte ki, mások a kitartását, a meg nem alkuvását hangsúlyozták. Pusztay János valóban nagy és küzdelmes utat járt be. Szombathelyen a Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar-orosz-finnugor szakán tanult tovább. Útja a szovjet Vlagyimir városába vezetett, ahol orosz szakos hallgatóként vett részt egy képzésen. Ezután Helsinki következett, ahová finnugor szakos ösztöndíjasként utazott. Vlagyimir után jött a Göttingeni Egyetem, majd sok-sok kitérő, és végül visszatért Szombathelyre, az uralisztika tanszékre.

Pusztay János rendkívül sokoldalú ember, igazi polihisztor, nyelvész, műfordító, kutató, szervező, író, haikuköltő, szótárkészítő, ismeretterjesztő, az uráli nyelvek szakértője, kívülről tudja a Fűzfa Balázs által rangsorolt 12 legszebb magyar verset, szinte lehetetlen felsorolni mennyi mindennel foglalkozik, intellektuális hiperaktivitása nem ismer határokat. A Savaria University Press Alapítvány egyik alapító tagja, a nevéhez fűződik a Szombathelyi Tudományos Társaság, a Genius Savariensis Szabadegyetem, a Collegium Fenno-Ugricum, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán is dolgozott. Publikációnak száma végtelen, a legkülönfélébb témakörökben jelentek meg írásai.

A köszöntések sora Harangozó Bertalan kormánymegbízottal kezdődött. Az üdvözlők között ott volt Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, aki egy emlékérmet is átadott, Dr. Puskás Tivadar polgármestertől polgármesteri emlékérmet vehetett át az ünnepelt.


Felszólalt Dr. Németh István rektorhelyettes, Horváthné Dr. Molnár Katalin ELTE centrumvezető, Dr. Vörös Ferenc tanszékvezető, Dr. Horváth Boldizsár főorvos, Dr. Bárczi Zsófia dékán, Dr. Balázs Géza tanszékvezető, Dr. Pomozi Péter egyetemi docens. Lutor Katalin Vörösmarty Mihály: A vén cigány című versét szavalta el, a Capella Savaria művészei Telemann: E-moll Concerto fuvolára, hegedűre és vonósokra című művével kedveskedett. A jó sikerült program Fűzfa Balázs kiváló szervezői munkáját dicséri.


E sorok szerzője ezúton kíván a Genius Savariensis Szabadegyetem hallgatói és a Vaskarika nevében boldog születésnapot. Isten éltesse professzor úr!

Új hozzászólás