A második a négyzeten - Vasi Mérnökbál 4.0

Képgaléria megtekintése2019.02.03. - 20:45 | Bangó Mária 'Mira' - Fotók: Hornyák Emőke

A második a négyzeten - Vasi Mérnökbál 4.0

Negyedik alkalommal invitálta bálozni vendégeit a Vas Megyei Mérnöki Kamara. A karitatív célokat is megvalósító táncos mulatságnak immár hagyományosan a Weöres Sándor Színház Krúdy Klubja adott otthont. Az idei Mérnökbál fő jellemzője a gazdag humor volt.

"Fényképészek fotózzatok, de nem ám lesikamerával!
Bár mindegy, a mérnök szembenéz akár az élet fonákjával.
Újságírók dícsérjétek bátran a mérnököt, ki jó és nem lódít,
Nem lesz nehéz, hisz csak az igazat írjátok, na meg a valódít!"


A mintegy 100 fős közönség érkezése és pezsgős fogadása után Perlaki Nóra az est figyelmes háziasszonyaként és Kálmánchelyi Zoltán szórakoztató házigazdaként vezették az est eseményeit.

A házigazda páratlan párost a rutinos mérnökbálozók a 2.0-ás eseménynél már felfedezhették maguknak. Mondhatni, a második ilyen mérnöki alkalmat emelték négyzetre a szervezők, ahol különleges vendégek, szuperhősök, egészen pontosan szupermérnökök is színre kerültek, összesen heten (a mérnöki kamara hét szakcsoportja szerint), akiket később el is árvereztek, sőt akiket később haza is vihettek a licitálók jó pénzért, jótékony célért - Kálmánchelyi Zoltán munkái rajz formájában.

Az idei bál mottója „az embernek olyan a nevetés, mint sörnek a hab", melyet a Gencsapátiból elszármazott Vinkó Józsefnek tulajdonítottak. Igazoljuk, hogy a bálozó mérnökök és kísérőik hasizmait rendesen megdolgoztatták nevetéssel az est folyamán.

Gondolták-e valaha, hogy a mérnöki képzésen a rímfaragás és dalszövegismereti fakultás programokat is fel lehet venni? Mi ugyan nem, de minden bizonnyal így lehet, mert a mérnökök báli nyelvezete korántsem szedett-vedett rímekbe szedett, amit mindannyian jól értettek. A míves rímvetésű kiemelt vendég köszöntősorok minden alkalommal lelkes tapsot arattak. Majd a protokolláris köszöntők sora következett. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere szívélyesen, Nádor István, a Vas Megyei Mérnöki Kamara elnöke a klasszikus dalirodalomból vett gondolatival köszöntötte a vendégeket, végül Nagy Gyula, az MMK elnöke nyitotta meg a bált.

A hagyományok szerint a jeles esemény a kamarai kitüntetések átadásával folytatódott, majd „kabáton hozott" jelvénnyel tiszteletbeli mérnökké fogadták a polgármester urat, aki viszonzásul átadta a szintén „kabáton hozott" polgármesteri kitűzőt Nagy Gyula úrnak.


Az idei mérnökbál hangulatának építő pillérei - a színházi helyszín, a színvonalas műsor, a zene, a humor, és az étteremnek nevet adó Krúdy Gyula szellemisége - egy produkcióban egyesültek két humormogul jóvoltából. Mikó István, Jászai Mari díjas, érdemes művész és partnere, Szabó Anikó színművésznő „A gyomor örömei" című műsorával tette fel a kulturális programrész képzeletbeli tornyára a csúcsot.

Ezt követően a 'gyomornyomor' elkerüléséről pazar fogásokkal gondoskodtak. A vacsorához kellemes hangulatú zenét is kapott a bál közönsége. Peltzer Géza  harmonikájával - a mérnökbálhoz való kapcsolatáról tudvalevő, hogy erdőmérnökként végzett - francia sanzonokkal kísérte a finom falatokat. (Az előző nap születésnapját ünneplő művészt egyébként figyelmesen fel is köszöntötték.)

Az est kulturális palettáján a folytatásban akadtak tavalyi csemegék is: a Filipovits Rajmund által vezetett horvát Guslice tamburaegyüttes műsorát élvezhették a vendégek, s mivel a mérnökbálon mindig hangsúlyos a szakma/hivatás, két mérnök is bemutatkozott a hangszereken: Bencsics Gábor gépészmérnök és Horváth Gyula Vladimir villamosmérnök.


A mérnökök vallják, hogy a gyümölcsöt könnyebb folyékony halmazállapotban fogyasztani, idén is a Magyar-Molnár Pálinkaházra bízták a 'gyümölcskínálatot'. A „gyümölcsest" legkedveltebb homeopátiás szerének a birs pálinkát jelölték meg a rögtönzött közvéleménykutatás megkérdezettjei. A hölgyek az urak kíséretében azonban előszeretettel kalandoztak a kőszegi Csokiszeg csokibolt csokibárjában is. Az aulában aztán tovább tettek egészségük karbantartásáért a mérnökök, tánclépések formájában. Ehhez a Galaxy tánczenekar szolgáltatta a ritmust hol lassabb, zsírégető, hol gyorsabb, szív-és érrendszert karbantartó tartományban.

A tombola és az árverés elérte nemes célját, mintegy négyszázezer forintot gyűjtöttek az Esőemberke Alapítvány számára. Nádorné Vörös Ibolyától, az alapítvány elnökétől megtudtuk, hogy a befolyt összeget eszközvásárlásra, például konyhai eszközök beszerzésére, felújításokra fogják fordítani. Az elnökasszony hozzátette, hogy máshonnan érkező, a működésüket segítő felajánlásokat is köszönettel fogadnak.

A 4.0 Vasi Mérnökbál kitüntetettjei:

Bodányi Ödön díj: SZIMANDEL DEZSŐ okleveles építőmérnök

Felsőfokú tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte.

Szakmai pályafutását a Vasivíz Zrt. jogelődjénél, a Vas megyei Víz- és Csatornamű Vállalatnál kezdte 1978-ban. Beruházási osztályvezető volt, amikor 1996-ban átigazolt a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságra, ahol műszaki igazgató-helyettesi pozícióig vitte.

A Vízügyi Igazgatóságon már vízgazdálkodási paletta egészével foglalkozott. Viziközmű, árvízvédekezések, vízrendezés, vízkészlet gazdálkodás, mind megvolt, de az igazi szerelem a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer lett, és marad is. Minden négyzetméterét érti, ismeri és szereti.

Pályája során folyamatosan végzett tervezési munkát, hol főállásában, hol kft-ben, hol egyéni vállalkozóként.

Számos település vízellátásának, illetve szennyvízelvezető és tisztítórendszerének megvalósulásában vállalt meghatározó szerepet.

Néhány példa ezek közül:

·       több mint 50 Vas megyei település vízellátó rendszerének tervezése

·       közel 30 települési szennyvízelevező hálózat és szennyvíztisztító telep tervezése, sok esetben a beruházás lebonyolítása

·       a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer beruházásának operatív irányítása, és a vízgazdálkodásra alapozott szelíd turizmus fejlesztése

A Vas megyei Mérnöki Kamarának 1996 óta tagja, ahol jelenleg is elnökségi tag, és egyben a vizes szakcsoport vezetője is. Az elnökségen belül a szakmai továbbképzések felelőse, s munkájának legjobb visszajelzése tagjaink elégedettsége. Kiváló mérnök, igazi mérnöki gondolkodással. Vas megyében szinte minden mérnök ismeri, és elismeri.

Legmagasabb kitüntetésünkkel tudását, szerteágazó munkáját és kamarai tevékenységét egyaránt elismerjük.

Kiemelkedő Mérnöki Munkáért Díj: GYARMATI MIHÁLY okl. gépészmérnök

A Budapesti Műszaki Egyetemen végzett. Gépészmérnöki diplomáját 1971-ben vette kézhez. A BME-n szerzett mérnöktanári, valamint fűtés és távfűtés technikai szakmérnöki oklevelet is.

Közel 50 éves mérnöki pályáját a VASITERV-nél tervezőjeként kezdte, majd a Kőszegi Városgazdálkodási Vállalat főmérnöke lett. Itt a városüzemeltetés minden mérnöki feladatával találkozott az energetikai kérdésektől a hulladékgazdálkodásig. 1991-től magántervező, és kivitelező cégek tervezője, műszaki vezetője. Ezek időrendi sorrendben: Szomép kft., FÉPTEK kft., Gyarmati és Társai Mérnöki Kft.

Csak néhány példa munkáiból:

·       büki Nestlé üzem légtisztító, szennyvíz előtisztító és tűzvédelmi rendszerének kivitelezése

·       kőszegi Park Szálló és a szombathelyi Domus bevásárlóközpont gépészeti tervezője

·       sárvári faapríték üzemű fűtőmű tervezője

Közéleti tevékenysége kiemelkedő. Éveken át dolgozott a Megyei Tanács műemléki albizottságában, majd 1990-1998 között a kőszegi önkormányzat képviselője volt, 4 évig a Városfejlesztési Bizottságot vezette. Tíz évig a Vasivíz Zrt. igazgatósági tagja volt.

Megújuló energiák hasznosítása terén szabadalommal rendelkezik, e szakterületen több mérnök hallgató diplomatervi konzulense volt.

1998-ban lépett be kamaránkba, az Épületgépész szakcsoport tagja.

A kitüntetéssel szerteágazó és mindig magas színvonalú mérnöki munkáját, és kiemelkedő közéleti tevékenységét egyaránt elismerjük.

Kiemelkedő Mérnöki Munkáért Díj: NAGYPÁL TIBOR okleveles villamosmérnök 

Villamosmérnökként a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett, majd a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szakokleveles közgazdász mérnök diplomát szerzett.

Mérnöki pályáját a MÁV-nál kezdte , majd a PRODUKT kft.-nél  folytatta, mindkét munkahelyén tervezőként. Jelenleg az 1993-ban alapított Nagypál-Terv Mérnöki Kft-ben tervez, és irányítja a céget.  Mára térségünk egyik meghatározó villamosmérnök tervezője lett.

Az elektromos autó töltés Vas megyei kiépítésének úttörő kezdeményezője és kidolgozója. A megye első elektromos autó töltő állomásának tervezése,  telepítése és üzemeltetése is az ő személyéhez fűződik.

Néhány kiemelkedő villamosmérnöki tervezési munkája:

·       szentgotthárdi, büki, körmendi és nyíregyházi fürdő

·       lukácsházi Schott üzem bővítés, és az új Haladás stadion

·       Budapesten az új ELTE épület, a Wizzair szimulációs csarnok, a józsefvárosi Sportudvar villamossági tervezése.

A Budapesti Műszaki Egyetemen óraadó, és villamos szakipari ismereteket tanít a szombathelyi Hefele Menyhért Szakiskolában. Számos  diplomázó villamosmérnök hallgató konzulense.

Kamaránknak alapító tagja, jelenleg is elnökségi tag. Tavaly létrehozta Elektrotechnikai szakcsoportunkat, és annak vezetője lett.

A díjjal kiváló mérnöki tudását, sokszor új utakat járó munkáját, és az oktatásban végzett jelentős tevékenységét ismerjük el.

Kiemelkedő Mérnöki Munkáért Díj: PUP JENŐ okleveles építőmérnök 

Diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetemen 1973-ban vette kézhez. Aktív korában egyetlen munkahelye volt, a Nyugat-dunántúli vízügyi Igazgatóságon mindvégég a vízrendezési szakterületen dolgozott.

A Mura-Kerka  vízrendszer legkiválóbb ismerője. Meghatározó szerepet játszott a magyar-szlovén határvizi együttműködésben, annak fontos szakértői bázisát jelentette.

Nyugdíjasként a WESTBER Mérnöki Iroda kft. műszaki ellenőre.

Pálafutása során nagy gondossággal készített elő fejlesztéseket, melyeknek sok esetben műszaki ellenőre is lett. A nevéhez fűződő vízgazdálkodási létesítmények jó és gazdaságos működése igazolja az alapos előkészítés, és az ellenőrzés fontosságát.

Mérnöki munkái közül néhány kiemelkedő:

·       38 év nyugat-dunántúli árvízvédekezéseiben dolgozott műszaki irányítóként, de számos alkalommal védekezett „vendégként" a győri és miskolci vízügyi igazgatóságok területén is

·       a Kerka árvíztározó, és a magyar-szlovén közös érdekű Kebele árvíztározó beruházása, műszaki ellenőrzése

·       jelenleg a dozmati árvíztározó építésén dolgozik alapos, de mindig a megoldást kereső műszaki ellenőrként

Szakmai kiadványok sora viseli keze nyomát, főként kárelhárítási segédletek. Kamaránknak 1998 óta tagja. A díjjal magas színvonalú mérnöki ismereteit, mindig lelkiismeretes munkáját, kiváló gyakorlati tudását ismerjük el.

Ez a díj Pup Jenő számára legyen születésnapi ajándék is, hiszen 10 nap múlva lesz 70 éves!


A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás