Sárvártól a Sághegyig - Bringás kalandok a Termál Kerékpáros Túraúton

Képgaléria megtekintése2021.02.20. - 16:15 | Nagy Zita

Sárvártól a Sághegyig - Bringás kalandok a Termál Kerékpáros Túraúton

Történelmi emlékek, természeti szépségek, házias ízek, finom borok, strandfürdők, kalandparkok, arborétumok, gyógyvizes fürdőzés – többek között ezeket az élményeket nyújtja a nyugati határhoz közel eső Vas megyei Termál Kerékpáros Túraút, no meg ezeken felül természetesen a kerékpározás csodás élményét.

A túraút nagyon sok útvonal-variációból áll, így ugyanúgy megtalálja itt a fiatal, az aktív középkorú, és a silver korosztály is a számára megfelelő bringás szakaszokat, mint akár a gyerkőcös családok.

Azok is klassz kirándulásokat tehetnek a Termál Kerékpáros Túraúton, akik inkább csak rövidebb, kirándulós távokat szeretnének tekerni, és inkább a látnivalókat részesítik előnyben, mint ahogy azok is, akik egy-egy gyógyvízzel is rendelkező fürdőt szeretnének elérni egy kis relaxálás, pihenés, feltöltődés erejéig.

A „dörzsöltebb" bringások is egészen biztosan megtalálják a számításukat, hiszen hosszabb távok is rendelkezésre állnak, sőt, ha kedvük tartja, még a vulkánok földjén is kalandozhatnak, hiszen az amúgy a Nagy-Somlói borvidékhez tartozó, szőlősorokkal és borospincékkel tarkított vulkanikus tanúhegyeket (Kis-Somlyó és Ság-hegy) is „megmászhatják" kerékpárral.

Két kedvenc útvonalat szeretnék ajánlani, melyek mindegyike a szépséges kis fürdővárosunkból, Sárvárról indul. Az 1. útvonal egy kicsit kirándulósabb, nézelődősebb, lazább, a 2. útvonal pedig inkább túrázósabb, változatosabb terepviszonyokkal - akár némi emelkedővel, vagy bringás „hegymászással" is.

1. Bringás kirándulás a gyógyvizek, gyógyfüvek, arborétumok jegyében

Sárvár - Ölbő - Szeleste (~15 km - átlagos/laza tempóval kb. 30-40 perc)

Indulás: Sárvár
Végállomás: Szeleste
Távolság: ~15 km
Időtartam: 30-40 perc

Ajánlott: kezdőknek, családoknak, aktív középkorú és silver korosztálynak

Útminőség: Sárvártól Rábasömjénig kerékpárút, utána Szelestéig csekély forgalmú alsóbbrendű aszfaltozott közút

Útleírás:

Sárvár - csobbanás, gyógyvíz, kalandpark, várkastély és arborétum

Mivel ennek a laza kis kirándulásnak a kiindulási pontja a fürdőváros, Sárvár, érdemes bringára pattanás előtt a város néhány kihagyhatatlan pontját is felkeresni. Ilyen például a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő, ahol ejtőzhetünk akár a gyógyfürdőben, csobbanhatunk a családi fürdőben és a szabadtéri medencékben, de rendelkezésre áll a szauna-világ és a csúszdapark is.

Ha kevésbé „vizes" élményre vágyunk, a Fürdő mögötti erdősávban Kalandpark várja a látogatókat például egy 120 állásos erdei drótkötélpályával, egy 10 méter magas mászófallal, és egy íjászpályával.

A város közepén pedig a sárvári várkastély, vagyis a Nádasdy-vár várja a látogatókat, többek között egy gazdag múzeumi tárlat is megtekinthető az ódon falak között, a vár parkolójában, az elektromos autók töltőállomásai mellett pedig egy, a bicajosoknak szükség esetén gyors segítséget nyújtó Public Bike Sharing (PBS) Service pont is található nyomásmérős pumpával, alapvető kerékpárszerelő eszközökkel, és a szereléshez használható állvánnyal.

A Nádasdy-vár szomszédságában helyezkedik el a 9,2 hektár területű Sárvári Arborétum, ami országos jelentőségű védett természeti terület, és Magyarország egyik legidősebb gyűjteménye mintegy 300 fa- és cserjefajjal, köztük 300 éves ősi kocsányos tölgyekkel.


Ölbő - gyógyfüvek és Kneipp-ösvény

Sárvárt elhagyva egy ~10 kilométeres (kb. 20 perces) tekerés után érdemes megállnunk Ölbőn, mivel itt található a testet-lelket gyógyító/feltöltő Szent Miklós Gyógyfüves Ház és Kneipp-kert (előzetes bejelentkezéssel látogatható). A kertben termesztett gyógyfüvek nemcsak megcsodálhatók, de feldolgozási folyamatuk is megismerhető, a kültéri teázóban pedig a gyógynövényekből készített teák, szörpök is megkóstolhatók. Érdemes kihasználni a lehetőséget, hogy a bicajozásban esetlegesen megfáradt talpakat átmasszírozzuk: ehhez különböző nagyságú kövekből és anyagokból kirakott Kneipp-ösvények állnak rendelkezésre.

Szeleste - az arborétum bejárása

Ölbőtől ~3 kilométert (kb. 10 percet) tekerve érkezünk Szelestére, ahol egy kerékpáros megálló-/pihenőhelyet is találunk az arborétum bejáratánál. Az egész évben látogatható 13 hektáros Szelestei Arborétumba ingyenes a belépés, a délnyugati részén elhelyezkedő Festetich-kastély körül létrehozott arborétumban sétálgatva tanulmányozhatjuk a változatos növényvilágot. Az étteremben egy kávé, vagy frissítő elfogyasztása után indulhatunk vissza Sárvárra, vagy akár tovább is haladhatunk a Termál Kerékpáros Túraúton a következő fürdővárosig, Bükfürdőig is.


2. Bringás kalandozás a vulkánok földjén

Sárvár - Gérce - Vásárosmiske - Mesteri - Ság-hegy (Celldömölk) (~20 km - kb. 1-1,5 óra)

Indulás: Sárvár
Végállomás: Ság-hegy (Celldömölk)
Távolság: ~20 km
Időtartam: kb. 1-1,5 óra

Ajánlott: fiataloknak, aktív középkorú korosztálynak, terepet kedvelőknek, gyakorlottabb bicajos családoknak

Útminőség: Sárvártól Gércéig kerékpárút, utána Celldömölk/Ság-hegyig csekély forgalmú aszfaltozott közút, a Ság-hegyre erős (19%-os) emelkedő/hegyi kerékpáros hegymenet (kihagyható, ha a hegy lábánál „leparkoljuk" a bringát, vagy feltoljuk.)

Útleírás:

Sárvár - Csónakázó-tó, Kirándulóerdő, Rába-folyó

Sárvárról indulva érdemes a város néhány természeti szépségét is bejárni bicajjal, így akár a termálfürdőhöz közel eső Csónakázó-tavat, amely 9 hektárnyi vízfelületű, négy részből álló tórendszer, melyet öt híd és öt sziget tesz hangulatossá. Innen csak néhány pedáltekerés bringával, és a Vadkert körút mentén elérjük a Sárvári Kirándulóerdőt, amely egy hangulatos erdei sétautat foglal magába. A Rába-hídon is átgurulhatunk, ahol a Duna egyik legjelentősebb magyarországi mellékfolyóját, az Ausztriában, az Alpok délkeleti lejtőjén eredő, valamint a Sárvárt is átszelő Rábát csodálhatjuk meg.


Ság-hegy (Celldömölk)

Sárvárról Gérce, Vásárosmiske, valamint a szintén termálvizes fürdővel rendelkező Mesteri érintésével jutunk el a mintegy ötmillió éves vulkanikus tanúhegyhez, a Sághegyhez. A hegyen krátertúra, geológiai tanösvény és földtörténeti kalandozás vár ránk, ehhez azonban teljesítenünk kell a Termál Kerékpáros Túraút legnagyobb kihívását, vagyis a meredek hegyoldalon történő felkerékpározást, de természetesen ki is hagyható, és gyalogosan, vagy a bringát tolva is feljuthatunk a szőlősorokkal és borospincékkel tarkított hegyre. A hegy lábánál látogatóközpont várja az érdeklődőket izgalmas vulkanológiai kiállítással.

A Termál Kerékpáros Túraút útvonalai, valamint interaktív térképe és látnivalói megtalálhatók a www.termalkerekparut.hu oldalon.

Kapcsolódó írásaink:

Bemutatjuk Bük nemrég átadott kerékpárútját, ami a Termál Kerékpáros Túraút része

2020.12.30. - 01:00 | Büki László 'Harlequin'

Bemutatjuk Bük nemrég átadott kerékpárútját, ami a Termál Kerékpáros Túraút része

Bükfürdőtől Csepreg felé haladva Bük főútját kiváló minőségű, újonnan épített kerékpárút övezi. A kb. 2 km-es szakasz a Vas megyei Termál Kerékpáros Túraút része. Végigmentünk rajta - igaz, gyalog -, hogy fotóinkkal kedvet csináljunk egy Büköt is érintő bringázáshoz.

 



Letekertük - Úttalan utakon a Ság-hegyre

2009.09.25. - 09:30 | Makrai Tamás

Letekertük - Úttalan utakon a Ság-hegyre

Vas megye számos izgalmas, kihívásokkal teli helyet nyújt az aktív kikapcsolódáshoz, dombokkal tarkított tájai kitűnő választást rejtenek a kerékpárosok számára. Ha csak pár órára szeretnénk kiszabadulni a városi dzsungelből, és hátra akarjuk hagyni gondjainkat, akkor egy rövid, de annál intenzívebb túrát ajánlanánk. Irány a Ság-hegy, de korántsem a megszokott útvonalon!

 

Letekertük - Sárvár környéki bringatúra

2010.03.25. - 01:30 | Makrai Tamás

Letekertük - Sárvár környéki bringatúra

Tavaszi warm up kétkeréken, Sárvár környékén - a jó idő beköszöntésével eljött a pillanat, hogy felébresszük téli álmából a denevérjellegű kétkerekű járművünket, esetünkben ugyanis helyszűkében már csak a plafonra szerelt kerékpárlift tudott adni megfelelő tárolási alternatívát. Az aerodinamika és a design érdekében végzett gyors pókhálózás után - mert ugye nyolclábú barátaink nem alszanak téli álmot -, nyeregbe pattantunk, és nyakunkba vettük a Sárvár - Ikervár - Sótony távot, ami egy szemrevaló 30-as. Kilométerben.

Letekertük - Nyáridéző határkerülés Nádasdy-módra

2012.02.17. - 10:57 | Makrai Tamás

Letekertük - Nyáridéző határkerülés Nádasdy-módra

Nádasdytól Nádasdyig, kétkeréken. Tavaly nyáron egy hirtelen ötlettől vezérelve nyakunkba kaptuk kerékpárunkat, és meg se álltunk az ausztriai Lékáig, illetve Lockenhausig, ahogy a határ másik oldalán ismerik. Egynapos, könnyed - bár néhol embert próbáló - túra rengeteg látnivalót tartogat a lelkes kerekesnek. A táv nem éppen piskóta, oda-vissza 120 km, de ha egy „divatbringás" is itineren belül tudta teljesíteni, akkor senkinek sem jelenthet akadályt. Kellemes kikapcsolódás a jó levegőn, a csodaszép tájon - mindez a határ másik oldalán. Vaskarikára fel!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

SoÁr 2021.02.25. - 20:49
A Sághegy helyesen. Ság hegy.
BLH 2021.02.26. - 08:29
Háromféleképpen is írják. Kötőjellel is, egybe is és külön is. :)
cellipolgár 2021.02.26. - 10:16
Sághegyi Múzeum, Sághegyalja körút, Sághegy Leader Egyesület stb. Írják így is.