Lassíts le - Bükön slow térkép készült a "kikapcspontokról"

2019.08.29. - 00:45 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Lassíts le - Bükön slow térkép készült a "kikapcspontokról"

A „slow travel” kifejezés már egy ideje a köztudatban van a világ számos pontján. Azonban mi magyarok talán egyelőre nem ismerjük annyira, mit is jelent pontosan. Bükön slow térkép készült a "kikapcspontokról".

Édes semmittevés. És mégsem..

Honnan is ered a „slow travel", mi is ez konkrétan? 40 évvel ezelőtt indult útjára a „slow food" mozgalom, vagy ha úgy tetszik egyfajta reakció. Ennek alapja a desztinációk helyi konyhájának, gazdaságának és tradicionális ételeinek védelme a fast food-dal és az ezeket kínáló gyorséttermekkel szemben.

A slow travel ezt alapul véve arra ösztönzi az utazókat, hogy a nyaralásuk ideje alatt ne a mennyiség, hanem a minőség kerüljön előtérbe. Vagyis a „kevesebb néha több". Ne rohanjuk egyik látnivalótól vagy egyik városból a másikba. Adjunk magunknak időt megismerni a helyi ízeket, kultúrát, embereket, akár az adott ország nyelvét is.

Természetesen mindenkinek megvan a saját definíciója tökéletes nyaralásról. A büki és bükfürdői slow térképpel szeretnénk segíteni a város nyugodt tempóban való, stresszmentes megismerését. Ennek eredményeként pedig igazán kipihenten térhessen haza mindenki az itt töltött idő után.

A BÜKI SLOW térkép nagyméretben letölthető itt, a BÜKFÜRDŐI SLOW térkép pedig itt! 

Utazás: adjuk meg a módját

A „slow travel" jegyében Bük infrastruktúrájának köszönhetően kerékpárúton és gyalogúton is eljuthatunk egyik pontból a másikba. Hagyjuk az autót bármelyik ingyenes büki vagy bükfürdői parkolóban, és merjük felfedezni a várost saját tempónkban. Lassuljunk le, ezzel a környezetünket is kíméljük, sőt akár Toboz Ottó, a helyi mókus valamelyik bundás pajtását is megfigyelhetjük.

Ha nincs kéznél saját kerékpár, semmi gond, hiszen a helyi információs irodákban rendelkezésre állnak jó minőségű kerékpárok, és már indulhat is a felfedezés. A városban vezető kerékpárútvonalon eljuthatunk az európai tekintetben szépségéről és madárvilágáról is híres golfpályához, az országban egyedülálló háromszintes KristályTorony kalandpályához, vagy a büki horgásztóhoz. Két keréken - vagy lábon - olyan arcát is megismerhetjük a városnak, amit az autóból esetleg észre sem vennénk. Bükre, Bükfürdőre érkezhetünk busszal vagy vonattal is, de minden esetben elérhető távolságban vannak egymástól a város látnivalói, a passzív és aktív kikapcsolódás lehetőségei.

Nincs kötelező látnivaló!

Az év minden időszakában rendezett, árnyas fákkal, örökzöldekkel és virágokkal díszített parkok, terek várják az olvasni, pihenni vágyó vendégeket. Ilyen például az Eötvös park, a Széchenyi park, a Kneipp park és a hozzá tartozó Organikus pont. Mindemellett ezek a zöld területek „lelőhelyei" is a már említett jelentős számú büki mókuspopulációnak. Ha pedig igazán hűvösre fordul az idő a Városi Könyvtár olvasókuckója nyújt igazi menedéket.

A Kneipp park önmagában is számos lehetőséget kínál az ejtőzésre, felfrissülésre. Járjuk végig az 510 méteres mezítlábas száraztaposót, töltsünk el egy kis időt a labdahintákból álló organikus ponton vagy a kijelölt jógapontokon. A lényeg, hogy átadjuk magunkat a hely hangulatának. A parkon át vezet a város két minősített nordic walking útvonala is.

A gyermek(ek)kel érkezők se mondjanak le a „lassú turizmus" élményéről, hiszen akár a Napsugárparkba, akár a Kristály Toronyhoz, a Kneipp- vagy Sportparkba látogatva a szülők is élvezhetik a természet közelségét, a feltöltődés élményét. A város egyik színfoltja a varázslatos Répce vidék élővilágát bemutató tanösvény. A leírások mögött egy több száz négyzetméter felületű zöld területen az egyes tájegységekhez kapcsolódó jellegzetes növények - fák, virágok és bokrok kerültek beültetésre.

Ha már Bükfürdő, nem hagyhatjuk szó nélkül a híres gyógyvízre épült fürdőkomplexumot sem. A Bükfürdő Thermal & Spa igazi paradicsoma a pihenni, gyógyulni, feltöltődni vágyóknak. Testi-lelki felüdülést kínál a gyógyvízben vagy az egyedülálló szaunavilágban eltöltött csendespihenő, illetve a rövid minden porcikánkat átmozgató vízitorna is.

Slow food élmény Bükfürdőn

A Termelői piac minden pénteken egészen október végéig a helyi és környékbeli ízeket és zamatokat hozza el vendégeinek. A Bükfürdői Esszencia® márkanév pedig védjegyként garantálja, hogy a piacon helyi és minőségi termékeket találnak a vásárlók. Természetesen kóstolásra is van lehetőség. Borok, sajtok, kolbászok, zöldségek-gyümölcsök, sütemények várják az érdeklődőket, a hangulatról pedig élő zene gondoskodik.

Látogass el Te is Bükre és Bükfürdőre az év bármely időszakában. Élvezd a város nyugodt, pihentető hangulatát, fedezd fel a „lassú turizmus" adta lehetőségeket.

Kapcsolódó írásunk:

Kirándulástippek: fedezd fel Büköt bringával!

2018.11.06. - 01:00 | Büki László 'Harlequin'

Kirándulástippek: fedezd fel Büköt bringával!

Javarészt védett útvonalon, jó minőségű kerékpárutakon, illetve kisforgalmú alsórendű úton tekertünk Bükön, a fürdői Tourinform irodától a városon keresztül, végül az ipari park mellett újra ki a fürdőre. Érintettük a város természeti látnivalóit, szabadidős pontjait, mindezt a Tourinform irodában bérelhető pedelec (akkumulátoros rásegítésű) bringával!

 


Turizmus Világnapja 2017 - Mezítláb a Kneipp-parkban

2017.09.27. - 19:00 | Büki László 'Harlequin'

Turizmus Világnapja 2017 - Mezítláb a Kneipp-parkban

Az idei év témája a fenntartható turizmus, ennek kapcsán mutatta be büki és bői iskolásoknak a helyi TDM Bükfürdő egyik zöld szigetét, a Kneipp parkot, valamint azon belül a különleges, 510 méter hosszú mezítlábas száraztaposó pályát.

 

 

Bakancslistás adrenalinbomba lógósoknak - Leteszteltük a Kristálytornyot

2016.08.31. - 13:30 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin', Szabó Bence Paszkál

Bakancslistás adrenalinbomba lógósoknak - Leteszteltük a Kristálytornyot

Ha Bükfürdőn járunk és a fürdés mellett további aktív programot keresünk, mindenképpen jó döntés a tájból kiemelkedő Kristálytornyot bakancslistára tenni! Akár forró nyári napon, akár hűvösebb időben döntünk három szintjének "meghódítása" mellett, egy dologban biztosak lehetünk: könnyen nem adja meg magát! Ám a végén biztosan úgy "érünk talajt", hogy érdemes volt 90 elemét végigjárni, mert megdolgoztatott, kikapcsolt és keményen belénk véste az "ezt is megcsináltam"-érzést! Szerkesztőségünk három tagja belekóstolt a "Torony-érzésbe", az eredmény és a látvány önmagáért beszél.

Ideális, ha ide állsz! - Fotópontok Bükön II. rész

2016.06.10. - 12:45 | Büki László 'Harlequin'

Ideális, ha ide állsz! - Fotópontok Bükön II. rész

Hol a legérdemesebb fotózni Bükön? Tudta-e, hogy sárga, irányba állított kis "tappancsok" jelzik azokat a fotó szempontjából látványos helyeket, ahol érdemes szemünk elé emelni a kamerát? Körbejártuk Bük-Bükfürdő tizenegy fotópontját.

 

 

Ideális, ha ide állsz! - Fotópontok Bükfürdőn

2016.06.02. - 19:15 | Büki László 'Harlequin'

Ideális, ha ide állsz! - Fotópontok Bükfürdőn

Hol a legérdemesebb fotózni Bükfürdőn? Tudta-e, hogy sárga, irányba állított kis "tappancsok" jelzik azokat a fotó szempontjából látványos helyeket, ahol érdemes szemünk elé emelni a kamerát? Körbejártuk Bük-Bükfürdő tizenegy fotópontját.

Új hozzászólás