Nem volt falra hányt borsó a rézfaszú bagoly a Nem létező tárgyak tárlatán

Képgaléria megtekintése2020.01.11. - 01:00 | Büki László 'Harlequin'

Nem volt falra hányt borsó a rézfaszú bagoly a Nem létező tárgyak tárlatán

Találkozott már valaki a fába szorult féreggel, a fészkes fenével, vagy valaha megérintette a Deákné vásznát? Szigorú, de szakszerű tárlatnyitót tartott a mézes madzagtól a halál fiáig Buzás Mihály fiktív-tárgyelemző és rekettyés analizátor, valamint Zugmann Zoltán degeneratív grammatikus pénteken a magyar verbális kultúra azon szereplőiről, melyekről nap, mint nap beszélünk, de még senki sem látta őket. Január 31-e után pedig már bottal üthetjük a nyomát. Kőszegen legalábbis.

A "Nem létező tárgyak tárlata" olyan bűvkifejezés, hogy nincs az az időjárási körülmény, ami eltántorítana minket megtekintésétől. Hiába a feneketlen köd (ötlet1), megvan az a (kincstári) optimizmusunk (ötlet2), ami partvonalon túlra küldi a parát, azaz ha minden kötél szakad is leérünk Kőszegre, még ha a ködben el is veszünk, mint szürke szamár...

Jó 10 évvel ezelőtt már részletes beszámolót adtunk erről a rendhagyó, a kreatív ént és a nevetőizmokat megdolgoztató tárlatról, és most sem rejtjük véka alá véleményünket, viszont nem ismételjük meg magunkat. Pedig az ismétlés a tudás anyja. De hogyan néz(ne) ki a tudás anyja (ötlet3)? Megszoborható-e?

Nos, képzeljünk el egy erős félórát, amiben nyelvünk páratlan szóösszetételei adtak egymásnak randevút a két verbális idiotizmustól sújtott tárlatelkövető, Buzás Mihály és Zugmann Zoltán (utóbbi a „magyar degeneratív dramatika korintoszi oszlopfője" megtisztelő titulust is birtokolja) jóvoltából. Eleinte - stílszerűen - az 'akasztófavirág' kompozíció mögül hullottak alá a veretes verbáliák, majd pedig az élénk érdeklődők (közönség) észjárását értékelték étcsokis élvgolyóval (nyalóka...) az élményébresztők.

Jól ismert barátaink - a rézfaszú bagoly (bubo cupropenis) például új külsővel, mivel párszor meglovasították - kortárs elnagyoltsággal üzenték, itt bizony nem babra megy a játék, és hiába ordítunk, mint a fába szorult féreg, legtöbbjük mégis hungarikum, és nem fából vaskarika...

Úgyhogy el is hallgatunk, mint süket disznó a búzában, és alámerülésre fokozottan ajánljuk a Jurisics-vár alsó szintjén január 31-ig látogatható tárlatot. Szólunk, nehogy ebgondolat (késő bánat) legyen, ha elmulasztja a T. Olvasó! De mondhatjuk azt is, veszett fejsze nyelének hiába adunk oltást.

Fészkes fene és a radai rosseb - nemlétező tárgyak tárlata

2008.10.18. - 13:50 | Büki László 'Harlequin'

Fészkes fene és a radai rosseb - nemlétező tárgyak tárlata

Rézfaszú bagoly, röhögésinger, kojaknyalóka. A standup comedy moguljait megszégyenítő humorral fűszerezve nyitotta meg a nemlétező tárgyak tárlatát Buzás Mihály fiktív-tárgyelemző és rekettyés analizátor. A korántsem hétköznapi kiállítás a magyar verbális kultúra azon szereplőiről szól, melyekről nap, mint nap beszélünk, de még senki nem láthatta őket. Vagy a kedves olvasó tán találkozott már a radai rossebbel? Halvány lila dunsztja sincs? Ha nem, hát itt az ideje!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Négyfaszú Kapanyányi Genyó 2020.01.11. - 14:51
Ezt még hányszor sütik el itt? Ez volt 5 évig a legolvasottabb cikk a vak karcsikán, most megint kiteszik, mert el lehet sütni, hogy réz***ú bagoly és erre ugrik a nép
Falrahányt Orsó 2020.01.11. - 22:33
Miattad van direkt, hogy 11 évente bosszantsanak. Fogadókész vagy rá, és ezt tudják.
BLH 2020.01.11. - 23:03
Kedves Genyó! Köszönjük, hogy akármilyen indulatoddal (jó, rossz) fogcsikorgatva dolgozol azon, hogy ez a téma ismét népszerű legyen az oldalon. Ugyan nem kértük, de így kéretlenül is köszönjük!