Itt a nyár, nyit a színház! – Sajtótájékoztató a Weöres Sándor Színházban

Képgaléria megtekintése2020.06.10. - 18:45 | Rozán Eszter - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Itt a nyár, nyit a színház! – Sajtótájékoztató a Weöres Sándor Színházban

A nyár nemcsak a jó időt, hanem a kultúrát is visszahozza, a járvány miatti hosszú kényszerszünet után újra nyit a Weöres Sándor Színház. Horváth Soma, Szombathely MJV alpolgármestere, Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója és Németh Károly, a Weöres Sándor Színház produkciós menedzsere az elmaradt és ezért pótlásra váró darabokról, az idei és a jövő évi tervekről, programokról, a társulat távozó és új tagjairól tartott sajtótájékoztatót.

Horváth Soma örömének adott hangot, miszerint a színházrajongóknak a leállás alatt sem kellett színdarab nélkül maradniuk, hiszen a Kanapészínház keretében a Weöres Sándor Színház néhány régi darabjának felvételét lehetett online megtekinteni. A 2,5 hónap alatt 88 ezer elérésre tettek szert a videócsatornán, ami azt bizonyítja, hogy a program népszerűnek bizonyult.


Különleges darabbal indít a színház, Szabad a tér - teraszszínház címmel programsorozat kezdődik, melynek során a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darabot tekintheti meg a közönség. Németh Károlytól megtudtuk, az egyrészes interaktív játékot 50 országban játszották már, Magyarországon Alföldi Róbert adta elő.

Nassim Soleimanpour: Fehér nyuszi, vörös nyuszi

- játék egy részben -

Fordította: Ugrai István

Társfordító: Krámli András

Az iráni szerző, Nassim Soleimanpour nemzetközi sikert aratott különleges darabjának nincs próbája, nincs díszlete, nincs jelmeze, nincs rendezője. Egy színész életében csak egyetlenegyszer adhatja elő a darabot, amely kísérlet a színház hatalmának demonstrálására, közös játék az író, a színész és a közönség részvételével, vagyis minden egyes este megismételhetetlen alkalom. A tétet emeli, hogy a színész a darab szövegét ott, helyben, a színpadon kapja meg, tehát ő sem tudja, mi fog történni.

A már több mint ötven nyelvre lefordított, Indiától Dániáig, Új-Zélandtól Kanadáig számos országban hallott szöveget olyan kiváló színészek is előadták már, mint Whoopi Goldberg, John Hurt, Nathan Lane, Stephen Rea, Sinead Cusack, Brian Dennehy, David Hyde Pierce, Alan Cumming, F. Murray Abraham, az operaénekes Joyce DiDonato vagy a filmrendező Ken Loach.

A Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darabot eredetileg a Volcano Theatre mutatta be a Necessary Angel együttessel és Wolfgang Hoffmann-nal közös előadásban, Daniel Brooks és Ross Manson dramaturgiai közreműködésével.

Magyarországon a darabot először a SzínMűHely Produkció és az Átrium koprodukciójában láthatta a közönség. A magyarországi bemutatón, 2019. május 1-jén Alföldi Róbert adta elő a szöveget. Ezzel az előadással Magyarország ötvennegyedikként csatlakozott azon országokhoz, ahol bemutatták a művet.

Szabad a tér - Nyit a Weöres Sándor Színház

2020.06.05. - 18:45 | Büki László 'Harlequin'

Szabad a tér - Nyit a Weöres Sándor Színház

Június 11-én újra nyit a Weöres Sándor Színház. Az aktuálisan érvényes jogszabályi előírások betartásával ezen a napon indul Szabad a tér - teraszszínház című, programsorozat: Nassim Soleimanpour Fehér nyuszi, vörös nyuszi című, különleges előadásával várják vissza a közönséget.

 

 

Jordán Tamás elmondta, hogy három olyan bérletes előadást kezdtek el, melyeket a világjárvány miatt nem tudtak teljesen kijátszani. Az elmaradt előadások pótlására a következő szezon elején, minél hamarabb sort kerítenek.

A darabok a következők:

Szigligeti Ede-Mohácsi István-Mohácsi János: Liliomfi

Rendező: Mohácsi János

Részletek itt: http://www.wssz.hu/tartalom/cikk/liliomfi

Georges Feydeau: Kis hölgy a Maximból

Rendező: Réthly Attila

Részletek itt: http://www.wssz.hu/tartalom/cikk/kis-holgy-a-maximbol

Peter Shaffer: Equus

Rendező: Zsótér Sándor

Részletek itt: http://www.wssz.hu/tartalom/cikk/equus


A 2019/2020-as szezonban elmaradt két, bérletes előadás:

Anders Thomas Jensen: Ádám almái

A darab már majdnem bemutatókész állapotban van. A parlament június 16-i döntésétől függ, hogy teljes nézőközönség előtt lehet-e megtartani az előadást.

Az Ádám almái című színdarab Anders Thomas Jensen dán-német koprodukcióban készült filmje alapján íródott. A szórakoztató vígjáték, amely mindenkor aktuális kérdéseket vet fel - a hit és a kegyelem kérdését -, egy határtalanul jó és egy végtelenül gonosz ember összecsapásáról szól. Ádám le akarja rombolni Ivan hitét, és bár ez átmenetileg sikerül is neki, Ivan személyiségéből olyan földöntúli tisztaság és jóság árad, amelynek hatása alól senki sem vonhatja ki magát. Még Ádám sem... A darab a Radnóti Színházban nagy sikerrel mutatkozott be, ezúttal a Weöres Sándor Színház tűzi műsorra.

Szereplők:

Ivan/Antal D. Csaba

Adam/Horváth Ákos

Gunnar/Endrődy Krisztián

Khalid/Kelemen Zoltán

Sarah/Dunai Júlia

Dr.Kolberg/Szabó Tibor

Paul/Avass Attila

Holger/Jeppe/Róbert Gábor

Christohper/Nalle/Katona Márk

Díszlettervező: Horesnyi Balázs

Jelmeztervező: Surányi Nóra

Zeneszerző: Horváth Dániel

Kellékes: Takács Viktória

Súgó: Zsohár Amália

Ügyelő: Pados Bernát

Rendezőasszisztens: Ostyola Zsuzsanna

Rendező: Czukor Balázs

Bemutató (az aktuális járványügyi helyzet függvényében): 2020. szeptember, Márkus Emília terem

A meghirdetett Goldoni-komédia, a Mirandolina című előadás Székely Kriszta rendezésében technikai ok miatt nem mutatható be, helyette egy ír színmű, Brian Friel Pogánytánc című előadása szerepel a bérletes repertoárban Valló Péter rendezésében. A darabból nagysikerű film is készült Meryl Streep főszereplésével.

Brian Friel: Pogánytánc

Fordította: Upor László

1936 nyarán két esemény bolygatja föl az Írország északnyugati csücskében, Donegal megye egyik eldugott falucskájának közelében élő Mundy család életét: beköltözik házukba a kor egyre népszerűbbé váló technikai vívmánya, a rádió (és az általa közvetített világzene), továbbá egy ugandai lepratelepen eltöltött huszonöt évnyi misszionárius papi szolgálat után hazaköltözik a família legidősebb tagja hajadon húgaihoz. Öt nagyon szerény körülmények között élő, többé-kevésbé mélyen katolikus nő világa bontakozik ki előttünk, akik közül csak a legfiatalabbnak volt dolga férfival: szerelemgyereke együtt is lakik velük. Felnőtt korából visszatekintve ő meséli el nekünk a történetet.

Közeledik az aratás ideje, az egész környék a termékenység ősi pogány istene, Lú ünnepére készül, amit állatáldozatok bemutatásával és féktelen vad táncokkal szoktak megülni. A lányok közül négyen örömest részt is vennének rajta, de a családot összetartó legidősebb nővér mindenáron vissza akarja tartani őket a keresztény hit nevében. Ráadásul váratlanul betoppan a hűtlen szerető, a „balkézről született" kisfiú apja, s vele beköszönt otthonukba a kísértés. A megélhetésüket is veszély fenyegeti: úgy tűnik, hárman is elveszíthetik a munkájukat. S mindennek tetejébe a hősként és szentként tisztelt, hazatért báty is egyre eretnekebb módon viselkedik...

Van-e kiút a szegénység, a kielégítetlenség, az előítéletek és az összezártság hálójából? Szerencsére a lányok mindegyike örökölt felmenőiktől jócskán szeretetet, gyengédséget, odaadást egymásért, valamint a legnehezebb helyzeteken is átsegítő derűt és talpraesettséget. És azt a különleges képességet, hogy vágyaikat és fájdalmukat zenébe és táncba fojtsák...

Szereplők:

Michael/Kálmánchelyi Zoltán

Kate/Nagy Cili

Maggie/Alberti Zsófi

Agnes/Dunai Júlia

Rose/Nagy-Bakonyi Boglárka

Chris/Herman Flóra

Gerry/Lábodi Ádám

Jack/Szerémi Zoltán

Díszlettervező: Valló Péter

Jelmeztervező: Benedek Mari

Dramaturg: Duró Győző

Zene: Badics András

Kellékes: Jenei Ferenc

Súgó: Papp-Ionescu Dóra

Ügyelő: Győrváry Eszter

Rendezőasszisztens: Katona Mária

Rendező: Valló Péter

Bemutató (az aktuális járványügyi helyzet függvényében): 2020. augusztus, Nagyszínpad

Részletek itt: http://www.wssz.hu/tartalom/cikk/poganytanc-

Németh Károly arról beszélt, hogy az Ádám almái próbáit még az online térben kezdték el, aztán ahogy javult a helyzet, úgy tértek át a személyes jelenléti próbákra. A próbák előtt egy nemzetközi online workshopon vettek részt Czukor Balázzsal, innét jött az ötlet, hogy a próbákat is az interneten keresztül tartsák. A Pogánytáncot már a színpadon kezdték próbálni.

A jegyirodáról:

Június 16-án szavazhat az Országgyűlés a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet megszüntetéséről, a veszélyhelyzet véget érhet. Ha ez a döntés születik, akkor június 16. után pár napon belül kinyithatnak a színházak, így a Weöres Sándor Színház is. Az induláshoz, valamint a beltéri, színházi előadások megtartásához szükséges jogszabályok ismeretében tudnak bővebb tájékoztatást adni a folytatásról.

Ha a június 16-i döntés értelmében véget ér a veszélyhelyzet, akkor új, jegyirodai nyitvatartási rend lép érvénybe. Erről a színház weboldalán, Facebook - és Instagram-profilján, illetve sajtólevélben adnak tájékoztatást.

Jelen állás szerint a jegyiroda továbbra is a színház épületében működik: június 2. és június 19. között hétköznapokon 9 órától 17 óráig várja az érdeklődőket. Ebben az időszakban a korábban megváltott jegyek visszaváltására és ajándékutalvány vásárlására van lehetőség.

Visszaváltás helyett köszönik, ha csatlakoznak a #neváltsvisszajegyet mozgalomhoz, ez esetben ezt nem kell külön jelezni. Lehetőség van arra is, hogy jegyüket egy később felhasználható utalványra váltsák, ehhez viszont szükséges a személyes jegyirodai ügyintézés.

A veszélyhelyzet alatt lejárt ajándékutalványok érvényességi határidejét 2020. szeptember 15-ig automatikusan meghosszabbították, azok visszaváltására nincs lehetőség. A bérletek visszaváltására nincs lehetőség.

Jordán Tamás abbéli aggodalmának adott hangot, hogy vajon a vészhelyzet elmúltával, mernek-e majd az emberek újra színházba járni, nem félnek-e majd a fertőzéstől.


A színigazgató a távozó és az új társulati tagok névsorát is ismertette:

Új tagok: Hajdu B. Péter, Hajmási Dávid, Herman Flóra, Lábodi Ádám, Major Erik, Róbert Gábor

Távozó tagok: Bajomi-Nagy György, Gonda Kata, Kálmánchelyi Zoltán, Kenderes Csaba, Matusek Attila, Trokán Péter

2021. január 31-vel Jordán Tamás igazgatói mandátuma is lejár, az önkormányzat a vészhelyzet elmúltával kiírja a pályázatot a poszt betöltésére. Jordán Tamás elmondta, az elmúlt évek alatt megszerette a várost, továbbra is szeretne a színházzal együttműködni.

A színház tervei szerint a 2020/2021-es évadban hat, új előadást tartalmaz a bérlet.
(Nincs őszi és tavaszi bérlet.)

Dés László-Geszti Péter-Grecsó Krisztián: A Pál utcai fiúk

A darabról azt kell tudni, hogy Máté Gábor osztálya jön Szombathelyre, 9-en.

- zenés játék -

Molnár Ferenc regénye alapján

Rendező: Réthly Attila

Bemutató: 2020. október, Nagyszínpad

Ian Luca Caragiale: Farsang              

- komédia -     

Rendező: Mohácsi János

Bemutató: 2020. november 27, Nagyszínpad

A Weöres Sándor Színház igyekszik más színházi szervezetekhez kapcsolódni. A nap érdekessége, hogy akkor lesz az ETC konferencia is.

Samuel Beckett: A játszma vége

- színmű -

Rendező: Zsótér Sándor

Bemutató: 2021. január 29, Márkus Emília terem

Jordán Tamás 2 nappal mandátumának lejárta előtt játssza el a darabot. Egyszer már rendezte is, Darvas Iván és Mácsai Pál szerepelt benne.

Mike Leigh: Abigail bulija

- színmű -

Rendező: Czukor Balázs

Bemutató: 2021. január, Nagyszínpad

Máté Gábor rendezése: a társulattal közös improvizáció útján készülő mű

Bemutató: 2021. március, Nagyszínpad

Szórakoztató, öt szereplős darab.

Máté Gábor rendezése: a társulattal közös improvizáció útján készülő mű

Bemutató: 2021. március, Nagyszínpad

Harminc fős csapat adja elő, szövege a próbákon jön létre, fő témája: Mit kell manapság játszani a közönségnek?

Edward Albee: Nem félünk a farkastól

- dráma -

Rendező: Réthly Attila

Bemutató: 2021. tavasz, Márkus Emília terem

Ez a darab mindenhol közönségsikert aratott, minden bizonnyal a szombathelyi közönségnek is tetszeni fog.

Repertoáron maradó, korábbi, sikereres előadások:

Presser Gábor-Sztevanovity Dusán-Horváth Péter: A padlás

Rendező: Horgas Ádám

Részletek itt: http://wssz.hu/tartalom/cikk/a-padlas

Lőrinczy Attila: Haragossziget

Rendező: Réthly Attila

Részletek itt: http://www.wssz.hu/tartalom/cikk/haragossziget-

Jordi Galcerán: A Grönholm-módszer

Rendező: Nagy Cili

Részletek itt: http://wssz.hu/tartalom/cikk/a-gronholm-modszer1

Rejtő Jenő írásaiból: Weöres Kaviár

Rendezők: az előadás színészei

Részletek itt: http://wssz.hu/tartalom/cikk/weores-kaviar

Platón: Szókratész védőbeszéde

Előadja: Jordán Tamás

Részletek itt: http://www.wssz.hu/tartalom/cikk/szokratesz-vedobeszede

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás