Thea-tér - a Weöres Sándor Színház januári programja

2009.12.19. - 00:30 | vaskarika.hu

Thea-tér - a Weöres Sándor Színház januári programja

Helyszín: Weöres Sándor Színház

Dátum: 2010.01.01 - 02.09.

A Weöres Sándor Színház Thea-tér januári rendezvénysorozatában többek között Mészáros Zsolt fotókiállítása, Kötelező olvasmány Grecsó Krisztiánnal és a Szakmák Színháza szerepel.

Január 14. csütörtök, 18.45 óra Aula

Fényképek a Weöres Sándor Színházból - Mészáros Zsolt fotókiállítása

„A tízedik születésnapomra kaptam először fényképezőgépet. Kis egyszerű filmes gép, de már tudtam, ha én fűzöm be a filmet a 24 kockásra akár 27 fotó is elfér. Aztán a családi nyaralásokon abból a 27-ből 25 tájról, várakról, erdőről, útról szólt, a maradék kettőn volt a család...

Ami hobbiból indult, az 2005-ben hivatássá vált a Nyugat.hu-nál, itt kezdtem meg fotóriporteri munkásságom. Az első hét után tudtam, ez az én világom: állandó mozgás, több helyszín naponta, kötetlen munkaidő. Gyakorlatilag ritka az, hogy tudom reggel, hol leszek este.

A színház más világ. Statikus. A néző nem mozog, a díszlet repíti más-más helyszínekre. Kicsit mintha a hegy menne Mohamedhez. Így sose tudtam/akartam a néző szemével látni az előadásokat. Én tényleg bejártam Ancona fő terét, a riporter kíváncsisága elvitt a Farm Bt. kamerái közé, a 17. század angol utcáit jártam A Nevető Emberrel, a magyar valóságot pedig egy diktafonból figyeltem A jó pálinkában. Egy-egy fotós próbán inkább érzem magam szereplőnek, mint kívülálló fotósnak. Így képeim nem is az előadásról készülnek, sokkal inkább az előadásból születnek." Mészáros Zsolt

A kiállítás megnyitja: Jordán Tamás

Megtekinthető: 2010. február 14-ig

Belépés díjtalan

január 18. hétfő, 19.00 óra Kamaraterem

Kötelező olvasmány - Grecsó Krisztián: Tánciskola

Vendégünk: Grecsó Krisztián író

Kötelező olvasmányunk következő főszereplője egy tisztességes botránnyal kezdte irodalmi működését: első könyvének megjelenése után szülőfalujának számos lakója felismerni vélte magát a Pletykaanyu c. novelláskötet figurái között, s ebbéli rosszallásának hangot is adott. A média persze lelkesen lecsapott a műbalhéra, cikkek sorozata jelent meg valóság és irodalom ily ritka összefonódásáról, sőt még a Fókuszban (!) is tárgyalták, hogy eshetett meg ez a csúfság. Hogy nem mellékesen egy ifjú, tehetséges íróember indulásának a szemtanúi lehetünk, arról csak nagyon kevesen beszéltek. A botrány hullámai szerencsére régen elültek, s azóta már Grecsó kivételes prózaírói képességeiről szól a disputa. Témaválasztásai és helyszínei miatt a „vidékiség írójaként" szokták ünnepelni, noha jó néhány éve már a kies fővárosban él és alkot. Írásaiban egyszerre mitizálja a vidéki életet, olykor szinte Garcia Marquez-i atmoszférát teremtve, s egyszerre ábrázolja kisszerűnek és fullasztónak, amiből nehéz kitörni. Ha a nagy elődökkel szeretnénk jellemezni írói stílusát, akkor azt mondhatnánk, hogy Mikszáth mesélő kedve, Móricz érzékeny pontossága és Krúdy színes anekdotizmusa egyaránt benne van a Grecsó szövegekben. Na és persze az a különös látásmód, ahogy ő tekint a magyar vidékre és kisvárosra. Első regénye, az Isten hozott, a 2000-es évek egyik legkiemelkedőbb magyar prózai alkotása.

Januári kötelező olvasmányunk Grecsó Krisztán második nagyobb lélegzetű prózai munkája, a Tánciskola. A szerző egyedi nyelvhasználata, mondatainak ritmikus lüktetése ennek a kötetnek is erős hangulatot varázsol. A Tánciskola egy furcsa nevelődés regény, amelynek vezérszála egy hétköznapinak cseppet sem mondható unokaöccs-nagybáty kapcsolat. A helyszínek (Tótváros, Feketeváros) egyszerre elemeltek és mégis felismerhetőek. Maga az ördög is gyakorta felüti a fejét ebben a történetben, így érthető, hogy a szereplők a tudatmódosító szerek széles spektrumával próbálják a szürke hétköznapokat elviselhetővé tenni. Nem csoda, hogy aztán különös események sorozata esik meg velük.

Vitaindító rétor: Lévai Balázs

Belépés díjtalan

január 25. hétfő, 19.00 óra Klub

Szóról szóra - párbeszéd

Vendégek: Horváth Olga és Horváth József

Vezérgondolat: Adj szállást és tudást!

Horváth Olga a Savaria Rehab-Team Kht. ügyvezető igazgatója, korábban a Vas Megyei Gyermek- és Ifjúságvédelmi Intézetben szakértői vizsgálatok készítésével, fejlesztő programok kidolgozásával foglalkozott. 2002-től fő tevékenysége a hátrányos helyzetű emberek számára nyújtott szolgáltatások menedzselése, képzési, foglalkoztatási és szociális projektek kidolgozása, ehhez pénzügyi források feltárása. Egész életét a leginkább rászoruló hátrányos helyzetű rétegeknek szentelte. 2007-ben Szociális Munkáért életműdíjat kapott.

Horváth József pápai prelátus, a szombathelyiek körében Oké atya néven ismert katolikus pap, aki kápláni szolgálata alatt a hetvenes években a beatmisék meghonosítójaként lett népszerű elsősorban a fiatalok körében. Több mint 30 éve a Kálvária-templom plébánosa, ahol a rendszerváltás előtt is teret adott ifjúsági csoportok és más civil szervezetek működésének. Később a Kolping-mozgalom helyi újjászervezője, a Katolikus Továbbképző Intézet, a jelenlegi Martineum Felnőttképző Akadémia létrehozója és vezetője, számos országos konferencia szervezője.

Közreműködik: Capito Gitárklub

Az est házigazdája: Burkon László újságíró

Belépés díjtalan

január 25-28. hétfő - csütörtök, 15.00 óra Nagyszínpad

Szakmák Színháza

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Weöres Sándor Színház együttműködése

Jordán Tamás igazgató és társulata nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy színpadi jelenetek segítségével mutassa be és tegye vonzóvá azokat a szakmákat, amelyekben már jelenleg is jelentős a szakemberhiány, és a felmérések szerint a jövőben sem remélhető, hogy elegendő lesz a felvételre jelentkezők száma.

Mert a színház a maga nyelvén mindenhez hozzá tud szólni! Az élet minden területe tálcán kínálja az eljátszható szituációkat.

A szakmákhoz kapcsolódóan, íme, egy példa a sok közül:

ha egy színész a hegesztéssel találja szembe magát, és át kell élnie azt a lelkiállapotot, amit egy 14 éves, pályaválasztás előtt álló tanuló érez, máris beindul a képzelet gépezete. A fiú farkasszemet néz a tangéppel, a hegesztést modellizáló komputerrel, s megszólíthatja a készüléket, kérdezgetheti. Amaz pedig a színház szabályai szerint természetesen választ is ad. Kapcsolatba kerülnek egymással, az oktató gép tanácsokat ad, dicsér vagy korhol; a tanuló szeretheti és haragudhat rá. Kölcsönös lesz a rokonszenv, barátságot kötnek. Aztán feltűnik egy helyes kislány. A fiú vagánykodik frissen szerzett tudásával. Hódítani akar vele. Persze az ismeretei még a nullával egyenlők. De a gép súg, segít, mert drukkol a fiúnak. Közben mi nézők megismerkedünk a hegesztés alapvető ismérveivel és talán egy kicsit meg is szeretjük a jószerivel még ismeretlen szakmát. És természetesen a kislány meg van hódítva.

Gondoljunk csak bele, hány és hány ilyen szituációs játék lehetséges...

Az ezekre alapuló rendhagyó színházi előadás kiemelten kezeli a pályairányítást, pályaorientációt, hogy a fiatal a pályán is maradjon.

A népszerűsítésre szoruló szakmák kiválasztásánál a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság ajánlását vettük figyelembe.

Támogatók:

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége, Szombathelyi Vállalkozói Központ, Pannon Novum Regionális Innovációs Ügynökség

Belépés díjtalan

február 9. kedd, 19.00 óra Nagyszínpad

Magyar hangja... bevezetés a filmszinkronizálás rejtelmeibe

Kit nem érdekel, hogyan történik a szinkronizálás? Ízelítőt kapunk ezen az estén ebből a furcsa világból, a közönség is a műteremben foglal majd helyet. A vállalkozó kedvűek részt is vehetnek a munkában, és megrendelhetik a DVD-t, amelyen ők kölcsönözték hangjukat a jelenetben szereplő színészek valamelyikének.

Közreműködnek:

Németh Judit, Spilák Klára, Csankó Zoltán,

Hollósi Frigyes, Jordán Tamás, Stohl András

Hangmérnök: Beke Tamás

Rendező: Juhász Anna

Belépő: 1500 Ft

A rendezvények helyszíne:

Weöres Sándor Színház

Szombathely, Akacs Mihály u. 7.

Információ és jegyvásárlás:

Weöres Sándor Színház Jegyiroda

Szombathely, Király u. 11.

Telefon: 94/318-738

E-mail:

Nyitva tartás: hétfőtől - péntekig: 9 - 17 óráig, szombaton: 9 - 12 óráig

www.wssz.hu

Új hozzászólás