Zempléni látnivalók: romantikus kastélytúra Nagyhutától Tiszadobig

Képgaléria megtekintése2018.09.06. - 07:25 | Büki László 'Harlequin'

Zempléni látnivalók: romantikus kastélytúra Nagyhutától Tiszadobig

A Zemplénben található rengeteg látnivaló közt akár egy kastélytúrát is tehetünk. Az ott töltött idő alatt mi is felkerestük a nagyhutai Kőkapu Vadászkastélyt, az épp felújítás alatt álló füzérradványi Károlyi-kastélyt és "átcsúszva" Szabolcs-Szatmár megyébe, a tiszadobi Andrássy-kastélyt.

Egy kastély felfedezése is tartogat annyi izgalmat, mint egy túra végcéljaként elért rom, vagy "meghódított" vár. Zempléni utunk során három kastélyt látogattunk meg, ám sajnos csak egybe jutottunk be.

Romantikus búvóhely a világ elől - Kőkapu Vadászkastély

A Pálháza-Rostalló erdei kisvasút utolsó előtti megállója Kőkapu, itt található a Hegyköz tájegységben fekvő Kőkapu Vadászkastély és Hotel. A vadregényes természeti környezet megérinti, a csónakázó tó partján, a sziklaszirten magasodó kastélyépület látványa pedig magával is ragadja az idelátogatót. A kastélyt svájci vadászkastélyok mintájára építtette gróf Károlyi László a XIX. és XX. századok fordulóján. Az egykoron magas rangú állami vezetők körében is népszerű vadászterület napjainkban már a tiszta, békés természetet kedvelő turistáknak is kedvelt úti célja. Elszigeteltsége egyben legfontosabb vonzereje is, csodálatos rejtekhely, elzárva a városi nyüzsgéstől, stressztől.

Mi a hotel melletti lépcsősoron jutottunk fel az 5 lakosztályos kastélyhoz, amiben akkor épp nem tartózkodott senki, a teraszáról pedig impozáns látvány tárult elénk a csónakázó tóra. 

Romantika a négyzeten - A füzérradványi Károlyi-kastély

A Zemplén egyik legszebb kastélya, az erdők által körülölelt, neoreneszánsz-romantikus stílusban épült füzérradványi Károlyi-kastély és csodálatos angolparkja a régió egyik legvonzóbb célpontja. A kastély legjellegzetesebb része a park felé néző keleti oldal főhomlokzata, mely középen loggiával és Károlyi Ede által tervezett nyolcszög alaprajzú, vékony, magas toronnyal van ellátva.

A mai kastély elődjének számító XVI. század végi épületet Károlyi Ede építtette át Ybl Miklós tervei alapján 1860-70 között romantikus stílusban. Károlyi Ede halálát követően fia, László örökölte a kastélyt, aki hitvesével, Apponyi Franciskával a XIX. század végén döntött úgy, hogy eredeti reneszánsz világot varázsolnak otthonukba. Csaknem két évtizedig gyűjtögették a reneszánsz és kora barokk díszítőelemeket és berendezési tárgyakat.

Károlyi László fia, István ismerte fel a kastélyban rejlő idegenforgalmi lehetőséget, a radványi kastélyt luxusszállóvá alakították át, amely 1938 és 1944 között fogadta az akkori magyar felső tízezer tagjait.

Az államosítás után sokáig szanatóriumként funkcionált az épület. A 90-es évek közepén kezdődtek meg a nagyarányú felújítási, helyreállítási munkák. Az épület egy részében múzeumot rendeztek be, de egy luxus kastélyszálló nyitása is tervbe van véve.

A Károlyi-kastély különleges klímájú angolparkja igazán mesés, és nem mellesleg 1975 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, Borsod-Abaúj-Zemplén megye legszebb és legnagyobb parkja, amelyben akár többórás sétára is indulhatunk anélkül, hogy egy útszakaszt kétszer is érintenénk. A ma kettéosztott park kastély körüli területét a 19. század közepén ültették. Ebből az időből való a patak partján álló két óriási platánfa is, amelyek az ország legnagyobb példányai közé tartoznak. A park külső, erdészeti kezelésben lévő részét a 19-20. század fordulóján ültették be változatos összetételű fenyőcsoportokkal. A kastély déli homlokzata előtt ekkor készült a teraszos franciakert, ahonnan csodálatos panoráma tárul a látogatók elé.

Ottjártunkkor a kastély körbe volt kordonozva, felújítás alatt állt - közel 3 milliárd forintból újul meg tetőszerkezete, szigetelése és külső festése, az alsó szintjén pedig felidézik a kastély aranykorát, az 1930-as éveket, amikor kastélyszállóként működött az épület, míg az emeleten a helyszínen forgatott Karády Katalin-filmek nyomán filmtörténeti tárlatot is berendezne -, így belső tereibe nem nyertünk bepillantást. Kívülről fotózható - bár az építési törmelék és a toi-toi vécé nem túl fotóbarát "díszlet". A csodálatos angolkert viszont bejárható, hatalmas sétát lehet tenni a gyönyörű természeti környezetben.

Romantika a köbön - A tiszadobi Andrássy-kastély

Hazánk egyik legszebb kastélya, a tiszadobi Andrássy-kastély a magyarországi historizáló építészet legjobban sikerült alkotása. A teljes felújítás után 2015 decemberében megnyílt romantikus stílusú kastély, hangulatos, korhű enteriőrjeivel, ősfás parkjával és sövénylabirintusával a régió legnagyobb látványosságai közé tartozik.

Az épületet Meinig Artúr építész gróf Andrássy Gyula elképzelései alapján tervezte és építtette. A kastély 1888-ra készült el. A soktornyos, romantikus külsejű épület mintájaként nagy valószínűséggel egy Loire-menti kastély szolgált előképül.

Andrássy Gyula gróf, egykori miniszterelnök és külügyminiszter, az Andrássy út névadója, sokáig nem élvezhette kastélyát, 1890-ben történt halála után, fia, ifjabb Andrássy Gyula gróf örökölte a tiszadobi birtokot. 1918 őszén fegyveres forradalmárok törtek be a kastélyba, a teljes bútorzatot, a berendezési tárgyak nagy részét széttörték, elpusztították. A kastély nem heverte ki a barbár pusztítást, 1945 után állami tulajdonba került, a szocializmus éveiben gyermekotthonként funkcionált. 2007-ben a gyermekváros a falun belül új épületbe költözött és megkezdődött a kastély és a park teljes rekonstrukciója. 2015 decemberében nyílt meg az egykori Andrássy-kastély a nagyközönség előtt, régi fényében pompázva.

A kastély főbejárata a gyönyörű főlépcsőházba nyílik, melyben egy áttört díszű, tölgyfakorlátos, lépcső vezet a második szintig. A főlépcsőházból a hallba, az egykori lovagterembe nagy, négyszárnyú, üvegezett ajtó vezet. A hall közepén egy hatalmas kőkandalló áll az Andrássyak faragott címerével díszítve.

Az innen nyíló földszinti teremsorban rendezték be az Andrássy család mindennapjait bemutató állandó kiállítást. A makulátlanul felújított, korhű bútorokkal, berendezési tárgyakkal felszerelt szobák közt találjuk az impozáns nagyszalont, a grófi dolgozószobát, a zeneszalont, a könyvtárat, a grófi család hálószobáit és az északnyugati toronyban a grófkisasszonyok tanulószobáját és Andrássy Katinka emblematikus toronyszobáját. A minden részletre ügyelő enteriőrök közt az ablakokon kipillantva a történeti kert a sövénylabirintussal látványa teszi még teljesebbé az időutazást.

Különleges látványosság az ún. fekete ebédlő és a budapesti Andrássy-palotából idetelepített Rippl-Rónai József által tervezett szecessziós stílusú ebédlő Róth Miksa fantasztikus üvegablakaival, melyekből ma már csak a felső rész eredeti. Az ablak nagy alakú alsó része a gyermekvárosi korszakban esett áldozatul egy eltévelyedő focilabdának. Az egyedi, felülvilágítós helyiséget színes ólomüveg ablak világítja meg.

Az eredeti berendezési tárgyak sajnos teljesen elpusztultak, mindössze három bútordarab maradt meg, szerencsére a kastély felújításakor nagy műgonddal sikerült összeválogatni a korabeli, főúri világot megidéző bútorokat, néhány elemet, például a remek csillárokat pedig kortárs magyar iparművészek tervezték a múlt századforduló divatjának megfelelően.

A kastély szépségét fokozza mesés természeti környezete, a Tisza és holtágai menti ősfás ártéri erdők változatossága. A park egyedülálló nevezetessége a középkori liliom rajzolatú bukszus labirintus, benne a Fadrusz János tervei alapján készült Lányszöktetés című szoborral.

Kapcsolódó írásaink:

Kihagyhatatlan zempléni várak - Sárospatak, Diósgyőr, Regéc és Boldogkő vára

2018.09.02. - 20:00 | Büki László 'Harlequin'

Kihagyhatatlan zempléni várak - Sárospatak, Diósgyőr, Regéc és Boldogkő vára

Itt a nyár vége, ismét ellátogattunk a Zemplénbe, hogy kipipáljunk néhány kihagyhatatlan látnivalót, és megismételjünk néhány tavaly már látottat. Ami új volt: Sárospatak és Diósgyőr vára, amit újra megtekintettünk: Regéc és Boldogkő vára.

 



Izgalmas túrák a Zemplénben: gönci pálos kolostorrom, Megyer-hegyi tengerszem, hejcei katonai emlékmű

2018.09.01. - 00:25 | Büki László 'Harlequin'

Izgalmas túrák a Zemplénben: gönci pálos kolostorrom, Megyer-hegyi tengerszem, hejcei katonai emlékmű

Zempléni kalandozásunk során meglátogattuk a gönci pálos kolostorromot, ami kellemes, bár némi bosszúságra okot adó túra volt a Dobogó-hegyen, ellentétben a Megyer-hegyen fekvő Tengerszemmel, ami jól jelzett úton volt megközelíthető, és hivatalosan is Magyarország legszebb természeti csodája. Harmadik túránk célpontja a Borsó-hegyen található hejcei kopjafás emlékhely volt, ami egy repülőgép-szerencsétlenségnek állít emléket. Egyrészt csodálatos túraút visz odáig, másrészt torokszorító, a külső szemlélőt is megrázó élmény a hely látványa.

megosztom a twitter-en megosztom a facebook-on megosztom a delicious-on megosztom a startlapon megosztom a google+-on NyomtatásKüldés e-mailbenAz oldal tetejére Forrás: kirandulastippek.hu

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás