Filmektől nem függetlenül - nagyvásznon peregtek a képek az 55. Országos Függetlenfilm Fesztiválon

Képgaléria megtekintése2008.10.21. - 07:00 | Boros Ferenc - Fotók: vaskarika.hu

Filmektől nem függetlenül - nagyvásznon peregtek a képek az 55. Országos Függetlenfilm Fesztiválon

4 nap. 51 film. 16 óra versenyvetítés. 150 feletti nézőszám. Nyomozó. Rézfaszú bagoly. Pálinka és dödölle. Hajnalig tartó konzultáció. Amatőrfilm? Függetlenfilm? Jó hangulat, és rengeteg filmes tapasztalat. Ezekkel a gondolatokkal lehetne leírni a hétvégén megrendezésre került filmes fesztivált, melyen két szombathelyi kötődésű alkotás is a díjazottak közt szerepelt.

A rendezvénysorozat csütörtökön Gigor Attila "Nyomozó" című filmjével vette kezdetét. A feszültséggel teli magyar krimi után dr. Ipkovich György, Szombathely város polgármestere, és Czabán György, a Magyar Függetlenfilm és Video Szövetség elnöke nyitotta meg a fesztivált. Mindkettőjük kifejezte abbéli örömét, hogy a Dunántúli Szemle után ismét Szombathely városa adhat otthont az előbbinél nagyobb presztízsértékű fesztiválnak. Anger Zsolt nagy örömmel vette, hogy Szombathely polgármestere egy igazi filmrajongó, és hogy ily mértékben melléállt, és támogatta a kezdeményezést. A megnyitó után dr. Murai András főiskolai docens vezetésével közönségtalálkozóval egybekötött beszélgetés vette kezdetét, ahol a részvevők kérdéseikkel bombázták a főszereplőt, Anger Zsoltot. Ezt követően egy korántsem hétköznapi kiállítás, és tárlatvezetéssel egybekötött standup comedy vette kezdetét a szombathelyi származású Buzás Mihály és Zugmann Zoltán tolmácsolásában. Főszereplővé lépett elő a radai rossebb egy rézfaszú bagollyal karöltve, akiknek halvány lila dunsztjuk sincs, hogy mit kezdjenek akkor, ha a halál fia kígyót melenget a keblén. A rekeszizom-szaggató kiállítás, és a kojak nyalókák nyáltermelést megindító szopogatása után vette kezdetét a Suhancos koncert.


Versenynap utáni konzultáció a moziaulában - a zsűri és az alkotók éjszakába nyúlóan vitatták meg a filmeket

A bevezető nap után, pénteken délelőtt 10 órakor indult, és másnap este 9 óráig tartott a filmáradat a szép számú nézősereg előtt. A vetítési szünetekben Komeathy Lajos és filmgépész csapata kameramozgató eszközét lehetett kipróbálni. A hosszúra nyúlt, de annál tartalmasabb nap után nemcsak filmjeikkel, hanem pálinkafőzési tudományukkal is versenybe szállhattak az alkotók. Az akár életet is menthető fődíjat - egy vegyvédelmi csomagot - végül Kalász József vihette haza, ezzel is bizonyítva, hogy ez az 1931 óta működő filmes szervezet figyel a tagok egészségére is. A szombati nap egy közös vacsorával zárult, ahol a terítéken bor mellett vasi dödölle is szerepelt. A szakértő zsűri - Vincze Teréz (Metropolis főszerkesztője), Anger Zsolt (színész, a Nyomozó című film főszereplője), Buzás Mihály (filmrendező, színész, függetlenfilmes), Dömötör Tamás (a Weöres Sándor Színház rendezője, függetlenfilmes), Orosz Csilla (rendező) - mindkét este nyilvános konzultáció keretében vitatta meg a filmeket, mind egymással, mind a közönséggel.


Buzás Mihály és Anger Zsolt értékel

Díjnyertes alkotások

M. Tóth Géza Oscar jelölt rendezőnk, a Maestro című animációs film, után sem tért le a járt ösvényről, és az Ergo című gyöngyszemmel lepett meg minket. Ez az animációs film a szabadság egyhangúságáról, és az egyhangúság szabadságáról szólt, és különdíjjal lett kitűntetve. Az egyik szombathelyi kötődésű díjazott alkotás, melyet a zsűri szintén különdíjjal jutalmazott, Boros Ferenc, Horváth Zoltán és Kozma Gábor dokumentum-etűdje, a Remeteidő. A film Pusztaszentpéter egyetlen lakójáról, a remeteként élő, állattenyésztéssel és atomfizikával foglalkozó Devecz Oszkárról, és a pusztuló falu utolsó napjairól szól. Alkotói különdíjjal lett kitűntetve Papp Barnabás, aki két alkotással - III. emelet 14, és A kis pesti zsoké és a fáraó leánya - is jelen volt a szemlén. Itt nem a filmhossz volt a lényeg, ezt a tényt bizonyította mindkét film, hisz rövid, de annál tömörebb, nagy csattanóval végetérő alkotásokról beszélhetünk.

A másik alkotói különdíjat Falvay Miklós Resolution című munkája kapta, mely az alkotóelemek szépségeit, egymásra hatását, és az ezeket rendszerbe foglaló egységeket helyezi a középpontba. A pixelek világa egy egésszé áll össze, mely talán irányíthatja a mindennapi folyamatokat. Kotnyek István, Kalász József és Gerócs László, a Kamera 67 tagjai, két év fürkészés és beetetés után készítették el az Orommadarak című alkotást, amely a ritka madarak szokásairól szól. A kivárt pillanatok, az aláfestő zene és a csodás képi világ összhangja hozta meg számukra a különdíjat. Portréfilmes különdíjat kapott Csubrillo Zoltán alkotása a ˝Még oda nem ér az idő...", mely egy idős néni mindennapjait követi nyomon, aki a Magyarkanizsa határán lévő tanyavilág - Szúnyogfalva - lakója, ahol még a naponta kétszer járó sínbusz is többször lekörözi az időt. Elkapott, és dramatizált életképekből áll össze a film. A legjobb színész díjával kitüntetett Szabó Simon a Tarantino és Guy Ritchie filmjeikre hajazó Hangárban nyújtott alakításával nyűgözte le a zsűrit. A vérrel és kifröccsent agyvelővel, szabad szájú beszéddel fémjelezett film egy könyvelő és egy behajtó fordulatokkal teli történetét meséli el. A legjobb színésznő díjjal Fodor Juditot jutalmazták, aki a Szakadásban remekelt. A fia és a saját sorsának megváltoztatásért minden erejével küzdő nő múltba visszanyúló történetét meséli el remek színészi játékkal, és kivalló operatőri, valamint kaszkadőri munkával.

A dobogós mezőny

A zsűri egyik kedvence Hajósi Szabó Csilla filmje a Roadmovie, egy dalbetétekkel kiegészített, csodálatosan fényképezett kisjátékfilm, ami egy férfi és egy nő egymáshoz való kapcsolatáró,l és spontán autós kalandjáról szól. A szabadság és a lekötöttség, az érzelmi szárnyalás és földhözragadtság filmje ez. Az alkotás a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott fel. Második díjat kapott Szirmai Márton, külföldön is jól szereplő, sajátos formai világgal felépített filmje, a Süllyedő falu. Egy apró magyar falu, Medgyesbodzás süllyedését, és József kitartó reménykedését, és próbálkozását meséli el a film. Ez a falu az egész magyar vidék metaforájává válik egy olyan alkotásban, amelyben a problémákra a humor a legjobb gyógyír. A másik szombathelyi kötődésű alkotás, Balogh János és Csóka Miklós filmje, az Aranypart a filmszemle első díját vihette haza. A Super 8-asra készült, két felvonásból álló alkotás egy formanyelvi kísérlet a vágás hatalmáról, mely jelen esetben egy családi video idilli képeit mutatja be, bár a látszat néha csal. A filmszemle fődíját pedig a Patyika Spulni - egy félig fikciós, félig dokumentarista jellegű, a humort sem nélkülöző mű-, Bernáth Milán és Khurelbaatar Uchral Ocsi filmje vihette haza. Egy magyarok és romák által lakott közös udvar, egy lakóközösség, és számos felmerülő probléma - mindez egy sajátos, ötletes, szellemes formanyelvi módon előadott stílusban.

A várakozásunknak megfelelő fesztivál igazi filmes csemege, és üde színfolt volt Szombathely életében. Nyüzsgő aula, félig megtelt nagyterem, óriási vászon, és szakmai eszmecsere. Az ország egész területéről érkeztek alkotók, és csoportok, de a legnagyobb hiányt szívünkben mégis a helyi filmes oktatásban résztvevő főiskolások távolléte okozta, holott nem mindennap találkozhatunk Szombathelyen ilyen filmes felhozatallal, és ilyen alkotói közeggel.

55. Országos Függetlenfilm Fesztivál

Szombathely, 2008. október 16-19.

Zsűri jegyzőkönyv

A zsűri tagjai:

Vincze Teréz (Metropolis főszerkesztője)
Orosz Csilla (televíziós szerkesztő)
Anger Zsolt (színész)
Buzás Mihály (filmrendező, színész, függetlenfilmes)
Dömötör Tamás (színházi rendező, függetlenfilmes)

A tájegységi szemlékről már továbbjutott 34 db film mellé az előzsűri további 17 alkotást javasolt a versenyprogramba. A levetített 51 film közül a zsűri a következőket díjazta.

Fődíj: Patyika spulni - Bernáth Milán, Khurelbaatar Uchral Ocsi

1. díj: Aranypart - Csóka Miklós, Balogh János

2. díj: A süllyedő falu - Szirmai Márton

3. díj: Roadmovie - Hajósi Szabó Csilla

Alkotói díj: Resolution - Falvay Miklós

Alkotói díj: A kis pesti zsoké és a fáraó leánya - Papp Barnabás, Takács Anikó

III. emelet 14 - Papp Barnabás

Legjobb alkalmazott zene: Orommadarak - Kotnyek István, Gerócs László, Kalász József

Legjobb színész: Fodor Judit, Szabó Simon

Legjobb portréfilm: „Még oda nem ér az idő..." - Csubrilo Zoltán

„Kikötő" díj: Remeteidő - Boros Ferenc, Horváth Zoltán, Kozma Gábor

Zsűri különdíj: Ergo - M. Tóth Géza

A szemle támogatói és a díjak felajánlói az alábbi szervezetek és cégek voltak:

Magyar Mozgókép Közalapítvány, Oktatási és Kulturális Minisztérium, Nemzeti Kulturális Alap, MozgóKépMás Csoport, Filmvilág, Metropolis, Líra Könyvesbolt, Computer M, Tokaji Exkluzív Borszaküzlet

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás