Gépek helyett használd a tested - TRX-edzéssel a kilók ellen

Képgaléria megtekintése2013.02.18. - 16:00 | vaskarika.hu

Gépek helyett használd a tested - TRX-edzéssel a kilók ellen

Napjainkban egyre jobban hódít a funkcionális tréning. Az a fajta edzésmódszer, melynek gyakorlatai a mindennapi életből vett mozdulatokból építkeznek. A TRX mára az egyik leginnovatívabb fitneszeszközzé vált világszerte, több mint 300 gyakorlat végezhető el vele, de a variációk száma csak a fantázián múlik. Természetes mozgáselemekkel dolgozik, ezért ízületkímélő. Az az edzésforma, ami saját súlyunkat használja testünk átmozgatására. Ezzel ismerkedünk hétről-hétre és számolunk be a változás eredményeiről.

HIRDETÉS

A TRX edzésről általában

A TRX kiscsoportos személyi edzés, mely ötvözi a személyi edzés előnyeit a csoport adta motivációval. Az egyik legsokoldalúbb edzésmódszer, amellyel egyszerre lehet fejleszteni erőt, állóképességet, hajlékonyságot, koordinációt. Mivel a gravitációval szemben a saját súlyunkkal dolgozunk, a terhelés személyre szabott, így nőknek, férfiaknak egyaránt ajánlott.

Több mint 300 gyakorlat végezhető el vele, de a variációk száma csak a fantázián múlik. Természetes mozgáselemekkel dolgozik, ezért ízületkímélő. Célzottan a törzsizomzatra hat (hasfal, ágyék, mély-hátizmok), a gyakorlatok során ezek az izomcsoportok mindig terhelés alatt vannak. Miközben edzünk, a gyakorlatok nagyobb intenzitása miatt pulzusunk is magasabb tartományban tartózkodik, ezáltal az izmaink formálódása mellett a szív- és keringési rendszer is fejlődik.


A TRX az a fajta edzésmódszer, melynek gyakorlatai a mindennapi életből vett mozdulatokból építkeznek. A funkcionális tréning esztétikailag is átformálja a testet, és harmonikusan kidolgozott izomzatot, jobb izomegyensúlyt eredményez, fejleszti az állóképességet és a stabilitást. A TRX mára az egyik leginnovatívabb fitneszeszközzé vált világszerte.

A hely

Van Körmenden, a városközponttól karnyújtásnyira egy kis hely, amiről talán nem gondolnánk, hogy amilyen kemény munka folyik, olyan családias a légköre. Az időbeosztását mindenki saját magának vezeti a falra akasztott táblázaton, az öltözőben ásványvíz és müzliszelet várja a fitneszelőket - becsületkasszás megoldással. Az edző csupa mosoly, még a tizedik megtartott órája után is vigyorogva fogadja a betérőt este nyolckor. Azt hinné az ember, hogy itt bizony egy kis könnyű naplevezetőben lesz részünk, röpke egy órában...

A mester

Szollár János neve Körmenden mindenkinek ismerős. Régóta fitneszoktató, ő volt az első, aki TRX oktatást tartott, és ő volt Magyarországon az első, aki TRX edzőoktatást szervezett. A mindig mosolygós külső mögött kőkemény személyi edző lakozik, aki udvariasan, kedvesen, de konzekvensen azért dolgozik, hogy mindenki megszeresse a mozgást és az egészséges életmódot, s nem utolsósorban elérje azt a maga elé tűzött célt, ami miatt ezt az edzésformát választotta. 


A TRX

Ha úgy szeretnénk leírni, ahogy elsőre láttuk, akkor talán azt mondhatnánk, hogy mennyezetre függesztett hevederek végén lógó két fogantyú. Tulajdonképpen ennyi, amit elsőre látunk, nem teremnyi gépeket kell elképzelni, nem is súlyzók egész sorát. A TRX egy mobil edzőterem, ami otthon is használható (kereskedésekben beszerezhető). Ahogy Jani bevezetőjéből hallottuk, ez az egyszerű eszköz jó arra, hogy az erőt, az állóképességet, az egyensúlyérzéket, hajlékonyságot fejlesszük, valamint az úgynevezett core izmok stabilitását. A fittségi, előzetes edzettségi állapot nem számít, az edzést bárki elkezdheti. A szer hossza állítható a végzett gyakorlatok függvényében.

Az edzés

Az edzés elején - lévén kezdő csoportról beszélünk -, mindenki elmondta, van-e valamilyen egészségügyi problémája, főleg gerinc, vagy szív- és érrendszeri probléma. Jani közvetlensége ugyan végig megmaradt, de láttuk rajta - és az első mozdulatok után éreztük is - hogy hiába családias, mosolygós a hangulat, a munka bizony kőkemény.

Az edzés három szakaszra bontható: bemelegítés - ez is a szerrel történik -, a konkrét gyakorlatok és nyújtás. Jóval intenzívebb, mint egy kardióedzés, sokkal több kalóriát égetünk el rövidebb idő alatt és az anyagcserét is annyira felpörgeti, hogy az edzés utáni regenerációra legalább annyi kalóriát égetünk el, mint edzés közben. 

Hogy edzettségi állapotunkra való tekintettel - fedettpályás billentyűzetkoptató - miért épp a TRX-et választottuk? Alapvetően szeretnénk fizikai állóképességünkön javítani, a rossz a testtartáson és az aránytalan súlyeloszláson változtatni. Bár az edzések a teljes testet célozzák, mégis a TRX tartásjavító hatása célzott gyakorlatokkal megkérdőjelezhetetlen, mivel az eszközzel gyakorlatvégzés közben olyan labilis testhelyzetet biztosítunk, aminek tudatos megtartása igénybe veszi a törzs stabilizáló izmait, mialatt a nagyobb, mozgásért felelős izmokat dolgoztatjuk.

Eddig az első erőpróbán vagyunk túl, következő írásunkban beszámolunk tapasztalatainkról, arról, hogyan reagál egy mozgásszegény életmódban "tespedő test" az izmok hirtelen "megregulázására". 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás