Ők ismerik a legjobban technikai környezetünket

2024.04.29. - 10:30 | vaskarika.hu

Ők ismerik a legjobban technikai környezetünket

Nyugat-Magyarország legjobb felső tagozatosai mérték össze tudásukat az ELTE Savaria Egyetemi Központban hatodik alkalommal megrendezett „Ismerem a technikai környezetemet” – Technika, életvitel és gyakorlat tantárgyi dunántúli verseny döntőjében.

A döntőre kilenc dunántúli vármegye iskoláiból érkeztek tanulók, akik a saját vármegyei fordulójukat korosztályukban megnyerték. A tanulmányi verseny két korcsoportban került meghirdetésre az I. korcsoportba az 5-6. osztályos tanulókat, míg a II. korcsoportba a 7-8. osztályos tanulókat nevezhették a felkészítő tanárok. Minden évben a technika és tervezés közoktatási tantárgy egy-egy témaköre köré szerveződik a verseny, az idei évben a „okos" környezet volt a kérdések fő területe.

A verseny első részében egy 60 perces elméleti kérdéssort kellett megoldani a diákoknak, a kérdések a smart környezet technikai problémaköréhez kapcsolódtak, míg a második versenyfeladat egy-egy modell elkészítése volt. A feladatsor nem csak a közoktatásban kötelező tananyagra épített, hanem inkább a témakörben általánosan használt technikai környezet ismeretére.


Az I. korosztály gyakorlati feladata egy szenzorokkal ellátott járműmodell megépítése és egy pályakövető alaprajz elkészítése volt, előre megadott szempontok alapján. A járműmodell mechanikai, ultrahang és optikai szenzort tartalmazott, valamint hangvezérléssel is irányítható. A feladat megoldáshoz még szükséges volt az előre megfogalmazott célállomások útvonalának megtervezése és megrajzolása, amelyet járműmodellnek meg kellett tennie. A modell elkészítésére 90 perc állt rendelkezésükre.

A II. korosztálynak 120 perc alatt egy robotkart kellett összeszerelni és távirányítóval működtetni. A robotkar modell 5 szabadságfokkal rendelkezett, képes volt a saját tengelye körül, az alkar, a felkar, a csukló bólintására, valamint a megfogó ujjak mozgatására.

Amíg a tanulók az írásbeli feladatokat oldották meg, a felkészítő tanároknak és a kísérő szülőknek Nemes József, az ELTE IK Savaria Műszaki Intézet docense a „STEM oktatási készletek alkalmazása a technika tantárgy oktatásában. Különös tekintettel a megújuló energiaforrások felhasználására" címmel oktatási eszközbemutatót tartott.


A verseny helyezettjei:

I. kategória: (5-6. osztályosok)

Első helyezést ért el Horváth Gergő a Bagodi Fekete István Általános Iskola Salomvári Tagintézménye tanulója, felkészítő tanára Nyulas Róbert.

Második helyezést ért el Csizmadia Péter a Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda tanulója, felkészítő tanára Schiffer Gyula.

Harmadik helyezést ért el Sásdi Benjámin a Pécsi Testvérvárosok Terei Általános Iskola tanulója, felkészítő tanára Szentkereszti Tamás.

II. kategória: (7-8. évfolyam)

Első helyezést ért el a Juhász Izabella az Péri Öveges József Általános Iskola tanulója, felkészítő tanára Szelecz László.

Második helyezést ért el Debreceni Anita a Suli Harmónia Általános Iskola tanulója, Egervölgyből, felkészítő tanára Révész Ildikó.

Harmadik helyezést ért el Kraft Ábel a Sombereki Kalász Márton Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója, felkészítő tanára Burián János Tamás.

A program megvalósulását a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Nemzeti Tehetség Program támogatja (NTP-STEM-23-0016).

Új hozzászólás