Thea-tér - a Weöres Sándor Színház februári programja

2010.01.21. - 01:30 | vaskarika.hu

Thea-tér - a Weöres Sándor Színház februári programja

Helyszín: Weöres Sándor Színház

Dátum: 2010.02.01 - 28.

Weöres Sándor Színház Thea-tér rendezvénysorozatában többek között a Szóról-szóra párbeszédműsor és A magyar hangja... című előadások szerepelnek, valamint februári Kötelező Olvasmányként Egressy Zoltán Most érsz mellé című kiadványát veszik górcső alá.

Február 8. hétfő, 10.00 óra

LÁSS CSUDÁT! - című beavató színházi előadás

Jegyár: 500 Ft

Február 8. hétfő, 19.00 óra Klub

Szóról szóra - párbeszéd

Vendégek: Benkő László és Vida Ferenc

Vezérgondolat: Régi csibészek és a vándor

Benkő László Szombathelyen született, Liszt Ferenc-díjas zenész, billentyűs, zeneszerző, az Omega együttes egyik alapítója. A zenekar jelenlegi tagjai közül ő alkotott és játszott legtöbbet önállóan, illetve más produkciókban. 1980-ban mutatták be a Planetáriumban az Űroperát, aminek a zenéjét írta, 1982-ben megjelent első szólóalbuma (Lexikon). 2002-ben alapította meg az instrumentális szintetizátorzenét játszó B-Project együttest. Napjainkban rendszeres vendégszereplője a Bulldózer együttes koncertjeinek. Benkő László a Weöres Sándor Színház zenei vezetője.

Vida Ferenc zenész, basszusgitáros, a cigarettamárkáról elnevezett szombathelyi Lord együttes megalapítója (1972) és több mint harminc éven át vezetője. A zenekar himnuszának is nevezett Vándor című dal a nyolcvanas évek elején született. A Lord 10. születésnapján az együttes vezetője kitüntetést vehetett át Szombathelyen, amely az egész zenekar munkájának elismerése volt. Számos sikerük közül kiemelkedik, hogy a Lord a 2003-as év életmű díjasa lett. Többszöri át-, illetve újjáalakulás után a zenekar és Vida Ferenc útjai öt évvel ezelőtt elváltak.

Közreműködnek: Lévai Tímea és Poppre Ádám, a Weöres Sándor Színház stúdiósai

Az est házigazdája: Burkon László újságíró

Belépő: 200 Ft

Február 9. kedd, 19.00 óra Nagyszínpad

Magyar hangja...

bevezetés a filmszinkronizálás rejtelmeibe
Kit nem érdekel, hogyan történik a szinkronizálás? Ízelítőt kapunk ezen az estén ebből a furcsa világból, a közönség is a műteremben foglal majd helyet. A vállalkozó kedvűek részt is vehetnek a munkában, és megrendelhetik a DVD-t, amelyen ők kölcsönözték hangjukat a jelenetben szereplő színészek valamelyikének.

Közreműködnek:

Németh Judit, Spilák Klára, Csankó Zoltán,

Hollósi Frigyes, Jordán Tamás, Stohl András

Hangmérnök: Beke Tamás

Rendező: Juhász Anna

Belépő: 1500 Ft

Február 15. hétfő, 19.00 óra Kamaraterem

Kötelező olvasmány

Egressy Zoltán: Most érsz mellé

Történetek esernyő nélkül

Vendégünk: Egressy Zoltán író

Egressy Zoltán 1967-ben született Budapesten. 1990-ben diplomázott az ELTE magyar- történelem szakán. Alapvetõen drámákat ír, de készített film- és rádiójátékokat, jelent meg verses- és mûfordításkötete is.

A Weöres Sándor Színház a következõ darabokat mutatta be tõle: Sóska, sültkrumpli, Három koporsó, 9700

2000-ben Szép Ernõ-díjjal, 2009-ben József Attila-díjjal tüntették ki.

Most érsz mellé címû novelláskötete 2009-ben jelent meg a Kalligram Kiadó gondozásában.

"Hömpölyög ez a könyv, még soha nem olvastam ilyet, árad és dagad, mint Ravel Bolerója, ritmusa van és jól felismerhetõ dallammotívumai, mindig új és más, de mégis mindig ugyanaz, ez a szöveg az életünkön át tartó keresés, hiány, ölelés, szorongás és öröm - a szerelem maga.

Novellák, persze, de valahogy mind összefüggnek, nem számít, hogy én vagyok te, vagy te vagy én, olykor fiú mesél, máskor lány, hiszen egy kapcsolatban is mindig ketten vagyunk egyek, és merülünk, bucskázunk, ficánkolunk, menekülünk, a vonzásnak nincsenek partjai, csak mélységek meg "sekélységek" vannak, olykor tragédiák esnek meg rohanás közben, de zúgunk tovább. És oly' nevetségesnek tûnne férfi vagy nõi szemszöget emlegetni, az érzések, az
arcok egymásba folynak, egyszerre látjuk mindet elölrõl és oldalról is, mint Picasso fejeit - az érzelmi áradásnak valami egészen új és modern irodalmi közegét teremtette meg Egressy Zoltán." (Székely Anna kritikája a Figyelõben)

A beszélgetést vezeti: Lévai Balázs

Belépõ: 200 Ft

Kötelező olvasmányok 2010:

Március: Tóth Krisztina: Vonalkód

Április: Háy János: A bogyósgyümölcskertész fia

Február 22. hétfő, 19.00 óra Berzsenyi Dániel Könyvtár

Szóról szóra - párbeszéd

Vendégek: Dr. Smidt Erzsébet és Dr. Széll Kálmán

Vezérgondolat: A név kötelez

Dr. Smidt Erzsébet történész, muzeológus, a Smidt Múzeum nyugalmazott igazgatója, a Vas Megyei Közgyűlés kitüntetettje (2007), akinek apja, Smidt Lajos (1903-1975) sebész főorvos, kórházigazgató mintegy 1400 régészeti leletet, 14 ezer darabos éremkollekciót és a több mint 11 ezer történelmi dokumentumot gyűjtött össze, majd ajándékozott múzeumi célokra Szombathelynek, Vas megyének. Dr. Smidt Erzsébet évtizedekig gondozta a gyűjteményt, vezette a múzeumot.

Dr. Széll Kálmán Szombathely díszpolgára, címzetes egyetemi docens, emeritus főiskolai tanár, sebész, a hazai aneszteziológia és intenzív terápia egyik megalapítója, nyugalmazott osztályvezető főorvos, aki 45 évet dolgozott a Markusovszky Kórházban. Számos szakmai, közéleti és egyházi szervezet vezetője, illetve tagja, kitüntetések egész sorának birtokosa. Széleskörű szakírói munkásságába orvostörténeti művei is beletartoznak, mint például a Fehérköpenyes óriások című könyv, amelyben a XX. század öt jelentős orvosának - köztük dr. Smidt Lajos sebésznek - a pályáját és személyiségét rajzolta meg.

Közreműködnek: a Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium diákjai

Az est házigazdája: Burkon László újságíró

Belépő: 200 Ft

A rendezvények helyszíne:

Weöres Sándor Színház

Szombathely, Akacs Mihály u. 7.

és

Berzsenyi Dániel Könyvtár

Szombathely, Dr. Antall József tér 1.

Információ és jegyvásárlás:

Weöres Sándor Színház Jegyiroda

Szombathely, Király u. 11.

Telefon: 94/318-738

E-mail:

Nyitva tartás: hétfőtől - péntekig: 9 - 17 óráig, szombaton: 9 - 12 óráig

www.wssz.hu

Új hozzászólás