48 versenyző küzd Körmenden a Funkcionális Fitnesz Masters Nemzeti Bajnokságon

2024.08.09. - 11:00 | Nagy Gina - Nyitókép: NEFFISZ

48 versenyző küzd Körmenden a Funkcionális Fitnesz Masters Nemzeti Bajnokságon

A tét a Budapesti Világbajnokságon való részvétel! - Remek hangulat, top atléták, két napos küzdelem. Ezt ígérik a szervezők azoknak, akik kilátogatnak Körmenden az Impulzus CrossFitness terembe augusztus 9-10-én, hiszen ekkor kerül megrendezésre a Funkcionális Fitnesz Masters Nemzeti bajnokság a Nemzetközi Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség szervezésében.

A két napos rendezvényen két helyszínen folyik majd verseny. Milyen feladatokra számíthatnak a nevezők? - tettük fel a kérdést Szollár Jánosnak, az Impulzus CrossFitness terem szakmai vezetőjének.

A szombati napon három teszt vár azokra, akik neveztek a versenyre. Az első egy állóképességi felmérés, ahol kiderül, a szív és érrendszer mennyire terhelhető. Futás evezés lesz, több körben. A második az erő teszt, ez már az Impulzus CrossFitness teremben zajlik. Bar komplexet kell végrehajtani, a keskeny fogású súlyemelés feladatainak ötvözésével: ölből felvétel, egy mellről guggolás, és kettő vállról fej fölé juttatás lesz a feladat. Itt a maximális súly elérése a fő cél, erre a versenyzőknek hét percük lesz. A harmadik körben bodyweight, vagyis saját testsúlyos feladat vár a versenyzőkre. Itt saját testsúllyal kell végrehajtani feladatokat: a fő cél, hogy minél eredményesebbek, gyorsabbak legyenek az atléták. Ekkor többnyire korláton történő, függésben lévő feladatok lesznek, kötélhajtással egybekötve. A második napon, vasárnap lesz a negyedik, úgynevezett skill, vagyis készség teszt. Itt már sokkal több ügyességi feladattal találják szembe magukat a versenyzők, ez sokkal nagyobb koncentrációt igényel majd. Nagyon pici dolgokon múlhat a jó eredmény, hiszen lesz például kézállásban járás, ami nem funkcionális mozgás, de mégis szerepel, mert nagyon jó képességfejlesztő, mind a törzsre, mind a vállövre nézve. Ez egészül ki kötélmászással, különböző statikus munkákkal: a  korláton való tartások szintén ügyességi feladatnak számítanak. Az ötödik próbatétel az úgynevezett mixed, vagyis kevert módozat. Ezek a leggyakoribb feladatsorok a funkcionális fitneszben. Itt megtalálhatók a könnyebb súlyzós elemek, gimnasztikai elemek, ezek általában nagyon megterhelők, így a feladatok sikeres végrehajtásában az erő és az állóképesség nagymértékben mérvadó. Olimpia súlyemelés, atlétika, torna: no itt minden egy csomagban van. A hatodik, utolsó a power teszt vár az atlétákra, ahol a teljesítmény leadás a fő cél. Itt négy percük áll majd rendelkezésre, hogy viszonylag egy sprint feladatot hajtsanak végre. Különböző könnyű súlyzós elemek, ingafutások váltakozva történő végrehajtása vár rájuk, és mindezt a lehető leggyorsabban, és ami még nagyon fontos, a lehető legszabályosabban kell végrehajtani. Ezért szoktam felhívni a versenyzők figyelmét, hogy nagyon sokat lehet veszíteni azzal, amikor egyetlen pici figyelmetlenség miatt egy elem szabálytalan végrehajtásakor elmehet ez a teszt, ami a végeredményt is befolyásolhatja. Ebből a hat tesztből áll össze a végeredmény, ami a világbajnokságra történő kvalifikáció sikerességét jelentheti. Korcsoportonként 5 éves szórásokban kell gondolkodni, és az első három helyezett automatikusan kvalifikációt szerez a hazánkban megrendezésre kerülő világbajnokságra.

Ezért is nagy jelentősége van ennek a versenynek, nekünk pedig óriási öröm, hiszen termünkben nem - sőt, ahogy én tudom, Körmenden sem - volt még olyan sportrendezvény, amin keresztül világbajnoki kvalifikációt szerezhet sportoló.


Fotó: Nagy Gina

Milyen kísérő programokkal készülnek azoknak, akik kilátogatnak a rendezvényre?

Mivel nemzeti bajnokságról van szó, próbálunk olyan embereket meghívni, akik ezt a sportágat méltán képviselték, vagy képviselik. Azon kívül, hogy a jelenlegi magyarországi top atléták jelen lesznek, mind a szövetség elnöksége is és a fő támogatók is programunk részesei lesznek. Egy nagyon kedves barátom, Gergely János, Jani bá is ellátogat hozzánk, ő az, aki Amerikában a Crossfit Gamesen indult. Úgy gondolom, nála hitelesebb embert keresve sem találhattunk volna, és természetesen a díjátadáson is jelen lesz. Főzünk, nagyon finom ételekkel várjuk az ide látogatókat, így aki tervezi, hogy eljön, nem kell túlélőcsomagot hoznia. Mindenképpen figyelembe vettük azt is, hogy sporteseményről lesz szó, így egészséges, és tápláló ételekkel készülünk. Emellett természetesen védőitalt, vízvételi lehetőségek, párakaput biztosítunk a versenyzőknek. természetesen jó zene lesz, jó hangulat, fitt atléták. Mindenkit sok szeretettel várunk, azokat is, akik ezt a sportágat nem ismerik, hiszen nagyon látványos, és nagy küzdelmeket ígérő versenyre készülünk, és azokat is, akik jártasak ebben: nekik úgy gondolom, nagyon nagy motiváció lehet.


Új hozzászólás