Thea-tér - a Weöres Sándor Színház áprilisi programja

2010.04.09. - 12:00 | vaskarika.hu

Thea-tér - a Weöres Sándor Színház áprilisi programja

Helyszín: Berzsenyi Dániel Könyvtár

Dátum: 2010.04.12 - 2008.04.26.

A Weöres Sándor Színház Thea-tér rendezvénysorozatai a HEMO átalakítása miatt a Berzsenyi Dániel Könyvtárba költöznek. Az áprilisi programban a Szóról-szóra párbeszédműsor szerepel, az építészet és a pályán maradás vezérgondolatát követve.

Április 12., hétfő

19.00 óra - Berzsenyi Dániel Könyvtár

Szóról szóra - párbeszéd

Vendégek: Heckenast János és Dr. Józsa Miklós
Vezérgondolat:
Építészet, szépítészet

Heckenast János Ybl-díjas építészmérnök, a Vasiterv kétszeres nívódíjasa, Hefele Menyhért-díjas. Szombathelyen nem lehet úgy közlekedni, hogy ne lenne a szemünk előtt egy általa tervezett épület. Egész életében arra törekedett, hogy épületei ne csak megjelenésükkel reprezentáljanak egy építészi gondolatot, hanem minden részletükben rendeltetésüket, jó működésüket, a bennük rejlő „tartalmat" fejezzék ki. Mintegy 110 szakcikk szerzője, számos szervezet tagja, illetve elnöke, köztük a Savaria Nyári Egyetem Tanácsának társelnöke, a Szombathelyi Szépítő Egyesület újraalapításának szervezője, a Rumi Rajki Műpártoló Kör alelnöke, Vas Megyei Építész Kamara alapítója, 2003-ig elnöke.

Dr. Józsa Miklós kertészmérnök, növénynemesítő, az egykori Kertészeti és Parképítő Vállalat (Prenor) nyugalmazott igazgatója. Vezetésével parkosították a jelenlegi szombathelyi zöldövezet mintegy felét. Számos szakkönyv szerzője, Fenyők című munkája segít eligazodni a fenyőfélék morfológiájában, benne 400 olyan fenyőt mutat be, amelyek a hazai éghajlati és talajadottságok közt megélnek, kertünk díszei lehetnek. Egy másik munkája a Fenyők és örökzöldek a kertben. Nevéhez fűződik például a Tilia cordata Savaria szelektálása. Ez egy egyenes növésű, egészséges, sötétzöld lombú értékes új magyar fa. Józsa Miklós egy ideig tagja volt a megyei közgyűlés tudományos szakbizottságának is.

Közreműködnek: a Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium diákjai
Az est házigazdája: Burkon László újságíró

Belépő: 200 Ft

Április 26.,hétfő

19.00 óra - Berzsenyi Dániel Könyvtár

Szóról szóra - párbeszéd

Vendégek: Bodor Ferenc és Kereki Zoltán
Vezérgondolat: Pályán maradni

Bodor Ferenc Aranytollas és Feleki-díjas sportújságíró, több más kitüntetés tulajdonosa, a Vas Népe nyugalmazott rovatvezetője, jelenleg is több lapnak dolgozik. Számos könyv szerzője, a Magyar Sportújságíró Szövetség alelnöke, az egyetlen olyan vidéki sportújságíró, aki két olimpián - Barcelonában és Atlantában - is akkreditált tudósító volt. Szívügye a megye sporttörténelme, a Vas Megyei Sportmúzeum megalapítója, számos sportkiállítást létrehozott, állandó szervezője és résztvevője a sportolók elismerését, kitüntetését fontosnak tartó fórumoknak.

Kereki Zoltán válogatott labdarúgó, középpályás. Szülőhelyén, Kőszegen indult a pályafutása, majd 18 éves korától két évig Körmenden játszott, aztán 1973-ban a Szombathelyi Haladásban lett élvonalbeli játékos. 1979-ben a Zalaegerszeghez igazolt. A két klubban összesen 315 élvonalbeli mérközésen szerepelt és 50 gólt szerzett. 1976 és 1980 között a magyar válogatottban 37 alkalommal szerepelt és 7 gólt szerzett. Tagja volt az 1978-as argentínai világbajnokságon szereplő csapatnak. 1976-ban Az év labdarúgójának választották. A gyermekfutball nagykövete. Jelenleg a ZTE FC utánpótlás igazgatója.

Közreműködik: Ocho Macho zenekar
Az est
házigazdája: Burkon László újságíró

Belépő: 200 Ft

MÁJUSI ELŐZETES

Május 14. péntek

19.00 óra - Mesebolt Bábszínház

Kötelező olvasmány: Háy János: A bogyósgyümölcskertész fia

Vendégünk: Háy János író, költő

Háy János (író, költő) 1960. április elsején született Vámosmikolán. Orosz-történelem szakot végzett Szegeden, esztétikát az ELTE-n. 1989-ig tanárként, 1989-től 2004-ig kiadói szerkesztőként dolgozott (Holnap, Pesti Szalon, Palatinus). Versekkel jelentkezett a nyolcvanas évek első felében. Első kötete (Gyalog megyek hozzád a sétáló úton) 89-ben jelent meg. Azóta tizenhét könyve jelent meg. A versek mellett ír kisprózát, regényt és drámát. Számtalan rajza és festménye is megjelent. Maga illusztrálja könyveit, illetve készíti a könyvek borítóit. Prózaíróként a Dzsigerdilen c. török korban játszódó regénye hozta meg a szakmai és olvasói elismerést. Az utóbbi években, mint drámaíró aratott sikert. A Gézagyerek és a Herner Ferike faterja című darabját számtalan nyelvre lefordították és külföldön is bemutatták.

Díjak: Móricz Zsigmond ösztöndíj (1990), Soros Ösztöndíj (1994, 1998), NKA-ösztöndíj (1996), Sziveri János-díj (1993), Alföld-díj (1999), Füst Milán-díj (2001), József Attila-díj (2002), Szép Ernő-díj (2002), Legjobb magyar dráma díja (2002 - Gézagyerek).

Harmadik díj a Nemzeti drámapályázatán (2003 - Senák), JAK-díj (2004), Dramaturgok Céhe: Legjobb dráma díja (2004), 2005-ös drámaíróverseny közönség és szakmai díja,

, A Heidelbergi drámafesztivál közönségdíja (2005 - A Hernerferike faterja),
Gundel-díj (2007 - Házasságon innen és túl), Palládium-díj (2008 - A gyerek)

„Na most van ez a bogyósgyümölcskertész. Ennek a bogyósgyümölcskertésznek van ez a fia. Na most ez a fiú először elmegy rókát vadászni, aztán gimibe Pestre. Ott aztán beleszeret a Napba, utána megy egy valódi lányba. Aztán lesz egy rockzenekara, az Originál Láger, meg kiugrik az ötödiken a konyhaablakból, meg jól belecsőröznek a gyomrába az Egyetempresszó előtt, meg kirúgja egy lány Bécsben, mert ez a fiú külföldön már nem olyan nagy szám, mint Magyarországon. Na most ilyenekről szól ez a könyv. És lehet rajta nevetni, még az ember könnye is kicsordul tőle. Vagy azért, mert sírni kell."

A beszélgetést vezeti: Lévai Balázs
Közreműködik:
Jordán Tamás

Belépő: 200 Ft

A rendezvények helyszíne:

Berzsenyi Dániel Könyvtár(Szombathely, Dr. Antall József tér 1.)
Mesebolt Bábszínház /MMIK/ (Szombathely, Ady tér 5.)

Információ és jegyvásárlás:
Weöres Sándor Színház Jegyiroda
Szombathely, Király u. 11.
Telefon: 94/318-738
E-mail:
Nyitva tartás: hétfőtől - péntekig: 9 - 17 óráig, szombaton: 9 - 12 óráig
www.wssz.hu

Új hozzászólás