„És ott volt Jeremy!” - Színházszerda Jordán Tamással és Andrew Heflerrel a Café Freiben

Képgaléria megtekintése2012.08.10. - 12:00 | Kánya Dóra - Fotók: Dart

„És ott volt Jeremy!” - Színházszerda Jordán Tamással és Andrew Heflerrel a Café Freiben

Bőkezűség, spontaneitás és elfogadás. Ebben látja a siker kulcsát a karneváli színdarab rendezője, Andrew Hefler, akit a Weöres Sándor Színház igazgatója, Jordán Tamás faggatott a Café Freiben.

Nézőként mintha egy castingba csöppentünk volna. Ahogy múlt héten Eszenyi Enikővel való beszélgetése kapcsán témához és személyhez illő forgatókönyvet kreált, úgy tett ezen a héten is. Jordán Tamás a karneváli színdarab rendezőjét, Andrew Heflert "vizsgáztatta" a legutóbbi Színházszerdán, igaz, inkább Színházcsütörtökön, a Café Freiben. Akár egy auditív önéletrajz, hevert előttünk nyitott hangoskönyvként a művész élete. Landstuhli szülővárosától térben és időben barangoltatott minket a színházigazgató, aki - néhol lólépésben, néha emlékfoszlányok után szaladva - mégis bravúrosan irányította a beszélgetést. Csapó...és...felvétel...!

Németországban született a rendező, viszont édesanyja amerikai származása  miatt Los Angelesbe került, itt járt iskolába, egyetemre. A Dél-Kaliforniai Egyetem hallgatója lett, a színháztól kellőképp távol eső várostervezés szakra járt. „Muszáj volt egyetemre járni, de akartam is...Apukám azt mondta, hogy ha bármilyen művészet érdekel, inkább máshol tanuljam, mint egy drága egyetemen. De érdekelt a várostervezés, a történelem, szociológia és tervezés ott találkozik." - kezdte a rendező. 

Városok kihalt részeibe lehelt új lelket, alakította át a tereket, épületeket. Várostervező mérnökként dolgozott, mégis Európába vágyott. Aztán - akár egy mesében - felmarkolta az összes pénzét, -4000 dollárt- és repülőre ült. Londonba majd Belgiumba ment: Miért? - tette fel rögvest a kérdést Jordán. Egyszerű válasz érkezett rá: sör!


Itt találkozott egy amerikai fiatalemberrel, ő volt Jeremy. Pár nap elteltével Amszterdam következett ahol ugyancsak véletlenül összefutott Jeremyvel, aztán később Németország, Olaszország mellett volt pipa a térképen. Veronában már kezdett fura lenni - fogalmazott így Hefler -, szintén keresztezte az útja Jeremyével, akiről kiderült forgatókönyveket írt. Csekély pénzzel a zsebében Prágába utazott, ezután Pest volt a soros. Egy barátja ajánlására jött a magyar fővárosba, 1993-ban bűvölte el először a Keleti- Pályaudvar.

„Az építészet különösen gyönyörű, mindegyik épületnek külön élete, személyisége van. Nekem a klasszikus szépség fogalma az, ha a Margit-hídról nézek este dél felé. A másik amit imádtam, amikor a Gellért-hegyről Szentendréig látok el. Ezek, mint képeslapok maradtak meg a fejemben." - emlékezett vissza.

Mégis, hogy maradt Magyarországon? Hogy véletlen vagy sem, egy idegen szállást kínált neki. Később ennek az idegennek tulajdonította, hogy itt horgonyzott le. Egy szállóban lakott, és a közeli bárba járt le sörözni. „És akkor ott volt Jeremy! Tudom, hogy ezt alig lehet elhinni, de valóban. Onnantól kezdve vagyunk hivatalosan barátok." 

Pénze híján haza kellett repülnie, de mindenképp vissza szeretett volna jönni, várostervezőként kapott állásajánlatot is. Aztán felmerült mindenkiben a kérdés, hogy került képbe a színház? Jordán Tamás is nyíltan rákérdezett.

Már az egyetemen is egy improvizációs társulattal játszott. „1996-ban találkoztam veled."- mutatott rá a színházigazgatóra. A Merlin Színház egy fantasztikus közeg volt, pezsgő színházi élettel- idézték fel együtt az éveket. Közel lakott a színháztól, darabokra járt, sok ismerőse volt a „színházi körökben." De valahogy hiányzott az életéből az improvizáció, a fellépés. Angol nyelven került színpadra még a Merlinben a Kabaré, ahol már, mint szereplő vett részt a darabban. Kiderült remekül énekel is a rendező, előbb dalokat, majd jeleneteket is kapott.  Így kezdődött. „Egy jó zenész, minden zenében talál valami jót, fantáziát, izgalmat. Az előadó művészetben van érték, minden azon felül ízlés kérdése. A kemény rockot nem szeretem annyira, de tudom, hogy van értéke a műfajnak."

Munkamódszer tekintetében azt kedveli a rendező, ha közösen szabadul fel a kreativitás, főként az improvizáción keresztül. „Közösen építjük fel a sztorit, számíthatunk egymásra, bízhatunk egymásban. Három oszlopra alapozzuk ezeket: a bőkezűség, a spontaneitás és az elfogadás."

A Café Frei soron következő programja az augusztus 13-i Kalandor-kör, ahol Grünwald Zsolt Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária tanácsnokasszonnyal társalog. 18:00-tól.

Karneválszínház

Ovidius: Átváltozások

Rendező: Andrew Hefler

Helyszín: Szombathely, Megyeháza udvara

Előadások:

  • augusztus 17. 18 óra bemutató (esőnap: augusztus 18. 15 óra) jegyár: 2.900 Ft
  • augusztus 18. 18 óra (esőnap: augusztus 19. 15 óra) jegyár: 2.900 Ft
  • augusztus 19. 18 óra (esőnap: augusztus 20. 15 óra) jegyár: 2.900 Ft
  • augusztus 20. 18 óra (esőnap: augusztus 26. 11 óra) jegyár: 2.900 Ft
  • augusztus 21. 18 óra (esőnap: augusztus 26. 11 óra) jegyár: 2.900 Ft
  • augusztus 22. 18 óra (esőnap: augusztus 26. 18 óra) jegyár: 2.900 Ft
  • augusztus 25. 17 óra (esőnap: augusztus 26. 18 óra) jegyár: 3.500 Ft
  • augusztus 26. 15 óra (esőnap: nincs) jegyár: 3.500 Ft

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás