A király új ruhája – a színházfejlesztésről nyilatkozott lapunknak Jordán Tamás színiigazgató

Képgaléria megtekintése2010.11.19. - 18:30 | Büki László 'Harlequin' - Fotók: Makrai Tamás

A király új ruhája – a színházfejlesztésről nyilatkozott lapunknak Jordán Tamás színiigazgató

A HEMO-hoz képest több, mint kétszeres területen, öt játszóhellyel, korszerű színpadtechnikával épül és alakul át a Weöres Sándor Színház új otthona. Megoldódnak azok a problémák is, amelyek a „megörökölt" épület sajátosságai voltak, azaz mindennek lesz helye: díszletraktárnak, kellékraktárnak, fodrászoknak. A színházi székek értékesítése is jól halad - közel fele már gazdára talált. Jordán Tamás színiigazgató nyilatkozott lapunknak a színházfejlesztésről.

Vaskarika.hu: Milyen ütemben haladnak a színház átalakítási munkálatai, mint színiigazgató, látod-e már a "király új ruháját", azaz a korszerűsítés végét?

Jordán Tamás: Rengeteg határidő volt már, sok minden tolódott. Amihez tartják magukat az építők, és mi úgy gondoljuk, hogy ennek így kell lennie, az a január 22-i, a Magyar Kultúra Napi átadás.

Mik a fejlesztés fő irányai? A tavalyi színházbejáráson roppant nomád körülmények közt öltöztek a színészek, a díszletek tárolására is alkalmi megoldások születtek. Ezekre az átalakítás során kiemelt figyelem jut?

Igen. 3000 négyzetméter volt a HEMO, a színház 7000 négyzetméter lesz. Közel kétszeres tehát a nagysága, szóval rengeteg mindennek lesz helye, aminek eddig nem volt. A legfontosabbak: öt játszóhelyünk lesz. A kamaraterem próbaterem lesz, de lehet majd benne játszani is, a nagyterem marad, és az emeleten nyitunk egy új kamaratermet, ahol közel 200 néző fog elférni, és technikailag is felszerelt lesz. Ez egy csodálatos hely, mert szabad elrendezést enged, bármilyen nézőtér-színpad viszony kialakíthatóvá válik benne, azaz a legkorszerűbbek közé fog tartozni. Emellett megoldódnak azok a problémák, amik a „megörökölt" épület sajátosságai voltak, azaz mindennek lesz helye: díszletraktárnak, kellékraktárnak, fodrászoknak, valamint az irodák is kényelmesek lesznek.


A véleményeteket - például a színészekét - figyelembe vették a fejlesztés során? Felmerültek olyan elképzelések, vélemények, amelyek a saját komfortérzetük javítását szolgálná?

A megbeszélés és a tervezés szakaszában olyan igényeket mondtak el, hogy kényelmes öltöző legyen, ha lehet, akkor lehessen benne pihenni is, hogy a színpad jól megközelíthető legyen. Egyszóval az ő szempontjaik is harmonizáltak azzal, amiket az építész is, és a fejlesztési terv is szem előtt tart.

Megvalósul-e olyan fejlesztés az átalakítás során, amely például csúcstechnikát képvisel? Gondolok itt a díszletforgatásra, a világításra, illetve a hangtechnikára.

Lesz forgószínpad, ami nagy előrelépés az eddigiekhez képest, illetve a hang és a fény igen komoly minőséget és értéket képvisel, és maximálisan kielégíti az elvárásainkat.

Mekkora lesz az új színház befogadóképessége? Fog-e változni esetleg a nagyterem kapacitása?

290 fős volt a Hemo, az új nagyterem 282 férőhelyes lesz, de mindenképp korszerűbb és kényelmesebb lesz a nézőtér. Ami érdekesség még, hogy lesz két páholy az emeleten, és egy hatalmas világosító és hangosító páholy is.

Eredetileg úgy volt, hogy A kis Lord próbái már az új színházban lesznek. Mikorra terveztek először premiert a színházban?

Novembertől terveztük, hogy már ott próbálunk, ám ez csak terv maradt. Ami viszont biztos, az az, hogy januárban már beköltözhetünk. Addigra már olyan szakaszában leszünk az MMIK-ban a próbáknak, hogy elegendő lesz az a közel három hét, amit majd a végleges színpadon fogunk tölteni.


A tavalyi évértékelődben azt mondtad, a színház nem csak az előadások terepe, több annál, mint amit általában gondolnak róla az emberek: agora, fórum és egyben találkozóhely is. Milyen funkcionalitással fog bírni az új színház, azaz a színielőadásokon kívül milyen egyéb programokat terveztek az épület falai közé?

Ha már beköltöztünk, erről fogok adni egy részletesebb tájékoztatót. Nagyon sok esemény lesz az épület falai közt, olyanok is, amik a hagyományos színházi kereteken túlmutatnak. Ha ebből kiemelhetek valamit, az a következő: nagyon szoros kapcsolatot szeretnénk ápolni a megyében található térségekkel, városokkal. Azt szeretném elérni, hogy időnként egy-egy város, település a figyelem középpontjába kerüljön.

Hogy áll a színházi székek értékesítése és milyen a visszhangja a kezdeményezésnek?

Viszonylag jól áll, de nem árt a segítség, így a sajtón keresztül is. Fogunk csinálni egy nagy karácsonyi akciót, most olyan 120-150 körül van az értékesített székek száma, de mind a 282-t szeretnénk eladni.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás