Thea-tér - a Weöres Sándor Színház márciusi programja

2010.02.20. - 02:53 | vaskarika.hu

Thea-tér - a Weöres Sándor Színház márciusi programja

Helyszín: Berzsenyi Dániel Könyvtár

Dátum: 2010.03.08 - 29.

A Weöres Sándor Színház Thea-tér rendezvénysorozatai a HEMO átalakítása miatt a Berzsenyi Dániel Könyvtárba költöznek. A márciusi programban többek között a Szóról-szóra párbeszédműsor és a Kötelező Olvasmány irodalmi-beszélgetés szerepel. Az e havi kötelező olvasmányként Tóth Krisztina író-költő Magas labda című kötetét veszik górcső alá.

Március 8. hétfő

19:00 - Berzsenyi Dániel Könyvtár

Szóról szóra - párbeszéd - Betegség miatt elmarad, április 26-án kerül megtartásra !

Vendégek: Bodor Ferenc és Illés Béla

Vezérgondolat: Pályán maradni

Március 8. hétfő

19:00 - Berzsenyi Dániel Könyvtár

Szóról szóra - párbeszéd

Vendégek: Dr. Sütő Kálmán és Dr. Horváth Boldizsár

Vezérgondolat: Vasiakkal, vasiakért

Dr. Sütő Kálmán agrárközgazdász, 22 éven át volt a Magyar Szabványügyi Hivatal elnökhelyettese, 26 évig a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének elnöke, a 70-es évektől nyugdíjazásáig számos nemzetközi szervezet magyar delegáltja, köztük különböző tisztségekben az egyik vezetője az Európai Minőségügyi Szervezetnek, amely Életműdíjjal is kitüntette. Felsőmarácon született, 1985-től 1990-ig szülőföldje országgyűlési képviselője, a Szombathelyi Színházalapító Társaság (1989) tagja, a negyven éve általa létrehozott Vasiak Budapesti Baráti Körének szervezője és vezetője.

Dr. Horváth Boldizsár szülész-nőgyógyász, egészségügyi manager, tanszékvezető főiskolai tanár, a Markusovszky Kórház tudományos és oktatási igazgatója, az orvostudomány kandidátusa. Sárváron született, orvos szülők gyermeke, felesége és két gyermeke is orvos. A Magyar Tudományos Akadémia Vas Megyei Tudományos Testületének alelnöke, számos egészségügyi - köztük nemzetközi - szakmai és tudományos szervezet tagja, vezetőségi tagja, illetve vezetője. Hetvennél több eredeti közleményt publikált, számos kitüntetés tulajdonosa, Markusovszky-díjas. A Vas Megyéért Egyesület elnöke.

Közreműködnek: a Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium diákjai

Az est házigazdája: Burkon László újságíró

Belépő: 200 Ft

Március 20., szombat

19:00 - Bloom-ház (Szombathely, Fő tér 40.)

Öt az egyben című előadás bemutatója

Március 22., hétfő

19:00 - Berzsenyi Dániel Könyvtár

Szóról szóra - párbeszéd

Vendégek: Fekete Istvánné és Fekete Péter

Vezérgondolat: Katedrák és színpadok

Fekete Istvánné pedagógus, nyugalmazott iskolaigazgató. Debrecenben született, férjét követve költözött Szombathelyre. A családjában apai ágon 1826-ig visszavezethetően egymást követték a tanító generációk. 1955-ben kezdett a Hámán iskolában. Kilenc évvel később kapta igazgatói kinevezését, az intézményt huszonhat éven át, 1990-es nyugdíjba vonulásáig vezette. Leánya, Kőváriné Fekete Marietta is pedagógus, ő a volt Hámán, a jelenlegi Paragvári iskola igazgatója. Az unokái között van egyetemi tanár.

Fekete Péter színházi rendező, a Békés Megyei Jókai Színház és a békéscsabai Fiatal Színházművészeti Szakközépiskola igazgatója. Szombathelyen született, egykori 'hámános' diák. Tanárként dolgozott az Anthony Hopkins nevével fémjelzett Walesi Nemzeti Színművészeti Főiskolán, a színházi képzési formák kiváló ismerője. Az európai színházi életben eltöltött szakmai tapasztalatszerzés után 2002-ben a Nemzeti Színház külügyi és oktatási igazgatói posztjára tért haza. Három éve vezeti a Jókai Színházat.

Az est házigazdája: Burkon László újságíró

Belépő: 200 Ft

Március 29., hétfő

19:00- Berzsenyi Dániel Könyvtár

Kötelező olvasmány

Tóth Krisztina: Magas labda

Vendégünk: Tóth Krisztina költő, író, műfordító

Tóth Krisztina 1967-ben született Budapesten.
1986-ban érettségizett a Képzőművészeti Szakközépiskola szobrász szakán, majd 1993-ban szerzett diplomát az ELTE Bölcsészkarán.
Első kötete, amelyet Radnóti Miklós emlékéremmel jutalmaztak, 1989-ban jelent meg Őszi kabátlobogás címmel.

Kötetei: 
Az árnyékember /Budapest, 1997/, A beszélgetés fonala / Budapest, 1994/, Porhó /Budapest, 2001/, A londoni mackók /Budapest, 2003/, Fény, viszony /Budapest, 2004/, Síró ponyva /Budapest, 2004/, Vonalkód /Budapest, 2006/, Állatságok /Budapest, 2006/, Kerge ABC (Szabó T. Annával és Varró Dániellel) /Budapest, 2008/, Magas labda /Magvető Kiadó, Budapest, 2009/, Hazaviszlek, jó? /Budapest, 2009/ 

1996-ban Graves-díjat és Déry Tibor jutalmat, valamint - műfordításaiért - Zoltán Attila-díjat kapott. 2000-ben József Attila-díjjal tüntették ki. 2001-ben megkapta a Vas István-díjat, 2002-ben a Palládium irodalmi díjat. 
2005-ben pedig a Szépírók Társaságának Díját nyerte el.  

Magas labda című kötetének egyik fele a gazdag magyar vershagyomány  újragondolása, hol komoly, hol játékos formában; másik felében pedig olyan kiélezett élethelyzetekkel találkozunk, melyek mindennapiak ugyan, de 
megismételhetetlenségükben mégis magukban hordozzák a tragédiát, s ezen keresztül a katarzist is. Ezekben a csodálatos és megrázó szövegekben a lírai én a drámai helyzetekben is összpontosítani tud a lényeges mozzanatokra, melyek létünk titkait tárják föl. 

www.tothkrisztina.hu

A beszélgetést vezeti: Lévai Balázs

Belépő: 200 Ft

Kötelező olvasmány áprilisra

2010. április: Háy János: A bogyósgyümölcskertész fia

 

A rendezvények helyszíne:

Berzsenyi Dániel Könyvtár
Szombathely, Dr. Antall József tér 1.

Információ és jegyvásárlás:
Weöres Sándor Színház Jegyiroda
Szombathely, Király u. 11.
Telefon: 94/318-738
E-mail:

Nyitva tartás: hétfőtől - péntekig: 9 - 17 óráig, szombaton: 9 - 12 óráig
www.wssz.hu

Új hozzászólás